04 Δεκεμβρίου 2014

Αρνητική απάντηση της Κυβέρνησης στις απαιτήσεις της Τρόικα-Εμπλοκή και ρήξη(;) με την Τρόικα ή τρίμηνη παράταση μνημονίου;

Αποφασισμένη να μην προχωρήσει σε περαιτέρω παραχωρήσεις προς την Τρόικα εμφανίζεται  η Κυβέρνηση.

Αυτό  είναι σαφές και ξεκάθαρο και στο απαντητικό email που απέστειλε το ΥΠΟΙΚ προς τους δανειστές.

Είναι ξεκάθαρο πως η κυβέρνηση ΔΕΝ αποδέχεται περαιτέρω μέτρα, ΔΕΝ συναινεί σε πολύμηνη παράταση του υπάρχοντος προγράμματος (πέραν του Μαρτίου)  και ΔΕΝ υποχωρεί στις ισχυρές πιέσεις που δέχεται εκτός της Ελλάδος.

Τέλος, αυτή η εξέλιξη είναι πιθανό να προκαλέσει και επιτάχυνση των πολιτικών εξελίξεων…

Αρνητική η απάντηση της Κυβέρνησης στις απαιτήσεις της Τρόικα – Εστάλη το email

Εστάλη το μεσημέρι της Πέμπτης σε ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ το απαντητικό email της κυβέρνησης με την αναλυτική τεκμηρίωση των ελληνικών προτάσεων για τα «προληπτικά» μέτρα που θα καλύψουν το «ενδεχόμενο» δημοσιονομικό κενό του 2015.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι αργά το βράδυ της Τετάρτης είχε καταρτιστεί το 80% της κυβερνητικής απάντησης με τα συναρμόδια υπουργεία να κοινοποιούν κεντρικά στο Μέγαρο Μάξιμου τα σχετικά δεδομένα που τεκμηριώνουν τις ελληνικές θέσεις.

Οι υπουργοί Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης και Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο αναπληρωτής υπουργός Χρήστος Σταικούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Τάσος Αναστασάτος (που μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για το Europworking Group), αλλά και οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού Χρύσανθος Λαζαρίδης, Σταύρος Παπασταύρου, Δημήτρης Πτωχός και Μιχάλης Πεγκλής μετέχουν στην εν λόγω διαδικασία για την οποία ενημερώνεται από το ΠΑΣΟΚ ο Χρήστος Πρωτόπαπας.

Πολλά από τα επιχειρήματα που  εμπεριέχονται στο απαντητικό e-mail της κυβέρνησης θα αποτελέσουν και μέρος της επιχειρηματολογίας που θα αναπτύξει στο βραδινό Εuroworking Group ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα διευκρινιστικά στοιχεία που θα λάβει το μεσημέρι στα χέρια της η τρόικα δεν θα επιτρέπουν σε ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ «ορέξεις» για νέα πρόσθετα μέτρα όπως η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά ή νέες αλλαγές στο ασφαλιστικό, αλλά ούτε την εμπροστοβαρή λήψη των προληπτικών παρεμβάσεων του 2015, όπως η ακύρωση της έκπτωσης 30% στην έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης και η αύξηση του φόρου στα τσιγάρα.

Εμπλεκόμενα στη διαπραγμάτευση στελέχη ξεκαθαρίζουν πως οι ελληνικές θέσεις είναι «καλά» δεμένες και ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει σε αυτές.

http://lykavitos.gr/

Προς τρίμηνη παράταση Μνημονίου με ρήτρα κάλυψης ελλειμμάτων

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ώρα του συμβιβασμού ανάμεσα στην Αθήνα και τους δανειστές φτάνει. Μετά την κορύφωση των τριών τελευταίων ημερών, τις δημόσιες δηλώσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ότι τα μέτρα που ζητά η Τρόικα είναι καταστροφικά και την απόρριψη από τους πιστωτές των προτάσεων της ελληνικής πλευράς, φαίνεται ότι τις τελευταίες ώρες έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις η οποία -εκτός απροόπτου- θα επισημοποιηθεί μέχρι τη Δευτέρα.

Τα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικας αναμένεται να αρχίσουν να επιστρέφουν στην Αθήνα από την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου. Στόχος είναι να έχει οριστικοποιηθεί η φόρμουλα για την επίτευξη του συμβιβασμού μέχρι τη Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου, οπότε συγκαλείται το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης.

Ο συμβιβασμός «ενσωματώνει» την επιμονή της Τρόικας ότι το 2015 η Ελλάδα θα χρειαστεί να λάβει πρόσθετα μέτρα λόγω του δημοσιονομικού κενού και την άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να υιοθετήσει και να επιβάλλει πρόσθετα μέτρα που θα μειώσουν ακόμη περισσότερο μισθούς και συντάξεις, επιβαρύνοντας τους Έλληνες πολίτες.

Όπως πληροφορείται το protothema.gr, ο συμβιβασμός που εικάζεται ότι θα σχηματοποιηθεί τις επόμενες μέρες και αναμένεται να επισημοποιηθεί μέχρι την Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου θα εδράζεται σε δύο πυλώνες:

1. Θα συμφωνηθούν ρήτρες που θα προβλέπουν αυτόματες ρυθμίσεις για την κάλυψη των ελλειμμάτων σε περίπτωση που υπάρχει υστέρηση στα έσοδα και δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι του προϋπολογισμού.
2. Το Μνημόνιο φαίνεται ότι θα παραταθεί για ένα τρίμηνο, δηλαδή μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2015. Η τεχνική παράταση του υφιστάμενου προγράμματος (ολοκληρώνεται στις 31 Δεκεμβρίου του 2014) για διάστημα τριών μηνών δεν θα συνεπάγεται την εκταμίευση επιπλέον πόρων στην Ελλάδα πέραν της προβλεπόμενης δόσης των 1,8 δισ.ευρώ με την οποία ολοκληρώνεται η χρηματοδότηση από το τρέχον πρόγραμμα.

