18 Δεκεμβρίου 2014

Ο ΓΕΡΟΞΕΚΟΥΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΜΥΘΟΣ! «Δεν υπάρχει πουθενά Γλέζος στα Δεκεμβριανά”

[Θυμίζω ότι στις αρχές Δεκεμβρίου ο Γλέζος βγήκε και είπε ότι κρατούσε το φυτίλι από τη βόμβα που θα έβαζαν στη Μ. Βρετάνια όπου διέμενε ο Σκόμπυ αλλά ακύρωσαν την έκρηξη όταν έμαθαν ότι έρχονταν ο Τσόρτσιλ ο οποίος γλίτωσε από τύχη την ανατίναξη από τον killer Γλέζο]

Αποστάσεις από την… “αποκάλυψη” Μανόλη Γλέζου ότι ο ίδιος κρατούσε τη βόμβα στα θεμέλια του ξενοδοχείου στο οποίο διέμενε ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, κράτησε ο συγγραφέας και ιστορικός ερευνητής Σάκης Μουμτσής, που μίλησε στην εκπομπή “Εδώ Μακεδονία” με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 70 χρόνων από το ξέσπασμα των “Δεκεμβριανών” στην Αθήνα.

Ο κ. Μουμτζής, συγγραφέας βιβλίου για τα γεγονότα του Δεκεμβρίου του 1944, βάσει των πηγών του ΚΚΕ και του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος, ρωτήθηκε για τη συνέντευξη του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στη βρετανική εφημερίδα “Γκάρντιαν” στην οποία αποκάλυψε τη δική του συμμετοχή σε μία παράτολμη επιχείρηση του ΕΛΑΣ, που είχε στόχο την ανατίναξη του ξενοδοχείου “Μεγάλη Βρετανία” που ήταν η έδρα της κυβέρνησης Παπανδρέου αλλά και της Βρετανικής Αποστολής στην Ελλάδα.

“Για την παράτολμη αυτή επιχείρηση έχουν γραφεί πάρα πολλά στη δεκαετία του ’80. Οι πρωταγωνιστές έχουν αφήσει τις εξιστορήσεις τους, που υπάρχουν. Πουθενά σε όλο αυτό το υλικό δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά στο όνομα του Μανόλη Γλέζου. Και σε αυτό είμαι κατηγορηματικός. Κανείς απολύτως από όσους σχεδίασαν ή συμμετείχαν στην επιχείρηση, που τελικά δεν πραγματοποιήθηκε, δεν αναφέρεται στον κ. Γλέζο, πουθενά δεν μνημονεύεται το όνομά του”, είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για την επιχείρηση, σημείωσε ότι αυτή μάλλον είχε σχεδιαστεί από κατώτερα και μεσαία στελέχη του ΚΚΕ, χωρίς να την εγκρίνει ή να ενημερωθεί πλήρως γι’ αυτήν η ηγεσία του κόμματος σε υψηλό επίπεδο. “Μου κάνει εντύπωση το στοιχείο αυτό. Την εποχή εκείνη το ΚΚΕ, τηρώντας τη γραμμή της Μόσχας, λειτουργούσε απόλυτα υπέρ των συμμαχικών χωρών. Δεν μπορώ να φανταστώ να εγκρίνεται μία ενέργεια που θα έπληττε και τις χώρες αυτές. Επιπλέον, στο γνωστό ξενοδοχείο της Πλατείας Συντάγματος διέμεναν, εκτός της κυβέρνησης Παπανδρέου και των Βρετανών και τα μέλη της σοβιετικής αποστολής. Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι το ΚΚΕ δε θα διακινδύνευε ποτέ την ασφάλεια σοβιετικών στρατιωτικών”, τόνισε ο συγγραφέας.

Ο κ. Μουμτζής εκτίμησε ότι η επιχείρηση δεν είχε την έγκριση της ηγεσίας, σχεδιάστηκε από κατώτερα στελέχη και μόλις αυτή έγινε γνωστή τότε αμέσως ακυρώθηκε.

Σύμφωνα με την ιστορική έρευνα του κ. Μουμτζή, το όνομα του Μανόλη Γλέζου εμφανίζεται σε επίσημα κείμενα του ΚΚΕ μετά το 1948 για την υπόθεση της αρπαγής της ναζιστικής σημαίας από την Ακρόπολη.

Μιλώντας για τα “Δεκεμβριανά” ο συγγραφέας υποστήριξε ότι ήταν η φυσική εξέλιξη της απίστευτης βίας και τρομοκρατίας από την πλευρά του ΚΚΕ, που βίωνε όλη η ελληνική ύπαιθρος τους 18 προηγούμενους μήνες. “Δεν ήταν δυνατό να πατήσει κανείς ένα κουμπί και να σταματήσει αυτή η βία. Όταν στην Πελοπόννησο είχαμε σφαγιασμούς και ομαδικούς τάφους, αμέτρητες δολοφονίες σε όλη την Περιφέρεια, κλίμα τρομοκρατίας παντού δεν ήταν δυνατό η Αθήνα να μείνει ανέγγιχτη”.

Κατά τον ίδιο, τα “Δεκεμβριανά” ήταν η προσπάθεια του ΚΚΕ να καταλάβει την εξουσία, απόφαση που πήρε η ηγεσία του, παρά τη θέση της ΕΣΣΔ, λίγες εβδομάδς νωρίτερα όταν επανασύστησε την καθοδήγηση του ΕΛΑΣ, αποσπώντας την από την κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

“Είναι λάθος και προκέκυψε από κομματικές σκοπιμότητες η άποψη ότι τα “Δεκεμβριανά” προκλήθηκαν από την επίθεση που δέχθηκαν άοπλοι ειρηνικοί διαδηλωτές απρόκλητα από τη χωροφυλακή. Σίγουρα υπήρξαν θύματα και οι χωροφύλακες πυροβόλησαν έπειτα από διαταγή του τότε αστυνομικού διευθυντή Άγγελου Έβερτ. Ωστόσο, είναι σαφές ότι μέσω της κατάληψης δημοσίων κτιρίων και αφοπλισμού της αστυνομίας ξεκινά μία στάση. Το είδαμε αργότερα στην Πράγα. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα εκδηλώνεται”, είπε χαρακτηριστικά.

Στη διάρκεια των “Δεκεμβριανών” έγιναν απίστευτες ωμότητες από την πλευρά του ΚΚΕ. Άνθρωποι κατακρεουργήθηκαν, περιουσίες λεηλατήθηκαν, χιλιάδες Αθηναίοι εκτοπίστηκαν σε στρατόπεδα συγκεντρώσεων και εκτελέσεων, είπε ο κ. Μουμτζής.

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν η συζήτηση για τον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο οδηγούν σε ολισθηρούς δρόμους μία χώρα που χρειάζεται την ενότητα και την ηρεμία, ο κ. Μουμτζής εξέφρασε τη διαφωνία του λέγοντας ότι κανείς δεν βλάπτεται από τη συγκροτημένη ιστορική έρευνα για γεγονότα που σημειώθηκαν 70 χρόνια πριν. “Φυσικά κάποιοι αντλούν κομματικά οφέλη από τη διαστρέβλωση των γεγονότων και αυτό είναι το εγκληματικό”, κατέληξε ο συγγραφέας.

http://edomakedonia.gr