16 Δεκεμβρίου 2014

Ο Στουρνάρας δεν έπρεπε να τα πει για να αποκατασταθεί η ρευστότητα ή για να βολευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ με την άγνοια του κόσμου

του Χρήστου Κώνστα

Για χρόνια ολόκληρα, η πολιτική ζωή του τόπου βασανίζονταν από το ερώτημα «γιατί ο Γιώργος Προβόπουλος (προηγούμενος Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος) δεν είχε ενημερώσει τους Έλληνες για την πραγματική κατάσταση της Οικονομίας πριν από τις εκλογές του 2009» τότε που «λεφτά υπήρχαν» (και γι'αυτό κατηγορείται από τους σημερινούς κατηγόρους του Στουρνάρα).

Σήμερα, ο σημερινός Διοικητής της κεντρικής μας τράπεζας βγήκε ευθαρσώς και χωρίς πολιτικάντικες φιοριτούρες και παρουσίασε την πραγματικότητα. Αυτό που βλέπει και διαβάζει ο πλανήτης ολόκληρος αλλά στη χώρα μας το κρύβουμε από τους πολίτες για να μην «επηρεάσουμε το πολιτικό κλίμα»

Με απλά λόγια ο Γιάννης Στουρνάρας εξήγησε πως η Ελλάδα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί «είτε ως αποδιοπομπαίος τράγος είτε ως Ιφιγένεια για παραδειγματισμό των κρατών-μελών της περιφέρειας της Ζώνης του Ευρώ».

Όταν η Ελλάδα ολόκληρη λικνίζονταν ευτυχισμένη και κοινωνικά ευνουχισμένη, από τη χρηματιστηριακή φούσκα του 1999, είχαν τολμήσει, ο τότε πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Σταύρος Θωμαδάκης αλλά και ο τότε διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Νικ. Γκαργκάνας, με άρθρα και συνεντεύξεις για να προειδοποιήσουν τους έλληνες επενδυτές.

Φυσικά τότε όπως και τώρα οι φωνές της σύνεσης και της λογικής απομονώθηκαν, χλευάσθηκαν και –κυρίως- αγνοήθηκαν από τους παντογνώστες της πολιτικής μας σκηνής…

Σήμερα δεν υπάρχει εχέφρων πολίτης στη χώρα, που να μην γνωρίζει ότι για την οριστική έξοδο της Ελλάδας από την κρίση προϋπόθεση αποτελούν η διατήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας και η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

«Το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των απαιτούμενων μέτρων προσαρμογής έχει ήδη ληφθεί. Πολύ λίγα απομένουν ακόμα. Η ελληνική οικονομία έχει μπροστά της μόνο οφέλη, το κόστος ήδη το εισέπραξε.» «Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου ως διοικητού της Τράπεζας της Ελλάδος και ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας», υπογράμμισε ο Γιάννης Στουρνάρας με έμφαση, «οφείλω να επισημάνω ότι η κρίση των τελευταίων ημερών λαμβάνει πλέον σοβαρές διαστάσεις, ότι η ρευστότητα στην αγορά μειώνεται με ταχύ ρυθμό, ότι ο κίνδυνος όχι μόνο ανακοπής της αναπτυξιακής πορείας που μόλις ξεκίνησε, αλλά ο κίνδυνος μιας ανεπανόρθωτης βλάβης της ελληνικής οικονομίας είναι μεγάλος».

Δηλαδή αν δεν μιλούσε χθες το βράδυ ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος η ρευστότητα της χώρας θα είχε αποκατασταθεί;

Δεν νιώθουν οι Έλληνες πολίτες τις συνέπειες της σημερινής πολιτικής ρευστότητας και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν μόλις επιχειρήσουν μια οικονομική συναλλαγή στο εξωτερικό;

Για πόσο καιρό ακόμη, όταν κάποιος μας δείχνει τη Σελήνη εμείς θα βλέπουμε μόνο τις ατέλειες του δακτύλου;

http://www.paraskhnio.gr/diladi-an-den-ta-lege-o-stoyrnaras-tha/