Με την συνέχιση συνέχιση της εφαρμογής του Μνημονίου για το πρώτο τρίμηνο του 2015 επιχειρείται να καλυφθεί το διάστημα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας που ενδέχεται να προκληθούν πολιτικές αναταράξεις, κάτι που -εάν επιβεβαιωθεί, ίσως επιφέρει και οικονομικές περιπλοκές.

Η συνέχιση της εφαρμογής του Μνημονίου μέχρι να εκλεγεί νέος Πρόεδρος Δημοκρατίας καλύπτει και τις ανάγκες της ελληνικής κυβέρνησης να δείξει προς την εσωτερική κοινή γνώμη ότι ο στόχος της εξόδου από το Μνημόνιο επιτυγχάνεται αλλά και τους δανειστές που επιδιώκουν να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους μέχρι την εκλογή νέου Προέδρου Δημοκρατίας, ή την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών και την ανάδειξη νέας κυβέρνησης σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί η πλειοψηφία των 180 βουλευτών για να αναδειχθεί ο διάδοχος του Κάρολου Παπούλια

Οι δύο βασικές παράμετροι του συμβιβασμού μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Τρόικας βρίσκονται προ των πυλών. Στο αποψινό EuroWorking Group αναμένεται να οριστικοποιηθεί η φόρμουλα για την επίτευξη του συμβιβασμού, σταδιακά μέχρι την Κυριακή θα επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικας και την Δευτέρα στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών αναμένεται να ανακοινωθεί το περίγραμμα της συμφωνίας.

Μάκης Πολλάτος
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Reuters: Η Τρόικα επιμένει για 6μηνη παράταση μνημονίου

Στο έγγραφο που επικαλείται το Reuters και έχει συνταχθεί από τους τροϊκανούς τονίζονται μεταξύ άλλων: «Aν και ο στόχος της τεχνικής παράτασης είναι να δώσει περισσότερο χρόνο στις ελληνικές αρχές να προετοιμάσουν νομοθετικές ρυθμίσεις τον Ιανουάριο του 2015, αυτή η διαδικασία δύναται να διαρκέσει για μεγαλύτερη περίοδο ώστε να καλυφθεί το ενδεχόμενο καθυστερήσεων εξαιτίας πιθανών εμπλοκών στο δρόμο προς την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Από την άποψη αυτή, μια παράταση ως τα μέσα του 2015 μοιάζει ως η πλέον κατάλληλη επιλογή, με το βασικό σενάριο να προβλέπει μια συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων πριν το Eurogroup στις 8 Δεκεμβρίου, ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων δράσεων ως τα μέσα Ιανουαρίου, εκταμίευση της τελευταίας δόσης από τον EFSF και την ολοκλήρωση των διαδικασιών για μια ενισχυμένη πιστωτική γραμμή (ECCL) πριν το τέλος Ιανουαρίου».

Οσα καταγράφονται στο έγγραφο φαίνεται πως αποτελούν την κοινή γραμμή τροϊκανών και Ευρωπαϊκής Ενωσης, κάτι που σημαίνει ότι η τεχνική παράταση της εφαρμογής του μνημονίου από την Ελλάδα είναι πλέον μη αναπόφευκτη. Παρ' όλα αυτά, στην Αθήνα στελέχη του Μαξίμου επιμένουν πως από την ελληνική πλευρά δεν έχει τεθεί κανένα αίτημα παράτασης της διαδικασίας, με τον Αντώνη Σαμαρά να παραμένει πιστός σε όσα δήλωσε στη διάρκεια του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

Αίσθηση, τέλος, προκαλεί το γεγονός της πρόβλεψης στο έγγραφο που επικαλείται το Reuters, ακόμα και του ενδεχόμενου να μετατραπούν από την πλευρά του ΔΝΤ, τα υπόλοιπα των κεφαλαίων που έχει να δανείσει προς την Ελλάδα, σε προληπτική πιστωτική γραμμή. Όμως, για να συμβεί κάτι τέτοιο η τρόικα θα επιδιώξει να τα... πάρει όλα στη διαπραγμάτευση, απαιτώντας νέα μέτρα και την ολοκλήρωση του συνόλου των προαποφασισμένων μεταρρυθμίσεων.

Από την πλευρά της η ομάδα εργασίας του Εurogroup Working Group (EWG), τόνισε και εκείνη την ανάγκη να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος ως τις 14 Δεκεμβρίου. Συγκεκριμένα, πηγή του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε τα εξής:

«Στόχος είναι να κινηθούν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες στα κράτη-μέλη για την παροχή προληπτικής γραμμής πίστωσης στην Ελλάδα. Δεδομένων των ασφυκτικών χρονικών περιθωρίων, ίσως απαιτηθεί, μία βραχυχρόνια τεχνική παράταση».

Επίσης οι πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι «στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου θα υπάρχει πολύ καθαρή εικόνα για το πού πάμε, ωστόσο δεν θα πρέπει να αναμένεται καμία απόφαση».