18 Δεκεμβρίου 2014

Ναι από τη γερμανική Βουλή στη δίμηνη παράταση του Μνημονίου-Εισήγηση Σόιμπλε: Να γιατί η Ελλάδα χρειάζεται παράταση προγράμματος

Εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο της Γερμανίας η δίμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος μέχρι τον Φεβρουάριο του 2015. Μόνο το αριστερό κόμμα Die Linke καταψήφισε.

Στην ομιλία της στη Βουλή, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ μίλησε για τις καλύτερες προοπτικές της Ελλάδας, παρόλο που «υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν».


«Μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι στις χώρες οι οποίες έχουν αντιμετωπίσει ιδιαίτερα την κρίση, η ανταγωνιστικότητα ανεβαίνει, ελλείμματα προϋπολογισμών συρρικνώνονται και η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία -τρεις από τις πέντε χώρες- έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τα προγράμματά τους.

Και παρότι μένουν ακόμη πολλά να γίνουν, είναι και στην Ελλάδα οι προοπτικές σημαντικά καλύτερες σήμερα από ό,τι πριν από δύο χρόνια. Όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να γίνουν χωρίς την αποφασιστική δράση της κάθε χώρας και χωρίς αποφασιστική, κοινή και αλληλέγγυα δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο» δήλωσε η κ. Μέρκελ.

Εισήγηση Σόιμπλε στη γερμανική βουλή: Να γιατί η Ελλάδα χρειάζεται παράταση προγράμματος

Ξεκίνησε πριν από λίγη ώρα η συζήτηση στο γερμανικό κοινοβούλιο για την έγκριση της απόφασης του Εurogroup για την παράταση του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας.

Η εισηγητική έκθεση του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών δίνει εξαρχής έμφαση στον “κίνδυνο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της περιοχής της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης”.

Γι΄ αυτό αναφέρει πως “η Κομισιόν εκτιμά πως ειδικά λόγω των συνεπειών πάνω σε όλη την ευρωζώνη που απορρέουν από τους υπαρκτούς κινδύνους για το ελληνικό τραπεζικό τομέα και τις αβεβαιότητες στις χρηματιστηριακές αγορές, θα πρέπει να υπάρξει ένα δίχτυ ασφαλείας που θα υποστηρίξει την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές”.

Το δεύτερο σημείο στο οποιο επικεντρώνεται είναι η “η επιβεβαίωση της βιωσιμότητας του χρέους”. Το γερμανικό ΥΠΟΙΚ αναφέρει χαρακτηριστικά πως “η Κομισιόν επιβεβαίωσε ότι η προσωρινή ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους (σ.σ. της Ελλάδας) δείχνει πως η εξέλιξη του επιπέδου του χρέους με την εφαρμογή των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων θα μπορούσε να βρεθεί εντός τροχιάς.

Η βιωσιμότητα του χρέους σύμφωνα με την τελευταία αξιολόγηση του Απριλίου του 2014 βελτιώθηκε. Βασικές αιτίες για αυτό είναι η μείωση των επιτοκίων δανεισμών, οι αναμενόμενες εξοικονομήσεις από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η προσαρμογές στο εσωτερικό του κράτους”.

Το γερμανικό ΥΠΟΙΚ θέτει επί τάπητος την εκπλήρωση των ορισμένων προϋποθέσεων. “Για να έχει ένα κράτος μέλος της ευρωζώνης πρόσβαση στην εγκεκριμένη πιστωτική γραμμή προληπτικής στήριξης από τον ESM πρέπει να τηρεί τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

1. Την Τήρηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης
“Η Ελλάδα έχει την υποχρέωση να μηδενίσει το υπερβολικό έλλειμμα το αργότερο έως το τέλος του 2016”, σύμφωνα με το γερμανικό ΥΠΟΙΚ.

“Το 2014 το έλλειμμα εκτιμάται στο 1,6% του ΑΕΠ. Ο στόχος του προγράμματος προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 1,5 % του ΑΕΠ το 2014 και 3% το 2015 και, σύμφωνα με την εκτίμηση της Κομισιόν θα επιτευχθεί. Γι΄ αυτό πρέπει να εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης”, σημειώνεται…

Από το γερμανικό ΥΠΟΙΚ παραδέχονται πως “στα πλαίσια του προγράμματος προσαρμογής πέτυχε η Ελλάδα ουσιαστικά βήματα στη μείωση των υπερβολικών ανισορροπιών. Ειδικά σε ότι αφορά το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο πέτυχε μετά από πολλές δεκαετίες.”

2. Έξοδος στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου
Το γερμανικό ΥΠΟΙΚ επισημαίνει πως “η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές παραμένει αβέβαιη, ειδικά από τη στιγμή που άρχισαν πάλι να ανεβαίνουν τα επιτόκια δανεισμού της. Χωρίς ένα δίχτυο προστασίας δεν μπορεί να προχωρήσει η πλήρης έξοδος της χώρας στις αγορές. Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δέχτηκαν να υποστηρίξουν την Ελλάδα μέχρι την πλήρη ανάκτηση της δυνατότητας εξόδου στις αγορές, υπό τον όρο ότι η Ελλάδα θα τηρήσει απαρέγκλιτα τους όρους και τους στόχους του προγράμματος προσαρμογής”.

3. Η βελτίωση της θέση της εξωτερικής οικονομίας
“Η εξέλιξη των εξαγωγών στην Ελλάδα παραμένει -με εξαίρεση τον Τουρισμό- αδύναμη. Παρόλα αυτά η Ελλάδα, προχωρώντας τις μεταρρυθμίσεις, έχει βελτιώσει αποφασιστικά την ανταγωνιστικότητα ως προς τις τιμές.”, επισημαίνεται από το γερμανικό ΥΠΟΙΚ.

4. Φερεγγυότητα των συστημικών τραπεζών στην Ελλάδα
Το γερμανικό ΥΠΟΙΚ τονίζει ότι “οι τέσσερις συστημικές τράπεζες του ελληνικού τραπεζικού τομέα έχουν εξοπλιστεί με πάνω από 15% του δείκτη βασικού κεφαλαίου”.

5. Έκταση και χρονική διάρκεια της προληπτικής πιστωτικής γραμμής
“Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας ανέρχονται σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν για το 2015 μεταξύ 6 και 12 δισ. ευρώ.

Η έκταση της προληπτικής πιστωτικής γραμμής φτάνει μέχρι τα 10,9 δισ. ευρώ. Συνεπώς, ένα δίχτυ ασφαλείας, με βάση τη σημερινή κατάσταση, θα μπορούσε να καλύψει των 90% των σχετικών αναγκών.

Η πιστωτική γραμμή θα υπάρχει ως διαθέσιμο δίχτυ προστασίας σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να έχει πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίου” σημειώνει το γερμανικό ΥΠΟΙΚ.

“Η χρονική διάρκεια της γραμμής προληπτικής στήριξης προβλέπεται πιθανόν για 12 μήνες, ξεκινώντας από την μέρα της απόφαση ΕSM. Προϋποθέση γι΄ αυτό είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της τρέχουσας, 5ης αξιολόγησης”, καταλήγει.