01 Ιανουαρίου 2015

2014: Το έτος της διαφθοράς για το ελληνικό ποδόσφαιρο

Το 2014, ιδιαίτερα στο δεύτερο μισό του, ήταν ένα έτος ταραγμένο για το ποδόσφαιρο και χαρακτηρίστηκε από ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος, καταγγελίες για επηρεασμό ως προς τον ορισμό διαιτητών, από τον θάνατο φιλάθλου λόγω επεισοδίων και από επιθέσεις σε ανθρώπους του ποδοσφαίρου.
Κοινός παρανομαστής σε όλα τα παραπάνω, η παραπαίουσα διοίκηση της ΕΠΟ η οποία έδειξε πρωτοφανή αδυναμία να διαχειριστεί την κρίση στο ποδόσφαιρο, για την οποία φέρει και τη μεγαλύτερη ευθύνη.

Το 2014 ξεκίνησε με το αλαλούμ σχετικά με το πόσες ομάδες θα πέσουν στο πρωτάθλημα της σεζόν 2013-14 από την Super League και πόσες θα ανέβουν από την Football League. Μετά από συζητήσεις μηνών ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές και αφού καταστρατηγήθηκε το άρθρο 7 του ΚΑΠ, τα δύο μέρη επήλθαν σε συμφωνία και βρήκαν τη μέση λύση να υποβιβαστούν δύο και ο τρίτος από το τέλος να δώσει αγώνα μπαράζ με τον τρίτο της Football League.

To Soccerplus σας παρουσιάζει την ανασκόπηση του 2014 και τα γεγονότα που στιγμάτισαν το ποδόσφαιρο στη χώρα μας.

Ιούλιος 2014

Ο Αγραφιώτης στην προεδρία της Super League

Εκλέγεται νέος πρόεδρος στη Σούπερ Λίγκα ο προερχόμενος από τον Ολυμπιακό, Τ. Αγραφιώτης και αναπληρωτής πρόεδρος ο προερχόμενος από τον Παναθηναϊκό, Στρ. Σωπήλης.Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού, Γιάννης Αλαφούζος, ήταν αυτός που πρότεινε για τη θέση του προέδρου τον αντιπρόεδρο του Ολυμπιακού,Τάκη Αγραφιώτη, και εν συνεχεία ο εκπρόσωπος του Ολυμπιακού, Γιάννης Βρέντζος,πρότεινε για τη θέση του αναπληρωτή προέδρου τον αντιπρόεδρο του Παναθηναϊκού,Στράτο Σωπήλη.

Στο «φώς» το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών
Βγαίνει στο "φως" της δημοσιότητας το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών. Ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αρ. Κορέας που διερευνά την τέλεση ιδιαιτέρως σοβαρών αξιόποινων πράξεων και ιδίως της κακουργηματικής απάτης στo πλαίσιo δράσης εγκληματικής οργάνωσης στο χώρο του ποδοσφαίρου θεωρεί ότι πρόεδρος ΠΑΕ της Σούπερ Λιγκ και στενοί του συνεργάτες στο πλαίσιο του σχεδιασμού και της οργάνωσης της ομάδας τους, «προσεγγίζουν και επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους, αστυνομικούς, δικαστικούς, πολιτικούς και άλλους ισχυρούς παράγοντες της χώρας, κάποιους από τους οποίους και προσλαμβάνουν σε καίριες θέσεις της ΠΑΕ, μετά την αποχώρησή τους από νευραλγικές θέσεις που κατείχαν στο Δημόσιο».

Επίσης, υποστηρίζει ότι από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου που έχει διαταχτεί με προηγούμενα βουλεύματα για τις κακουργηματικές πράξεις της εγκληματικής οργάνωσης, της εκβίασης, της απόπειρας ανθρωποκτονίας, των παραβάσεων σχετικών με τις εκρηκτικές ύλες και της έκρηξης (έκρηξη στο φούτνο του διαιτητή Π. Κωνσταντινέα τον Φεβρουάριο του 2012), προκύπτουν ενδείξεις για αξιόποινες πράξεις της κακουργηματικής απάτης της δωροδοκίας-δωροληψίας για αλλοίωση αποτελέσματος.

Στο βούλευμα υπάρχουν αποσπάσματα των καταθέσεων που έδωσαν 15 πρόσωπα που είναι παράγοντες της ΕΠΟ, μέλη της ΚΕΔ, εκπρόσωποι ποδοσφαιρικών Ενώσεων,πρόεδροι ΠΑΕ, διαιτητές και παρατηρητές διαιτησίας.

