23 Ιανουαρίου 2015

ΓΕΛΑΕΙ ΟΛΗ Η ΥΦΗΛΙΟΣ ΜΕ ΤΑ ΖΩΑ! Associated Press-Goldman Sachs-Independent-Les Echos-Le Monde μιλάνε για επικείμενη καταστροφή

Associated Press: Στην Ελλάδα παραμονεύει ο… ανεμοστρόβιλος
Goldman Sachs: Η συμφωνία με την τρόικα είναι αναγκαία για να αποφύγει η Ελλάδα τη χρεοκοπία
Independent: Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφική έξοδο από το ευρώ
Les Echos: Οι Έλληνες πιστεύουν σε θαύματα με την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία
Le Monde: ΣΥΡΙΖΑ, το γαλαντόμο κόμμα που υπόσχεται ένα πρόγραμμα που δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει

Σε αντίθεση με τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης, ο κρίσιμος παράγοντας για τη μείωση του κόστους δανεισμού του ελληνικού δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα της χώρας δεν είναι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που ανακοίνωσε η ΕΚΤ, αλλά η συμφωνία με την τρόικα μετά τις εκλογές, αναφέρει σημερινή έκθεση της Goldman Sachs με τίτλο «Ελλάδα: Η αβεβαιότητα θα διατηρηθεί και θα κορυφωθεί αρκετά μετά τις εκλογές».

Μία συμφωνία με την τρόικα, σημειώνεται στην έκθεση, είναι απαραίτητη για να ανοίξουν και πάλι οι αγορές κεφαλαίων για την Ελλάδα και να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας που εκτιμώνται μεταξύ 6 δισ. και 15 δισ. ευρώ το 2015 (ανάλογα με τις οικονομικές παραδοχές).

«Χωρίς τη χρηματοδότηση αυτή», σημειώνεται, «θα ακολουθούσε μία πιθανή χρεοκοπία» και αυτοί που κινδυνεύουν να μην πληρωθούν είναι η ΕΚΤ (περίπου 7 δισ. ευρώ από τα ομόλογά της λήγουν φέτος) και το ΔΝΤ (λήγουν δάνειά του ύψους 8,6 δισ. ευρώ). Αν η Ελλάδα δεν πληρώσει τους επίσημους δανειστές (και ιδιαίτερα την ΕΚΤ), το πιο πιθανό αντίποινο θα ήταν ότι η ΕΚΤ θα σταματούσε την παροχή χορήγησης ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες μέσω του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας (ELA). «Σε μία τέτοια περίπτωση, η εγχώρια οικονομία θα συρρικνωνόταν, καθώς θα υπήρχαν περιορισμοί στις αναλήψεις καταθέσεων και, κυπριακού τύπου περιορισμοί στις εκροές κεφαλαίων».

Για να αποφευχθεί αυτός ο κίνδυνος «είναι αναγκαία μία συμφωνία με την τρόικα» αναφέρει η Goldman Sachs και προσθέτει: «Μία τέτοια συμφωνία θα ήταν ευλόγως απλή με μία κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με δεδομένες τις προεκλογικές δεσμεύσεις της. Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευθεί σε ένα εναλλακτικό οικονομικό σχέδιο, που έρχεται σε αντίθεση με το πλαίσιο του προγράμματος τής τελευταίας τετραετίας». Τo κρίσιμο ερώτημα στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές είναι αν θα μπορέσει να έρθει σε ένα συμβιβασμό με τους δανειστές, τονίζει η Goldman Sachs. Ένας συμβιβασμός δεν είναι απίθανος, σημειώνει η Goldman, αλλά για να επιτευχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να κάνει μεγάλες παραχωρήσεις στο πρόγραμμά του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι μπορεί να προχωρήσει σε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, δεδομένο που θα μειώσει τις απαιτήσεις των δανειστών. Ωστόσο, η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές στο οικονομικό πεδίο είναι μεγάλη. Και όπως έχει καταστεί αρκετά σαφές, οι δανειστές είναι πρόθυμοι να αναλάβουν το κόστος μιας χρεοκοπίας της Ελλάδας, παρά να χορηγήσουν κεφάλαια για πολιτικές που θα αναστρέψουν τις μεταρρυθμίσεις, αναφέρεται επίσης στην έκθεση της Goldman Sachs.

Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, αυτά που απομένουν να γίνουν είναι περιορισμένα, συγκρινόμενα με τις προηγούμενες μεταρρυθμίσεις που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια. Ρεαλιστικά μιλώντας, αναφέρει η Goldman, η κυβέρνηση θα έχει κίνητρο να ολοκληρώσει γρήγορα τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για να πλεύσει σε ήρεμα νερά από το δεύτερο εξάμηνο του 2015.

Ωστόσο, παραμένει αναπάντητο το ερώτημα αν ένα Κοινοβούλιο υπό την πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ θα στήριζε μια τέτοια συμφωνία. Η ψήφιση ανάλογων μεταρρυθμίσεων στο παρελθόν κόστισε πολύ σε ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. Επιπροσθέτως οι προσδοκίες για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ είναι υψηλές και μια απογοήτευση των προσδοκιών ίσως κοστίσει πολύ, σημειώνει η Goldman.

Αν η κόντρα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και τρόικας, αναφέρεται στην έκθεση εξελιχθεί γρήγορα μέσα στο Φλεβάρη ή υπάρξει μια μακρά διαπραγμάτευση, μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού, θα φανεί από τα πρώτα βήματα των διαπραγματεύσεων. Η επιλογή του κατάλληλου προσώπου για τη θέση του υπουργού Οικονομικών θα δώσει τον τόνο των διαπραγματεύσεων. Ένα μετριοπαθές και καταρτισμένο πρόσωπο με διάθεση να αποφύγει τη σύγκρουση θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια μακρά και ομαλή διαπραγμάτευση με την τρόικα, τονίζει η Goldman Sachs.

Independent: Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφική έξοδο από το ευρώ

«Η Ελλάδα βρίσκεται προ των πυλών ιστορικών εκλογών» σημειώνει το άρθρο της βρετανικής εφημερίδας Σε μια καταστροφική έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα μπορούσε να οδηγήσει ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, εκτιμά άρθρο υπό τον τίτλο «Greece elections: Syriza party tops polls raising fears that a win will lead to ‘devastating’ European exit», που δημοσιεύθηκε στην βρετανική εφημερίδα «The Independent».

Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, η Ελλάδα βρίσκεται προ των πυλών ιστορικών εκλογών, το αποτέλεσμα των οποίων θα μπορούσε να αναδείξει νικητή το πρώτο ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα της Ευρώπης.

Σημειώνεται, ότι ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, έχει εδώ και καιρό υποστηρίξει ότι θα επιδιώξει την επαναδιαπραγμάτευση και τη διαγραφή μέρους του τεράστιου χρέους της χώρας, υποστηρίζοντας ότι το πρόγραμμα που επεβλήθη στην Ελλάδα από τους διεθνείς δανειστές της είναι μη βιώσιμο, τη στιγμή που πέρυσι ανήλθε σε 320 δισ. ευρώ, σχεδόν 30.000 ευρώ ανά κάτοικο. Μεταξύ των προτάσεών του, ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ότι θα κρατικοποιήσει τις τράπεζες στην Ελλάδα, θα αποκαταστήσει τον κατώτατο μισθό στα 750 ευρώ ανά μήνα και θα καταργήσει τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.


Από την πλευρά τους, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν πρόσφατα επαινέσει την Αθήνα για τις προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής της, εκφράζοντας παράλληλα τον φόβο τους ότι εάν έρθει το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία θα μπορούσε να προκληθεί τεράστιο πλήγμα, με σχολιαστές να αναβιώνουν συζητήσεις περί εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη.

Μολονότι ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται στις δημοσκοπήσεις, σύμφωνα με τον Μιχαήλ Σφακιανάκη, επικεφαλής της εταιρείας δημοσκοπήσεων RASS, «θα είναι πολύ δύσκολο να εξασφαλίσει μια αυτοδύναμη εκλογική νίκη και να σχηματίσει μια ισχυρή κυβέρνηση», με πιθανό συνεργάτη συνασπισμού το νεοϊδρυθέν κόμμα Το Ποτάμι, επισημαίνεται στην «Independent».

