10 Ιανουαρίου 2015

Ελλάδα 2020-2021. Ο αναπτυξιακός χάρτης για τη Μεταμνημονιακή Ελλάδα.


Με κατακλείδα την φράση: «εγγυώμαι προσωπικά ότι δεν θα υπάρξουν άλλες μειώσεις σε συντάξεις και εισοδήματα, θα μειωθεί κι άλλο ο ΕΝΦΙΑ, θα μείνει προστατευμένη η πρώτη κατοικία», ο Αντώνης Σαμαράς παρουσίασε σε διακαναλική σύνδεση το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ.

Χωρίς να αναφερθεί ούτε μία φορά ονομαστικά στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Αλέξη Τσίπρα (όπως κάνει στις προεκλογικές του ομιλίες) παρουσίασε τη θεμελιώδη, όπως είπε, διαφορά ανάμεσα στα δύο προγράμματα: «όταν το κράτος δίνει κάτι χωρίς να δημιουργεί ελλείμματα, ο πολίτης το παίρνει για πάντα, αλλιώς το κράτος θα του το πάρει πίσω στο πολλαπλάσιο».

Υπενθυμίζοντας ότι «ο λαός πίστεψε το 2009 το ‘λεφτά υπάρχουν’ και το πληρώσαμε».


Με «βοήθεια χρέους» εάν...

Στο πώς θα επιτευχθούν όλα αυτά, ο κ.Σαμαράς απάντησε: με τη βοήθεια χρέους που αναμένεται να πάρει η Ελλάδα στη συμφωνία για την μετα-Μνημόνιο εποχή, ως ανταμοιβή για την επίτευξη των στόχων «και χωρίς σύγκρουση με τους εταίρους».

Στο σημείο αυτό επιχείρησε, φυσικά, αντίστιξη με τις υποσχέσεις «άλλων» που «δεν θα βρουν να μοιράσουν ούτε ευρώ – αν είναι ευρώ», όπως είπε, υποννοώντας Grexit, αποφεύγοντας να αναφερθεί ευθέως σε αυτό.

Επενδύσεις

Οπως αναμενόταν, ο κ.Σαμαράς ανέδειξε εμφατικά το αναπτυξιακό μέρος του προγράμματος, σημειώνοντας ότι βασίσθηκε στις μετριοπαθείς εκτιμήσεις διεθνών οίκων.

Επαναφέροντας ως οριζοντα υλοποίησής του την επταετία 2015-2021, στη διάρκεια της οποίας η Ελλάδα θα ανακτήσει τα προ κρίσης επίπεδα ευημερίας (σε ΑΕΠ και θέσεις εργασίας), εξειδίκευσε τους επενδυτικούς στόχους ανά τομέα-προσδοκώμενο αποτέλεσμα-θέσεις εργασίας.

Συγκεκριμένα:

- Αγροτικός τομέας: 13 δις 315.000 θέσεις
- Τουρισμός: 16,5 δις 225.000 θέσεις
- Ενέργεια: 9,5 δις 40.000 θέσεις
- Ερευνα-Τεχνολογία 2 δις 50.000 θέσεις
- Ναυτιλία 8,5 δις 70.000 θέσεις
- Διαμετακομιστικό εμπόριο 2,5 δις 65.000 θέσεις
- Βιομηχανία φαρμάκου 2 δις 25.000 θέσεις.

Ως συνολικό στόχο παρουσίασε 54 δις ευρώ προσθήκη στο ΑΕΠ και 770.000 θέσεις εργασίας, με την επισήμανση ότι στους παραπάνω τομείς θα προστεθούν έσοδα-θέσεις από το εμπόριο, την ιδιωτική ιατρική, τον κατασκευαστικό κλάδο και την αξιοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Πάνω από όλα, αναφέρθηκε στη διαδικασία εξόρυξης-επεξεργασίας υδρογοναναθράκων που θα κάνουν την Ελλάδα να πρωτοστατεί στον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης.

Φόροι – ΕΝΦΙΑ

Ως προσωπικό του στοίχημα παρουσίασε τις δεσμεύσεις για «νοικοκυρεμένες, βήμα-βήμα» φοροελαφρύνσεις.

Οπως, καθιέρωση ενιαίου φόρου επιχειρήσεων στο 15% ή επέκταση απαλλαγής ΦΠΑ σε επιχειρήσεις με τζίρο μέχρι 20.000 ευρώ.

Επίσης, για μείωση συντελεστών για τα φυσικά πρόσωπα, για κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης και για κατάργηση του ΦΠΑ στην πρώτη κατοικία.

Οπως αναμενόταν, ο κ.Σαμαράς δεσμεύθηκε για σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ από το 2015 ώστε τα έσοδα από αυτόν να πέσουν κάτω από το 1% του ΑΕΠ (έναντι 1,4%) και να διατεθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Επίσης, εγγυήθηκε προσωπικά ότι δεν θα υπάρξει μείωση συντάξεων και εισοδημάτων.

Ενταση στις μεταρρυθμίσεις

Στο επίπεδο των μεταρρυθμίσεων, αφού αποτίμησε όσες έγιναν ή δρομολογήθηκαν στα 2,5 χρόνια της διακυβέρνησής του, διαβεβαίωσε ότι «θα συνεχισθούν και θα ολοκληρωθούν» για ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στους τομείς: ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον, λειτουργία της αγοράς, αξιοποίηση ακίνητης δημόσιας περιουσίας.

Να μη φοβάται ο δημόσιος υπάλληλος

Για τη Δημόσια Διοίκηση, αφού εμφάνισε τη σταθερή μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων (από 900.000 το 2009 στους 650.000 το 2014), ανέλυσε τους στόχους για καταπολέμηση της διαφθοράς, χτύπημα φοροδιαφυγής και έλεγχο του μεγάλου πλούτου.

Τόνισε δε, ότι ο δημόσιος υπάλληλος δεν πρέπει να φοβάται την αξιολόγηση και τη μείωση του κράτους, η γιγάντωση του οποίου ευθύνεται για την κρίση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Πηγή:www.capital.gr