H έλευση του Χιού Ντάλας
Ο Χιου Ντάλας είναι το πρόσωπο που επέλεξε η ΕΠΟ για τη θέση του «αρχιδιαιτητή» στα πρωταθλήματα της Σούπερ Λιγκ και της Φούτμπολ Λιγκ. Το σημαντικότερο είναι ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του ποδοσφαίρου θα υπάρξει ξένος αρχιδιαιτητής που θα είναι υπεύθυνος για την αξιολόγηση των διαιτητών, τον ορισμό στους αγώνες και τον έλεγχο της απόδοσής τους. Στη λύση αυτή συνηγορούν και οι ομάδες της Σούπερ Λιγκ σε μια προσπάθεια να βελτιωθεί η εικόνα της διαιτησίας και να ανακτηθεί η αξιοπιστία της.

Σεπτέμβριος 2014

Ενδείξεις για εγκληματική οργάνωση στο ποδόσφαιρο
Αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για το επόμενο βήμα στην προκαταρκτική εξέταση που διενεργείται από το 2012 και από την οποία, σύμφωνα με τον εισαγγελέα Αρ. Κορέα,προκύπτουν ενδείξεις για ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης στο ποδόσφαιρο, καθώς και για τις αξιόποινες πράξεις της κακουργηματικής απάτης, δωροδοκίας και δωροληψίας για αλλοίωση αποτελέσματος, εκβίασης, απόπειρας ανθρωποκτονίας και εκρηκτικών υλών.

Τα πρόσωπα που κλήθηκαν να καταθέσουν ανωμοτί είναι ο πρόεδρος της ΕΠΟ Γ.Σαρρής, ο β΄ αντιπρόεδρος Γ. Παπακωνσταντίνου, το μέλος του Δ.Σ. της ομοσπονδίας Αρ. Σταθόπουλος, ο νομικός σύμβουλος Θ. Κουρίδης, το μέλος της ΚΕΔ Θανάσης Μπριάκος, το μέχρι πρότινος μέλος της ΚΕΔ Γιώργος Δούρος, ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Β. Μαρινάκης, ο πρόεδρος του Λεβαδειακού Γ. Κομπότης και οι διαιτητές της Σούπερ Λίγκας Απ. Αμπάρκιολης, Γ.Κάμπαξης και Κ. Ιωαννίδης.

Τραγωδία με οπαδό του Εθνικού
Χάνει τη ζωή του ο 46χρονος Κώστας Κατσούλης που υπέκυψε μετά τον τραυματισμό που του προκάλεσαν στο κεφάλι τα χτυπήματα που δέχθηκε στα επεισόδια που έγιναν στον αγώνα Ηρόδοτου – Εθνικού. Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Ι. Ανδριανός, αποφάσισε την αναβολή της επόμενης αγωνιστικής σε όλα τα ομαδικά αθλήματα.

Νοέμβριος 2014

Επίθεση αγνώστων στον Ζωγράφο, καταγγελίες Μαρινάκη και απάντηση Μελισσανίδη
Ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΚΕΔ, Χριστόφορος Ζωγράφος, δέχθηκε επίθεση από αγνώστους. Από τύχη γλίτωσε με κάταγμα στο κεφάλι και τραύμα στον καρπό. Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Β. Μαρινάκης κατήγγειλε στο ΔΣ της Σούπερ Λιγκας ότι ο Δ. Μελισσανίδης απαίτησε από τους Σαρρή και Ζωγράφο τον ορισμό συγκεκριμένων διαιτητών στον αγώνα Παναχαϊκής – ΑΕΚ. Η ΕΠΟ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επίθεση στο Ζωγράφο αποφάσισε την επ’ αόριστον αναβολή των εθνικών πρωταθλημάτων η οποία διήρκησε για μια εβδομάδα. Ο Δ. Μελισσανίδης απάντησε στις καταγγελίες Μαρινάκη υποστηρίζοντας ότι «αυτοί που έχουν κληθεί εδώ και πολύ καιρό να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη και στους εισαγγελείς στο πλαίσιο της έρευνας για την ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης στο ποδόσφαιρο, αυτοί που κατηγορούνται για εκβιασμούς, δωροδοκίες, ξυλοδαρμούς και ανατινάξεις, που έχουν καταστρατηγήσει κάθε αξία υγιούς ανταγωνισμού απαξιώνοντας το ποδόσφαιρο στη χώρα μας, έχουν το θράσος να μιλούν για ηθική,αξίες και πρόοδο».
Με αφορμή την επίθεση στον Ζωγράφο και τις κατεγγελίες Μαρινάκη ο αθλητικός εισαγγελέας Κ. Σιμιτζόγλου αποφάσισε τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας.