Σημειώνεται, τέλος, ότι τη μεγαλύτερη έκπληξη των εκλογών της Κυριακής θα μπορούσε να αποτελέσει το ακροδεξιό κόμμα της Χρυσής Αυγής, η ηγεσία του οποίου παράμεινε στη φυλακή για σχεδόν ένα χρόνο και μισό, και που αγωνίζεται σήμερα για την τρίτη θέση.

Les Echos: Οι Έλληνες πιστεύουν σε θαύματα με την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία

«Μέχρι πού θα φθάσει η γενναιοδωρία του ΣΥΡΙΖΑ; Ποιο είναι το κόστος του προγράμματός του για την ανάκαμψη της οικονομίας και κυρίως η χώρα έχει τα μέσα;»

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει την ανάκαμψη της οικονομίας και τη μείωση της φτώχειας στην Ελλάδα.

Ωστόσο, η αξιοπιστία του και το περιθώριο των ελιγμών του είναι πολύ μικρά, γράφει σε άρθρό της αναφερόμενη στις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα η γαλλική εφημερίδα «Les Echos».

«Κανείς στην Ελλάδα δεν μοιάζει να μπορεί να αντισταθεί στις σειρήνες του ΣΥΡΙΖΑ, του κόμματος που τάσσεται κατά των μέτρων λιτότητας και θεωρείται φαβορί των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής. Οι περισσότεροι από 2.000 απολυμένους της πρώην δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, της ΕΡΤ, που έκλεισε απροειδοποίητα από τη συντηρητική κυβέρνηση Σαμαρά τον Ιούνιο του 2013, ελπίζουν ότι θα επαναπροσληφθούν. Οι καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών που απολύθηκαν την ίδια περίοδο για να αντικατασταθούν από ιδιωτική εταιρεία καθαριότητας και αγωνίζονται εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο κατά αυτού που θεωρούν αδικία, επίσης έχουν την ίδια ελπίδα. Ακόμη και οι φορολογούμενοι που φέρεται να έχουν αναστείλει τις τελευταίες εβδομάδες την πληρωμή του φόρου ακίνητης περιουσίας, ελπίζουν κατά τα φαινόμενα σε θαύματα με την άνοδο στην εξουσία του ΣΥΡΙΖΑ» αναφέρει η εφημερίδα και προσθέτει:

«Η αφέλεια έχει όρια και ο αρχηγός του κόμματος Αλέξης Τσίπρας χρειάστηκε να παρέμβει. "Είναι λάθος να πιστεύει κανείς ότι με μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πληρώνει φόρους", έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter».

Επιπλέον αναφέρεται: «Οι δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που είχαν δάνεια σε ελβετικό φράγκο και είδαν τις δόσεις να αυξάνονται δραματικά μετά την ανατίμηση του ελβετικού φράγκου πριν από μερικές ημέρες, έχουν καλύτερες πιθανότητες. Το γαλαντόμο κόμμα υποσχέθηκε ότι το κράτος θα αναλάβει τη χρηματοδότηση της διαφοράς που οι δανειολήπτες καλούνται να πληρώσουν. "Αυτό δεν είναι πρόγραμμα, είναι μια λίστα υποσχέσεων μη χρηματοδοτούμενων", τονίζει ο Θανάσης Σκούκος, πολιτικός αντίπαλος, υποψήφιος του νέου κεντρώου κόμματος Ποτάμι. Μέχρι πού θα φθάσει η γενναιοδωρία του ΣΥΡΙΖΑ; Ποιο είναι το κόστος του προγράμματός του για την ανάκαμψη της οικονομίας και κυρίως η χώρα έχει τα μέσα;».

«Δεν υποσχόμαστε κάτι τέτοιο», δήλωσε στους ξένους δημοσιογράφους ο οικονομολόγος Γιώργος Σταθάκης, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Δώδεκα δισεκατομμύρια ευρώ, ωστόσο, σε μια περίοδο ενός ή δύο ετών, είναι το ποσό που το κόμμα του θέλει να διαθέσει για την αντιμετώπιση της «ανθρωπιστικής κρίσης» που σοβεί στη χώρα και στην «αποκατάσταση της ανάπτυξης».

