01 Δεκεμβρίου 2014

Πρόταση-έκπληξη από τη Ν.Δ. για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Εδώ κι έναν χρόνο η χώρα ζει στον «πυρετό» της επικείμενης Προεδρικής εκλογής, η οποία δεν αποκλείεται να οδηγήσει τον τόπο σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Στο πλαίσιο όμως, της προωθούμενης από την κυβέρνηση Συνταγματικής αναθεώρησης διαμορφώνεται μια πρόταση από πλευράς της Ν.Δ., η οποία μεν δεν αποκλείει τις κάλπες σε περίπτωση αδυναμίας της Βουλής να εκλέξει τον ρυθμιστή του πολιτεύματος, αλλά στήνει… άλλες κι όχι αυτές των βουλευτικών εκλογών!

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πρόταση της Ν.Δ.που επεξεργάζεται ειδική επιτροπή, διατηρούνται οι τρεις σημερινές ψηφοφορίες για την ανάδειξη Προέδρου από τη Βουλή (από 200 βουλευτές τουλάχιστον στις δύο πρώτες ή από 180 στην τρίτη). Ωστόσο, εάν αυτές καταστούν άκαρπες δεν θα προβλέπεται διάλυση της Βουλής αλλά προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία για την εκλογή Προέδρου. Υποψήφιοι για την εκλογή τους απευθείας από τους πολίτες θα μπορούν να είναι μόνον πρόσωπα που ήταν υποψήφιοι και στην κοινοβουλευτική διαδικασία, προκειμένου έτσι να μην υπάρχει η δυνατότητα μίας υποψηφιότητας – έκπληξη, η οποία θα «ακυρώνει» τις κομματικές προτάσεις που προηγήθηκαν.