24 Δεκεμβρίου 2014

Γελάνε κι οι Τούρκοι μαζί του: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα «σούπερ μάρκετ» -Τάζει σε όλους τα πάντα

Με τον όρο «power vacuum», που στην πολιτική επιστήμη είναι συνώνυμο του κενού που δημιουργείται όταν κάποιος χάνει την εξουσία και ουδείς βρίσκεται να τον αντικαταστήσει, το τουρκικό πρακτορείο Ανατόλια χαρακτηρίζει την κατάσταση στην Ελλάδα.

Σημειώνει, δε, πως αυτό το κενό εξουσίας απειλεί τη σχέση της χώρας με την ΕΕ και τους δανειστές και αυξάνει τους κινδύνους εκτροπής από τους όρους του μνημονίου. «Η αποτυχία να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά τη δεύτερη ψηφοφορία, κάνει την προοπτική πρόωρων εκλογών ακόμη πιο πιθανή», σημειώνει το άρθρο και συνεχίζει, «οι Έλληνες ψηφοφόροι έχουν κουραστεί από τον κυβερνητικό συνασπισμό που υποχρεώθηκε να επιβάλει σκληρά μέτρα λιτότητας, κατόπιν απαίτησης της Τρόικα, από το 2010 και εντεύθεν. Οι Έλληνες, όταν μιλούν για την κυβέρνησή τους, τη χαρακτηρίζουν ως μια ομάδα ατόμων που επιβάλει φόρους σε ό,τι κινείται! Έτσι στρέφονται στα κόμματα της Αριστεράς».

Ο πολιτικός αναλυτής του Ινστιτούτου Brookings, Θεόδωρος Πελαγίδης μιλάει στο πρακτορείο για τη δημοσκοπική πρωτιά που καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και μήνες και προσπαθεί να την εξηγήσει: «Είναι ένα κόμμα ''σούπερ μάρκετ'' που υπόσχεται σε όλους τα πάντα. Καμουφλάρει τις πολιτικές του με ρομαντικές υποσχέσεις σύμφωνα με τις οποίες θα ανακοπεί η ανθρωπιστική κρίση, θα εξαφανίσουν η μαύρη αγορά και η γραφειοκρατία, θα αυξηθούν οι κατώτατοι μισθοί και συντάξεις κατά 40% (παρά το γεγονός ότι το σύστημα δημόσιας ασφάλισης είναι σε κακό χάλι) και ακόμα θα επαναδιαπραγματευτεί το μεγάλο μέρος του χρέους, επιβάλλοντας στην ΕΚΤ να αγοράσει το μεγαλύτερο μέρος του».

Το διακύβευμα για την ελληνική οικονομία είναι υψηλό, σημειώνει το άρθρο. Οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα βρίσκονται σε αδιέξοδο και μια κυβέρνηση υπό την Αριστερά θα κάνει ακόμη πιο απίθανη την πρόοδό τους. Αυτή σημαίνει πως η Ελλάδα θα αναγκαστεί να βρεθεί μπροστά σε σκληρούς όρους πίστωσης, κάτι που θα βλάψει την όποια επάνοδο στην κανονικότητα, βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο κ. Πελαγίδης συμπληρώνει: «Το πολιτικό ρίσκο σκοτώνει την οικονομία. Υπάρχει μια συσχέτιση που λέει πως όταν ο πολιτικός κίνδυνος είναι υψηλός, η ανεργία αυξάνεται. Αν και δεν είναι μόνο αυτός ο λόγος, εντούτοις συμβάλει στη μείωση της απασχόλησης. Κάτι τέτοιο φαίνεται και από τους ψυχρούς αριθμούς που δείχνουν ότι τους τελευταίους δύο μήνες, οπότε και η πολιτική αβεβαιότητα αυξήθηκε, υπήρχε ανάσχεση στην ανάπτυξη της αγοράς εργασίας».

Το Ανατόλια επαναφέρει στο προσκήνιο και το περιβόητο μέιλ στελέχους της Capital, έπειτα από την επίσκεψη των Σταθάκη-Μηλιού στο City. Αναφέρει πως ο ΣΥΡΙΖΑ συγκλόνισε τη διεθνή επιχειρηματική κοινότητα όταν κλήθηκε στο Λονδίνο να αναπτύξει τις θέσεις του και στη συνέχεια αναφέρεται στις απόψεις του Σπόνερ που χαρακτήρισε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ χειρότερο από τον κομμουνισμό.

Διονύσης Μαρίνος
iefimerida.gr