Οι μεγαλύτερες αμφιβολίες αφορούν την εφαρμογή του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν μοιάζει πολύ επαναστατικό, αλλά δείχνει ελάχιστα ρεαλιστικό στο τρέχον πλαίσιο της μεγάλης τρωτότητας της οικονομίας και των σοβαρών εντάσεων με την ευρωζώνη. Καθηγητής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, ο Παναγιώτης Πετράκης εκτιμά ότι το περιθώριο των ελιγμών του ΣΥΡΙΖΑ στην οικονομία είναι σχεδόν ανύπαρκτο. Εκφράζει ανησυχία κυρίως για τις υπερβολικά μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις με την ευρωζώνη: "Όσο περνά ο καιρός, τόσο κινδυνεύουμε να χάσουμε τα κέρδη που αρχίσαμε να συλλέγουμε εδώ και μερικούς μήνες"».

Associated Press: Στην Ελλάδα παραμονεύει ο… ανεμοστρόβιλος

«Ένας άνεμος αλλαγής πνέει στην κουρασμένη από τη λιτότητα Ελλάδα, αλλά στη γωνία παραμονεύει ο οικονομικός ανεμοστρόβιλος».

Με αυτή την εισαγωγή το Associated Press σε άρθρο του με τίτλο: «Οι “κακοποιημένοι” από τη λιτότητα Έλληνες δείχνουν την προτίμησή τους στη ριζοσπαστική αριστερά», αναφέρεται στις κρίσιμες ελληνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Το πρακτορείο σημειώνει πως «η ριζοσπαστική αριστερά βρίσκεται πλέον πολύ κοντά σε ιστορική πρωτιά, καθώς όλες οι δημοσκοπήσεις συμφωνούν πλέον ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται μπροστά από τη συντηρητική Νέα Δημοκρατία με τέσσερις τουλάχιστον μονάδες».

Μάλιστα το ΑP υπογραμμίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ για να κυβερνήσει θα χρειαστεί και την υποστήριξη ενός μικρότερου κόμματος.

Στο άρθρο φιλοξενείται και η δήλωση του 41χρονου Μπάμπη Λιμναίου, ηλεκτρολόγου από την Αθήνα, ο οποίος λέει στο πρακτορείο: «Θέλω να φύγει αυτή η κυβέρνηση, με απογοήτευσε. Θέλω ο ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει τα πάντα. Στους φόρους, την υγειονομική περίθαλψη και την εκπαίδευση».

Η αλήθεια είναι, σημειώνει το άρθρο, πως η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ έχει ανησυχήσει τους επενδυτές και τις αγορές, ειδικά λόγω της συζήτησης για τη διαγραφή του χρέους, ωστόσο το κλίμα δεν είναι τόσο φορτισμένο όπως στις εκλογές του 2012 τότε που το Grexit ήταν πιο πιθανό.

Ίσως γιατί πλέον η Ευρωζώνη διαθέτει τα κατάλληλα εργαλεία για να αποτρέπει κινδύνους που μπορούν να προκληθούν από την έξοδο της Ελλάδας, εξηγεί το ΑP.

Πάντως η επόμενη κυβέρνηση έχει πολλά πράγματα που οφείλει να πράξει, υπογραμμίζεται: Να εδραιώσει τις μεταρρυθμίσεις, να συνεχίσει να τρέχει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, να ενισχύσει την ανάπτυξη, να επαναρχίσει τις «παγωμένες» συνομιλίες με την Τρόικα έτσι ώστε να εξασφαλίσει τη δόση των 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ και τέλος να διαπραγματευτεί την πιθανότητας μιας ελάφρυνσης του χρέους.

Από την πλευρά τους, οι πιστωτές τονίζουν πως η Ελλάδα οφείλει να τηρήσεις τις δεσμεύσεις της εάν πρόκειται να συνεχίσει να δέχεται την υποστήριξη των Ευρωπαίων.

Αν όμως τα πράγματα πάνε στραβά, τότε ο κίνδυνος της χρεοκοπίας θα εμφανιστεί ξανά και δεν θα υπάρξει στήριξη από τα μέλη της Ευρωζώνης.

Le Monde: ΣΥΡΙΖΑ, το γαλαντόμο κόμμα που υπόσχεται ένα πρόγραμμα που δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει την ανάκαμψη της οικονομίας και τη μείωση της φτώχειας στην Ελλάδα. Ωστόσο, η αξιοπιστία του και το περιθώριο των ελιγμών του είναι πολύ μικρά, γράφει σε άρθρο της για τις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα η Le Monde.

Ο αρθρογράφος υπογραμμίζει ότι κανείς στην Ελλάδα δεν μοιάζει να μπορεί να αντισταθεί στις σειρήνες του ΣΥΡΙΖΑ, του κόμματος που τάσσεται κατά των μέτρων λιτότητας και θεωρείται φαβορί των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής. Οι περισσότεροι από 2.000 απολυμένους της πρώην δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, της ΕΡΤ, που έκλεισε απροειδοποίητα από τη συντηρητική κυβέρνηση Σαμαρά τον Ιούνιο του 2013, ελπίζουν ότι θα επαναπροσληφθούν.

Οι καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών που απολύθηκαν την ίδια περίοδο για να αντικατασταθούν από ιδιωτική εταιρεία καθαριότητας και αγωνίζονται εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο κατά αυτού που θεωρούν αδικία, επίσης έχουν την ίδια ελπίδα. Ακόμη και οι φορολογούμενοι που φέρεται να έχουν αναστείλει τις τελευταίες εβδομάδες την πληρωμή του φόρου ακίνητης περιουσίας, ελπίζουν κατά τα φαινόμενα σε θαύματα με την άνοδο στην εξουσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Η αφέλεια έχει όρια, τονίζει ο αρθρογράφος,και ο αρχηγός του κόμματος Αλέξης Τσίπρας χρειάστηκε να παρέμβει. «Είναι λάθος να πιστεύει κανείς ότι με μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πληρώνει φόρους», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter.

Στο άρθρο αναφέρεται επίσης ότι οι δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που είχαν δάνεια σε ελβετικό φράγκο και είδαν τις δόσεις να αυξάνονται δραματικά μετά την ανατίμηση του ελβετικού φράγκου πριν από μερικές ημέρες, έχουν καλύτερες πιθανότητες. Το γαλαντόμο κόμμα υποσχέθηκε ότι το κράτος θα αναλάβει τη χρηματοδότηση της διαφοράς που οι δανειολήπτες καλούνται να πληρώσουν.

Οπως τονίζει ο Θανάσης Σκούκος, υποψήφιος του νέου κόμματος «Το Ποτάμι»: «Αυτό δεν είναι πρόγραμμα, είναι μια λίστα υποσχέσεων μη χρηματοδοτούμενων. Μέχρι πού θα φθάσει η γενναιοδωρία του ΣΥΡΙΖΑ; Ποιο είναι το κόστος του προγράμματός του για την ανάκαμψη της οικονομίας και κυρίως η χώρα έχει τα μέσα;».

«Δεν υποσχόμαστε κάτι τέτοιο», δήλωσε στους ξένους δημοσιογράφους ο οικονομολόγος Γιώργος Σταθάκης, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Δώδεκα δισεκατομμύρια ευρώ, ωστόσο, σε μια περίοδο ενός ή δύο ετών, είναι το ποσό που το κόμμα του θέλει να διαθέσει για την αντιμετώπιση της «ανθρωπιστικής κρίσης» που σοβεί στη χώρα και στην «αποκατάσταση της ανάπτυξης».

Οι μεγαλύτερες αμφιβολίες αφορούν την εφαρμογή του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν μοιάζει πολύ επαναστατικό, αλλά δείχνει ελάχιστα ρεαλιστικό στο τρέχον πλαίσιο της εξαιρετικά τρωτής οικονομίας και των σοβαρών εντάσεων με την Ευρωζώνη. Ο καθηγητής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας Παναγιώτης Πετράκης εκτιμά ότι το περιθώριο των ελιγμών του ΣΥΡΙΖΑ στην οικονομία είναι σχεδόν ανύπαρκτο. Εκφράζει την ανησυχία του,  κυρίως για τις υπερβολικά μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις με την Ευρωζώνη: «Οσο περνά ο καιρός, τόσο κινδυνεύουμε να χάσουμε τα κέρδη που αρχίσαμε να συλλέγουμε εδώ και μερικούς μήνες».