Ξαφνική παραίτηση Χιου Ντάλας
Ο υπεύθυνος διαιτησίας της Σούπερ Λιγκ και της Φούτμπολ Λιγκ, Χιου Ντάλας, παραιτήθηκε των αρμοδιοτήτων του και αναλαμβάνει το κομμάτι της εκπαίδευσης Η παραίτηση του Ντάλας από τα προκαθορισμένα καθήκοντά του έγινε μετά την επίθεση στον συνεργάτη του Χρ. Ζωγράφου. Ως λόγο παραίτησης ανέφερε ότι πρώτα θέλει να μάθει τις δυνατότητες των διαιτητών της Σούπερ Λίγκας και μετά να κάνει τους ορισμούς.

Παρελθόν ο Αγραφιώτης από την Super League
Παραιτείται ο πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας Τ. Αγραφιώτης μια μέρα μετά την παραίτηση του Τ. Σωπήλη με αφορμή τα τελευταία γεγονότα και τις παρενέργειές τους. Νέος πρόεδρος εκλέγεται κατά πλειοψηφία ο Γ. Μποροβήλος (αστέρας ΤΡ.) και αναπληρωτής πρόεδρος ο Δ. Τσελέπης από τον Πανθρακικό.

Παρουσιάζεται το νέο αθλητικό νομοσχέδιο

Δημοσιοποιείται και τίθεται σε διαδικασία διαβούλευσης ο νέος αθλητικός νόμος.

Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει διατάξεις, όπως αυτές που απαγορεύουν τον απεριόριστο δανεισμό ποδοσφαιριστών σε ομάδες της ίδιας κατηγορίας, συγκροτούν τα όργανα της διαιτησίας με διαφάνεια και πολυσυλλεκτικότητα, τοποθετούν στην αθλητική δικαιοσύνη συνταξιούχους δικαστές κατόπιν κλήρωσης, δίνουν δικαίωμα ψήφου στις Γ.Σ. σε κάθε σωματείο, βάζουν ως προϋπόθεση συμμετοχής στο πρωτάθλημα και τέλεσης μεταγραφών τη φορολογική ενημερότητα, ζητούν από τα μέλη των Δ.Σ. των αθλητικών ομοσπονδιών κατάθεση δήλωσης περιουσιακής κατάστασης προς την αρχή καταπολέμησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και εντάσσουν την άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος στα κωλύματα των παραγόντων, αλλάζουν άρδην το τοπίο.

Προκαλούνται αντιδράσεις από ΕΠΟ, Μπάσκετ, ΕΟΕ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ.

Δεκέμβριος 2014
Ποινικές διώξεις στους «16» της εγκληματικής οργάνωσης
Ασκούνται διώξεις σε βαθμό κακουργήματος σε 16 πρόσωπα του ποδοσφαίρου, 7 από τα οποία κατηγορούνται για συμμετοχή σε «εγκληματική οργάνωση».

Τα ονόματα των κατηγορουμένων δεν επετράπη από τον προϊστάμμενο της εισαγγελίας Πρωτοδικών να δοθούν στη δημοσιότητα, ωστόσο, όπως έγινε γνωστό, πρόκειται για τρία εν ενεργεία μέλη του Δ.Σ. της ΕΠΟ, ένα υψηλόβαθμο στέλεχός της που παραιτήθηκε πρόσφατα, δύο μέλη της ΚΕΔ, το ένα εκ των οποίων συνεχίζει να βρίσκεται στους κόλπους της, τρεις εν ενεργεία διαιτητές της Σούπερ Λίγκας και δύο προέδρους ΠΑΕ Σούπερ Λίγκας. Τα υπόλοιπα πέντε πρόσωπα φέρεται να είναι στελέχη δικαιοδοτικών οργάνων και επιτροπών του ποδοσφαίρου.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο πόρισμα του Εισαγγελέα κ. Κορέα οι κατηγορίες είναι σύσταση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, απόπειρα εκβίασης, απάτη, δωροδοκία και δωροληψία.

Παραιτείται ο Σαρρής
Στις 23/12/14 ο Γιώργος Σαρρής γνωστοποίησε την απόφασή του να παραιτηθεί από τον προεδρικό θώκο της ΕΠΟ με το πρόσχημα πως δεν ήταν σε θέση να εκδώσει ούτε φορολογική ενημερότητα. Στην πραγματικότητα ο πρώην ισχυρός άνδρας της Ομοσπονδίας, κατέφυγε στην κίνηση αυτή υπό το βάρος της άσκησης ποινικών διώξεων σε βαθμό κακουργήματος εναντίον μελών που βρίσκονται στην ηγεσία της. Τα ονόματα βέβαια εξακολουθούν να μην έρχονται στο «φως» της δημοσιότητας.

Ο Γκιρτζίκης για πρόεδρος της ΕΠΟ
Στις 30/12/2014 ο Γιώργος Γκιρτζίκης που είναι πρόεδρος της ΚΕΔ και παράλληλα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΠΟ, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να διεκδικήσει την προεδρία της Ομοσπονδίας έπειτα από την αποχώρηση του Γ.Σαρρή.

Πηγή: soccerplus.gr