06 Δεκεμβρίου 2014

Προκλητικός ως το τελευταίο λεπτό ο Νταβούτογλου ζήτησε την μοιρασιά του πλούτου της Κύπρου


Σαμαράς: Σταθερότητα, εμπιστοσύνη, ανάπτυξη

Σαν να μην καταλαβαίνει τι σημαίνουν οι καθημερινές προκλητικές πτήσεις τουρκικών μαχητικών που παραβιάζουν τον εθνικό εναέριο χώρο μας, οι «κρουαζιέρες» τουρκικών πολεμικών πλοίων στο Αιγαίο  , τα παιχνίδια αποσταθεροποίησης στην Θράκη ο Αχμέτ Νταβούντογλου παρουσιάστηκε ούτε λίγο ούτε πολύ ως ικέτης της ελληνικής κατανόησης!

Μιλώντας σε ελληνοτουρκικό επιχειρηματικό φόρουμ υποστήριξε πως η Τουρκία δεν θέλει την ένταση αλλά και πως οι σχέσεις των δύο χωρών θα βελτιωθούν με την ανάπτυξη των οικονομικών δεσμών.  Ο ίδιος έκανε λόγο μάλιστα για συνομιλίες με τους Θρακιώτες ομοεθνείς του (!) που είχε στην χώρα μας αλλά και με την ελληνική μειονότητα, όπως την χαρακτήρισε, που ήρθε απο την Κωνσταντινούπολη και έφτασε στο σημείο να ζητήσει την την αξιοποίηση του ενεργειακού πλούτου της περιοχής, όπερ μεθερμηνευόμενο ζήτησε την μοιρασιά των κοιτασμάτων της Κύπρου αλλά προφανώς η όρεξη των Τούρκων συνεχίζεται και στο Αιγαίο.

Απο την μεριά του ο Αντώνης Σαμαράς έκανε λόγο για ανάγκη να υπάρξουν καλές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος σημείωσε πως αν η Τουρκία επιθυμεί την καλή γειτονία που είναι κλειδί και για τις σχέσεις με την Κύπρο απαιτείται ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας.

Σαμαράς: Σταθερότητα, εμπιστοσύνη, ανάπτυξη

Το μήνυμα ότι η σταθερότητα και η οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την ενίσχυση της ανάπτυξης έστειλε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε στο Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Forum παρουσία του Τούρκου ομoλόγου του Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο κ. Σαμαράς ξεκίνησε την ομιλία του αποκαλώντας τον Τούρκο ομόλογό του "φίλο" του και έκανε λόγο για μια "πολυσήμαντη ημέρα" για τις σχέσεις των δύο χωρών. Τόνισε ότι η οικονομική και επιχειρηματική συνεργασία είναι αναγκαίος πυλώντας στις διακρατικές σχέσεις, κάτι που -όπως είπε- ισχύει περισσότερο στη σημερινή εποχή και μάλιστα μεταξύ γειτόνων, μίλησε για την ανάγκη να υπαρχει σταθερότητα και εμπιστοσύνη και εκτίμησε ότι οι δύο χώρες έχουν αντιληφθεί τη σημασία των στενών επιχειρηματικών σχέσεων.

Ο Αντώνης Σαμαράς χαρακτήρισε "ενθαρρυντικά" τα δεδομένα των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας μέχρι σήμερα, για να προσθέσει ότι "είναι μόνον ενδεικτικά των πολύ μεγαλύτερων περιθωρίων που υπάρχουν για το μέλλον".

Έκανε λόγο για σημαντική ενίσχυση εμπορικών και επιχειρηματικών σχέσεων, με αναφορά στους τομείς των εισαγωγών-εξαγωγών, των επενδύσεων και του τουρισμού, και σημείωσε ότι υπάρχουν αναξιοποίητα περιθώρια για ενίσχυση των σχέσεων και ανάπτυξη επιχειρηματικών συνεργειών σε πολλούς ακόμη τομείς, όπως για παράδειγμα στην υψηλή τεχνολογία.

Στο σημείο αυτό της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως για να προχωρήσουν όλα αυτά γρήγορα και να αξιοποιηθούν στο έπακρον χρειάζεται να συνεχιστεί η διμερής προσπάθεια για τη σφυρηλάτηση σχέσεων καλής γειτονίας και εμπιστοσύνης. "Η σχέση εμπιστοσύνης και η καλή γειτονία είναι προϋπόθεση για να αναβαθμιστούν οι διμερείς σχέσεις σε όλα τα επίπεδα" είπε ο κ. Σαμαράς.

Όρισε ως στόχο την ευρύτερη ανάπτυξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων και μέσα σε αυτό το πλαίσιο την περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών και επισήμανε πως για την ευόδωση αυτού του στόχου οι δύο κυβερνήσεις θα συνεχίσουν να εργάζονται σταθερά.

"Η αξία της εμπιστοσύνης και της συνεργασίας υπερβαίνει τις όποιες δυσμενείς συγκυρίες και είμαι πεπεισμένος ότι αυτή η δυναμική που έχει αναπτυχθεί, αυτό το μομέντουμ, θα ενισχυθεί και θα συνεχιστεί και γι' αυτό κι εμείς θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες, τις επαφές και τη συνεννόηση" ανέφερε.

Και κατέληξε λέγοντας: "Στόχος μας η σταθερότητα και η εμπιστοσύνη που φέρνουν ανάπτυξη, όπως και η ανάπτυξη με τη σειρά της ενισχύει και τη σταθερότητα και την εμπιστοσύνη και τη φιλία μεταξύ των δύο κρατών".

Προτού παραβρεθούν στο Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Forum, οι κ. Σαμαράς και Νταβούτογλου είχαν συνάντηση στο μέγαρο Μαξίμου, την οποία η ελληνική πλευρά αποτιμά ως θετική, ενώ ακολούθησε και τετραμερής σύσκεψη με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τις επαφές που υπήρξαν συζητήθηκαν όλα τα θέματα αναλυτικά, με κυρίαρχο το Κυπριακό. Όπως φαίνεται, αναζητείται φόρμουλα αποκλιμάκωσης της έντασης και έχουν βρεθεί πεδία σύγκλισης, με τις δύο πλευρές να συμφωνούν ότι η ένταση δεν ωφελεί κανέναν. Πάντως, το "Barbaros" εξακολουθεί να βρίσκεται εντός της θαλάσσιας ζώνης της Κύπρου.

Μετά τις επαφές με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, ο Αντώνης Σαμαράς επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον ενημέρωσε για το περιεχόμενο των συνομιλιών, όπως έκανε γνωστό ο ίδιος ο πρωθυπουργός από το βήμα του Forum, μεταφέροντας και ευχάριστα νέα για την πορεία της υγείας του Νίκου Αναστασιάδη που βρίσκεται στις ΗΠΑ.

Αύριο στις 10:00 το πρωί οι δύο πρωθυπουργοί θα προεδρεύσουν στο Συμβούλιο Συνεργασίας σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών και στη συνέχεια θα υπογράψουν κοινή διακήρυξη και θα κάνουν κοινές δηλώσεις.

Στις 15:00 μετά το μεσημέρι, ο Αχμέτ Νταβούτογλου θα έχει συνάντηση και με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Η συνάντηση ορίστηκε να γίνει στο αεροδρόμιο, προτού αναχωρήσει ο κ. Νταβούτογλου για την Άγκυρα και λίγη ώρα μετά την άφιξη του κ. Τσίπρα από τη Σερβία.