18 Ιανουαρίου 2015

Δύο περιφέρειες που «καίνε» τη Ν.Δ.

Συνεντεύξεις σε κεντρικά τηλεοπτικά μέσα και εφημερίδες και επισκέψεις στο Λεκανοπέδιο, κυρίως στη Β΄ Αθηνών, προγραμματίζει για την τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής μάχης ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Ωστόσο, δεν θα μεταβάλει στάση στο ζήτημα της τηλεοπτικής μονομαχίας με τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα, επιμένοντας ότι «δεν κάνει διάλογο με υβριστές». Και αυτό παρά το γεγονός ότι καθημερινά πληθαίνουν οι γαλάζιες «φωνές» που τάσσονται υπέρ του ντιμπέιτ.

Πέραν των ομιλιών του σε ανοικτές συγκεντρώσεις στην Καλαμάτα σήμερα, στη Θεσσαλονίκη την Τετάρτη και στην Αθήνα την Παρασκευή, ο κ. Σαμαράς επιλέγει να κορυφώσει την προεκλογική του στρατηγική απευθυνόμενος σε μαζικά ακροατήρια. Ο σχεδιασμός αυτός είναι σαφές ότι συνδέεται με τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους, οι οποίοι σε ολόκληρη την επικράτεια παραμένουν σε ασυνήθιστα υψηλά για τη συγκυρία επίπεδα. Είναι εξίσου δεδομένο ότι το Λεκανοπέδιο και κυρίως η Β΄ Αθηνών και δευτερευόντως η Β΄ Πειραιώς βρίσκονται στην αιχμή του προεκλογικού ενδιαφέροντος της Ν.Δ. «Εγιναν πολλές επισκέψεις στην περιφέρεια. Τώρα, σειρά έχει η Αθήνα» λένε χαρακτηριστικά συνεργάτες του.

Ο κομματικός μηχανισμός εργάζεται ήδη πυρετωδώς για την κεντρική προεκλογική ομιλία του κ. Σαμαρά την Παρασκευή το απόγευμα στο Σύνταγμα (στην... πάνω πλευρά της πλατείας), με την οποία ο πρωθυπουργός επιδιώκει στην εκπνοή της προεκλογικής περιόδου να μεταδώσει το μήνυμα της συσπείρωσης αλλά και της δυναμικής νίκης. Μεγάλη προετοιμασία, όμως, γίνεται και για την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη την Τετάρτη, παρουσία του πρώην πρωθυπουργού Κων. Καραμανλή. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στον σχεδιασμό του επιτελείου περιλαμβάνεται και περιοδεία του πρωθυπουργού σε γειτονικό νομό της Θεσσαλονίκης, αν και δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις. Την ίδια ημέρα, ο κ. Σαμαράς αναμένεται να πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Β΄ Θεσσαλονίκης και κυρίως στην επαρχία Λαγκαδά, ενώ το απόγευμα θα μιλήσει στο Βελλίδειο.

Σήμερα, εξάλλου, ο κ. Σαμαράς θα μεταβεί στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Καλαμάτα όπου θα μιλήσει στις 7 μ.μ. Παραμένει, δε, σε εκκρεμότητα επίσκεψή του στην Πάτρα, η οποία αναβλήθηκε λόγω της έκτακτης μετάβασής του στο Παρίσι.

Ταυτοχρόνως, το πολυπληθές επιτελείο της Ν.Δ. υπό τον κ. Χρ. Λαζαρίδη κωδικοποιεί τις στοχευμένες παρεμβάσεις που θα κάνει ο πρωθυπουργός την τελευταία εβδομάδα, ενώ έχει ήδη αποστείλει σε όλους τους βουλευτές μακροσκελή non paper με στόχο να αποφευχθεί η πολυγλωσσία και να γίνει η σύγκριση με τη «Βαβέλ» -όπως την αποκαλούν- του ΣΥΡΙΖΑ. Τόσο ο ίδιος ο κ. Σαμαράς όσο και το ηγετικό επιτελείο βρίσκονται σε καθημερινή επαφή με τα στελέχη «πρώτης γραμμής» τα οποία, μαζί με του, θα σηκώσουν την τελευταία εβδομάδα το βάρος της επικοινωνιακής αντιπαράθεσης στα ΜΜΕ.

Πάντως, ενδεικτικό της αγωνίας αλλά και της εγρήγορσης που επικρατεί στο γαλάζιο επιτελείο είναι ότι το πρόγραμμα του πρωθυπουργού για την τελευταία εβδομάδα παραμένει ανοικτό και θα συμπληρώνεται μέρα μέρα και ανάλογα με τα ζητήματα που ανακύπτουν.

ΕΛΛΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