31 Δεκεμβρίου 2014

H χημική Σιδηρά Κυρία

Επτασφράγιστα μυστικά από την εποχή κυριαρχίας της Μάργκαρετ Θάτσερ έφεραν στο φως κυβερνητικά έγγραφα τα οποία αποχαρακτηρίστηκαν χθες από τις βρετανικές Αρχές και αποκαλύπτουν ότι η «Σιδηρά Κυρία» όχι μόνο ήθελε να φτιάξει χημικό οπλοστάσιο στη χώρα, αλλά και είχε δεχθεί προειδοποιήσεις για τις οικονομικές της μεταρρυθμίσεις από στενούς της συνεργάτες.

Σύμφωνα με το Έθνος, η «Σιδηρά Κυρία» ήθελε να φτιάξει χημικό οπλοστάσιο στη Βρετανία, ενώ είχε δεχθεί προειδοποιήσεις για τις συνέπειες των οικονομικών της μεταρρυθμίσεων από στενούς συνεργάτες της.

Επισήμως, η κυβέρνηση Θάτσερ δεν είχε την παραμικρή πρόθεση να δημιουργήσει χημικό οπλοστάσιο, ωστόσο τα αποχαρακτηρισμένα, πλέον, έγγραφα της περιόδου 1985-86 αποκαλύπτουν ότι σκόπευε να πράξει ακριβώς το αντίθετο για να αντιμετωπίσει τη σοβιετική απειλή.

Την περίοδο εκείνη η Θάτσερ ενημερώθηκε ότι η Σοβιετική Ένωση παρασκευάζει νευροπαραλυτικό αέριο, το οποίο θα μπορούσε να θέσει εκτός μάχης τις ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις. Η Βρετανία είχε μόλις καταστρέψει το χημικό οπλοστάσιό της, αλλά η πρωθυπουργός εξέταζε το ενδεχόμενο να το ανανεώσει δαπανώντας 200 εκατομμύρια λίρες. Σε ηχογραφημένο ντοκουμέντο, η τότε πρωθυπουργός ακούγεται να λέει ότι η ίδια και οι υπουργοί της κινδύνευαν να χαρακτηριστούν «αμελείς» εάν δεν εξόπλιζαν εκ νέου τη Βρετανία με χημικά, ωστόσο τελικά η πρόταση δεν προχώρησε υπό τον φόβο της μεγάλης αντίδρασης των πολιτών.

Ταυτόχρονα, τα έγγραφα αποκαλύπτουν ότι ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου και στενός σύμβουλος της Θάτσερ, σερ Ρόμπερτ Αρμστρονγκ, είχε προειδοποιήσει τη Θάτσερ πως οι μεταρρυθμίσεις που προώθησε στον οικονομικό τομέα θα είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας «φούσκας» στο Σίτι του Λονδίνου και στη χρήση «αδίστακτων» πρακτικών από τις τράπεζες για την απόκτηση περισσότερων κεφαλαίων. Σύμφωνα με τον Αρμστρονγκ, η μοναδική αξιόπιστη λύση θα ήταν μια ανεξάρτητη ρυθμιστική Αρχή και υποστήριζε ότι πολλοί ακόμη είχαν εκφράσει τους φόβους τους για τις επιπτώσεις της κυβερνητικής πολιτικής.

Μάλιστα, χρόνια αργότερα, αρκετοί επικριτές της Θάτσερ θεωρούν ότι η κρίση που ξέσπασε στον οικονομικό τομέα και το Σίτι το 2007, είχε τις ρίζες της ακριβώς στις μεταρρυθμίσεις της «Σιδηράς Κυρίας».

Το εύκολο χρήμα

«Αρκετοί άνθρωποι, ακόμη και μέσα στο Σίτι, φοβούνται ότι θα δημιουργηθεί μια φούσκα που θα εκραγεί σε ένα ή δύο χρόνια. Πιστεύουν ότι θα φταίει το κυνήγι του εύκολου χρήματος και ο πλουτισμός με τρόπους που είναι τουλάχιστον ανενδοίαστοι», έγραφε στο σημείωμά του ο αξιωματούχος. Οι προειδοποιήσεις του, όμως, δεν εισακούστηκαν.

Στο μεταξύ, τα έγγραφα φέρνουν στο προσκήνιο τις επαφές που είχε η Θάτσερ με τον Όλεγκ Γκορντνιέβσκι, έναν από τους καλύτερους διπλούς πράκτορες στην ιστορία, καθώς κατάφερε να περάσει πληροφορίες από το «στρατόπεδο» των Σοβιετικών, χωρίς να γίνει αντιληπτός.