16 Δεκεμβρίου 2014

Πώς απέδρασε ομογενής δικηγόρος από το μακελειό του Σίδνεϊ-Πως περιγράφει τον δράστη ο Έλληνας ομογενής δικηγόρος του

Ήταν μεταξύ των πέντε ομήρων που κατάφεραν να φύγουν όταν η προσοχή του δράστη ήταν στραμμένη αλλού και να δώσουν τα πρώτα στοιχεία στην αστυνομίαΤην τύχη με το μέρος του είχε την Δευτέρα ο ομογενής δικηγόρος Στέφαν Μπαλαφούτης, ο οποίος βρέθηκε για αρκετή ώρα όμηρος στην καφετέρια Lindt στο κέντρο του Σίδνεϊ, αλλά κατάφερε να αποδράσει πριν από την επέμβαση της αστυνομίας.
Ο Ελληνοαυστραλός δικηγόρος ήταν μεταξύ των πέντε ομήρων που κατάφεραν να φύγουν όταν η προσοχή του δράστη ήταν στραμμένη αλλού και να δώσουν τα πρώτα στοιχεία στην αστυνομία.

Ήταν στις πρώτες εικόνες που παρακολούθησε όλος ο πλανήτης με την αγωνία και το φόβο να αποτυπώνεται στις κινήσεις του κατά την έξοδό του από την καφετέρια...

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της Αυστραλίας, ο Ελληνοαυστραλός δικηγόρος είχε κατέβει να πάρει τον πρωινό καφέ του όταν εισέβαλε στην καφετέρια ένοπλος ο Μαν Χαρόν Μονίς.
Όπως έγινε γνωστό, ο Στέφαν Μπαλαφούτης ζει με τη σύζυγό του και τα τρία τους παιδιά στο ανατολικό Σίδνεϊ.

Πρόκειται για έναν πετυχημένο δικηγόρο της περιοχής. Σύμφωνα με την Espresso o Στέφαν Μπαλαφούτης, έναν χρόνο αφότου αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο της Νέας Ουαλίας παίρνοντας πτυχίο Νομικής και Οικονομικών, έγινε βοηθός του ομοσπονδιακού δικαστή Λόκχαρτ.


Στη συνέχεια εργάστηκε ως δικηγόρος στην ανεξάρτητη δικηγορική εταιρία Corrs Chambers Westgarth. Από το 2012 ανήκει στο δυναμικό του δικηγορικού γραφείου Tenth Fkoor Chambers του Σίδνεϊ, με ειδίκευση στις υποθέσεις πνευματικών δικαιωμάτων, ακινήτων , μεταβιβάσεων και εμπορικών συναλλαγών.

Έλληνας ομογενής ο δικηγόρος του δράστη της ομηρείας στο Σίδνεϊ

Υποστηρίζει ότι ο Μονίς ενήργησε μόνος του, άποψη που φαίνεται να συμμερίζεται και η αυστραλιανή αστυνομία:«Δεν ήταν έργο κάποιας τρομοκρατικής οργάνωσης η ομηρεία αλλά ενέργεια ενός παθιασμένου ατόμου»

«Ιδιόρρυθμο μοναχικό τύπο» χαρακτήρισε ο ομογενής δικηγόρος Μένι Κοντίτσης τον ιρανό πρόσφυγα με το βεβαρημένο ποινικό μητρώο που ήταν ο δράστης της ομηρείας στην καφετέρια Lindt Chocolate, στο Σίδνεϊ.

«Ηταν κληρικός στο Ιράν και διέφυγε επειδή ήταν αντικαθεστωτικός και έκρινε ότι απειλείτο η ζωή του» είπε ο κ. Κοντίτσης ο οποίος είχε υπερασπιστεί στο παρελθόν τον 49χρονο Μαν Χαρόν Μονίς.

Ο Μονίς ήταν ελεύθερος με εγγύηση καθώς του είχε ασκηθεί δίωξη για συνέργεια στη δολοφονία της γυναίκας του η οποία είχε μαχαιρωθεί και πυρποληθεί. Γνωστός και ως Σεΐχης Χαρόν, είχε βεβαρημένο ποινικό μητρώο και αυτοαποκαλείτο «μουσουλμάνος κληρικός και ακτιβιστής υπέρ της ειρήνης». Επίσης του είχαν απαγγελθεί κατηγορίες για πάνω από 50 υποθέσεις σεξουαλικών παρενοχλήσεων και το ερώτημα που τίθεται από πολλούς είναι γιατί δεν είχε προφυλακιστεί.

Ο κ. Κοντίτσης υποστηρίζει ότι ο Μονίς ενήργησε μόνος του, άποψη που φαίνεται να συμμερίζεται και η αυστραλιανή αστυνομία: «Δεν ήταν έργο κάποιας τρομοκρατικής οργάνωσης η ομηρεία αλλά ενέργεια ενός παθιασμένου ατόμου», είπε ο ομογενής δικηγόρος του.

Το 2012 είχε κριθεί ένοχος για την αποστολή απειλητικών γραμμάτων στις οικογένειες οκτώ αυστραλών στρατιωτών, οι οποίοι είχαν σκοτωθεί στο Αφγανιστάν. Ο Μονίς είχε στείλει τα γράμματα, διαμαρτυρόμενος για την αυστραλιανή συμμετοχή στον πόλεμο. Φαίνεται πως ο ίδιος δεν ξεπέρασε ποτέ το σοκ της καταδίκης του, ούτε και της κακομεταχείρισής του στη φυλακή, σύμφωνα με τον κ. Κοντίτση. Φαίνεται ακόμα πως προέβη στην ομηρεία όταν απορρίφθηκε η έφεσή του κατά της αρχικής καταδίκης του.

Οι δύο όμηροι που σκοτώθηκαν κατά την έφοδο που εξαπέλυσε η αυστραλιανή αστυνομία στο καφέ του Σίδνεϊ είναι ο διευθυντής της Lindt Cafe, Τόρι Τζόνσον και η δικηγόρος Κατρίνα Ντάουσον ενώ άλλοι τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν.