02 Ιανουαρίου 2015

ΚΛΑΙΩ-Ο Κουβέλης νιώθει εξαπατημένος από τον ΣΥΡΙΖΑ-Πανικός στους βουλευτές που ψάχνουν μόνοι τους πολιτική στέγη-Πανούσης: Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν ψηφίσαμε Πρόεδρο Δημοκρατίας

Εξαπατημένος από τον ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, σε συνομιλία του με συντάκτη του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ).

Σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα, ο Φώτης Κουβέλης , μιλώντας για τη διάλυση του "αρραβώνα" της ΔΗΜΑΡ με τον ΣΥΡΙΖΑ, είπε: «Αισθάνθηκα πως υπήρχε μία αναντιστοιχία στα όσα έλεγε σε μας πριν το γυρίσει, για να μην χρησιμοποιήσω άλλη λέξη».

Η Αγ. Κωνσταντίνου ωστόσο, με ανακοίνωση που εξέδωσε, υπογραμμίζει "Όσα εμφανίζονται από το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ως συνομιλία δημοσιογράφου με τον Πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη δεν ανταποκρίνονται επ’ ουδενί στην πραγματικότητα. Αποτελούν εκτιμήσεις, απλώς, του ιδίου του συντάκτη του δημοσιεύματος".

Το δημοσίευμα του ΚΥΠΕ, αναλυτικά, έχει ως εξής:

"Ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δεν κρύβει την πικρία και την στεναχώρια του για το πώς εξελίχτηκαν τα πράγματα, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί, αν και δεν ήθελε να το πει επί λέξει, ότι εξαπατήθηκε.

Αναφέρει δε, ότι κατόπιν αυτού, το κόμμα του θα κατέλθει αυτόνομο και αυτοδύναμο στις επερχόμενες εκλογές, «τραυματισμένο, αλλά καθαρό στις αρχές του, και με ευθύνη απέναντι στον λαό».

Δύο πράγματα ανέφερε ο κ. Κουβέλης ότι ετέθησαν από την δική του πλευρά στο τραπέζι όταν άρχισαν οι συζητήσεις με τον κ. Τσίπρα, «πιστεύοντας πως υπήρχε και από τις δύο πλευρές ειλικρινής διάθεση συνεργασίας».

Το πρώτο, είπε, ήταν να υπάρξει μία προγραμματική συμφωνία, όπου τουλάχιστον να διασφαλίζεται ότι δεν θα γίνονται μονομερείς ενέργειες, με έμφαση στην διατήρηση του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της χώρας και στην σε καμία περίπτωση διακινδύνευση της παραμονής της στην Ευρωζώνη.

Και το δεύτερο, ήταν να διασφαλιστεί, μέσα στα πλαίσια της συνεργασίας των δύο κομμάτων, μία οργανωτική και πολιτική αυτονομία της ΔΗΜΑΡ.

«Κι ενώ οι συζητήσεις ήταν σε εξέλιξη, και μάλιστα σε καλό κλίμα όπως αντιλαμβανόμουν εγώ, πόσο μάλλον όταν μας έλεγαν “ναι, είναι σωστή η βάση σας”, ξαφνικά βγαίνει ο Τσίπρας στον Κεραμεικό και μας λέει να προσχωρήσουμε στον ΣΥΡΙΖΑ και να αποδεχτούμε όλα όσα ανακοίνωσε ως πρόγραμμά του τον Σεπτέμβριο στην Θεσσαλονίκη».

Πρόγραμμα το οποίο, ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, είχε επικρίνει τότε σε αρκετά του σημεία.

Το ΚΥΠΕ ξαναρώτησε τον Φώτη Κουβέλη εάν αισθάνεται πως ο Αλέξης Τσίπρας τον ενέπαιξε.

«Αισθάνθηκα πως υπήρχε μία αναντιστοιχία στα όσα έλεγε σε μας πριν το γυρίσει, για να μην χρησιμοποιήσω άλλη λέξη», απάντησε.

Το σημείο που ενόχλησε ιδιαίτερα τον κ. Κουβέλη από την ομιλία Τσίπρα στον κινηματογράφο «Κεραμεικός» το βράδυ της 29ης Δεκεμβρίου, ημέρα που η Βουλή απέτυχε να εκλέξει νέο Πρόεδρο και η χώρα μπήκε σε τροχιά εκλογών, ήταν:

«Όσοι αποδέχονται το πρόγραµµα που εκφωνήσαµε στη Θεσσαλονίκη αλλά και τη δέσµευσή µας για ουσιαστική και σκληρή διαπραγµάτευση µε τους εταίρους µας για τη βιωσιµότητα του χρέους και την επόµενη µέρα, είναι καλοδεχούµενοι. Καλοδεχούµενοι να µοιραστούν ευθύνη.
Καλοδεχούµενοι να συνεισφέρουν µε τις δυνάµεις τους και να διεκδικήσουν τη κρίση του λαού στα ψηφοδέλτιά µας. Όχι, όµως, για να λάβουν εκλόγιµες θέσεις στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, σαν αυτές που προσφέρουν ο κ. Σαµαράς ή ο κ. Θεοδωράκης».

Όλοι οι έγκυροι πολιτικοί αναλυτές, αλλά και πολλά στελέχη της ΔΗΜΑΡ,  είπαν ότι με αυτά τα λόγια ο Αλέξης Τσίπρας «άδειασε εν ψυχρώ» τον Φώτη Κουβέλη, έχοντάς τον να περιμένει μέχρι την ολοκλήρωση της 3ης ψηφοφορίας για Πρόεδρο, όπου η ΔΗΜΑΡ ήταν απορριπτική της υποψηφιότητας Δήμα, και όταν πλέον επιβεβαιώθηκε ότι η χώρα πάει σε εκλογές «τον πέταξε σαν στημένη λεμονόκουπα».

Σε έκτακτη κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ  την παραμονή Πρωτοχρονιάς, το ΚΥΠΕ πληροφορείται ότι το κλίμα ήταν πολύ βαρύ, με μέλη των δύο σωμάτων να μιλάνε εν θερμώ για «αιφνιδιασμό» «εμπαιγμό», «ταπείνωση» και «εξευτελισμό».

Δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Κουβέλης, δέχθηκε σκληρή κριτική από στελέχη που του επισήμαναν ότι τον είχαν προειδοποιήσει εγκαίρως πως «ο ΣΥΡΙΖΑ αφού χρησιμοποιήσει τη ΔΗΜΑΡ για να αποτρέψει την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και να προκαλέσει εκλογές μετά θα θέσει όρους που θα έκαναν τη συνεργασία αδύνατη».

Ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ήταν εμφανώς συντετριμμένος όταν μίλησε με το ΚΥΠΕ. Στενός του συνεργάτης είπε ότι τον πείραξε πολύ η αιχμή που αφέθηκε από τον Τσίπρα αλλά και από άλλους κύκλους ότι επιδίωξε την συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ για να εξασφαλίσει το δικό του πολιτικό του μέλλον.

«Εάν ήμουν τέτοιος άνθρωπος και ήθελα να εξασφαλίσω την πολιτική μου συνέχεια, θα είχα αποδεχτεί την πρόταση να είμαι υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας και θα είχα εκλεγεί πιστεύω. Αρνήθηκα όμως, βλέποντας μια διχασμένη κοινωνία, και πιστεύοντας ότι η μάχη πρέπει να δοθεί στη πρώτη γραμμή».

Στην επισήμανση ότι στις επερχόμενες εκλογές μπορεί η ΔΗΜΑΡ να μην εκπροσωπηθεί καν στη νέα Βουλή, ο Φώτης Κουβέλης θύμισε ότι «οι μάχες δίδονται σε όλα τα πεδία, και με όσους έχουμε συμπορευτεί τόσα χρόνια τώρα, ξέρουμε ότι η καρέκλα δεν ήταν ποτέ αυτοσκοπός για μας».

Στις εκλογές του Ιουνίου 2012, η ΔΗΜΑΡ συγκέντρωσε ποσοστό 6,26% και κέρδισε στη Βουλή 17 έδρες.

Μετά την αποχώρηση 8 βουλευτών του, το κόμμα είχε μείνει με 9 έδρες στη Βουλή. Ψήφοι που, εάν δίδονταν στον κ. Δήμα, θεωρείται βέβαιο ότι θα «παράσερναν» και άλλους 5-6 βουλευτές να τον ψηφίσουν, και έτσι θα συμπληρωνόταν η ελάχιστη απαιτούμενη πλειοψηφία των 180.

Σε τέτοια περίπτωση, η χώρα δεν θα οδηγείτο σε πρόωρες εκλογές στις 25 Ιανουαρίου 2015 και, όπως εκτιμούν αναλυτές, το κόμμα του κ. Κουβέλη ίσως κέρδιζε ένα μεγάλο μέρος της υποστήριξης που απώλεσε, κυρίως τον Ιούνιο του 2013 όταν, με αφορμή το κλείσιμο της ΕΡΤ, αποχώρησε από την κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ, και που εκδηλώθηκε στις Ευρωεκλογές τον Μάιο του 2014.

Δύο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, δείχνουν το ποσοστό υποστήριξης προς την ΔΗΜΑΡ να έχει συρρικνωθεί τώρα γύρω στο 0,5%".

Πηγή:www.capital.gr

Πανούσης: Δεν καταλαβαίνω γιατί η ΔΗΜΑΡ δεν ψήφισε Πρόεδρο Δημοκρατίας

Εφόσον η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν σκοπός, τι επιδιώκει η ηγεσία του κόμματος, να πάμε σε εκλογές με ποσοστό 0,4%, αναρωτιέται - Η ΔΗΜΑΡ να στηρίξει ΣΥΡΙΖΑ και να μην κατέβει αυτόνομα στις κάλπες, προτείνει ο βουλευτής

Εντονη κριτική στην ηγεσία της ΔΗΜΑΡ και τους χειρισμούς της ασκεί ο βουλευτής του κόμματος, καθηγητής Γιάννης Πανούσης.

Ο κύριος Πανούσης υποστηρίζει ότι η ηγεσία «δείχνει να μην έχει καταλάβει πού ακριβώς πατάει και πού βρίσκεται» και δηλώνει: «Η θέση μου είναι, η Δημοκρατική Αριστερά να μην κατέβει στις εκλογές, να στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ στη λογική της κυβερνώσας Αριστεράς, να ανασυγκροτηθεί κι όταν με το καλό βγουν τα αποτελέσματα και οδηγηθούμε σε μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, να δει πώς θα κινηθεί στο νέο σκηνικό, που θα διαμορφωθεί. Εκτιμώ ότι δεν πρέπει ούτε να κατέβει αυτόνομα, ούτε όμως και να απορροφηθεί [...]. Η ΔΗΜΑΡ είναι το κόμμα του «παρ΄ ολίγον», παρ΄ ολίγον κυβερνητικό, παρ΄ ολίγον συγκυβερνητικό με την Αριστερά, παρ΄ ολίγον ΠτΔ, όλα παρ΄ ολίγον είναι».

Ο ίδιος σημειώνει πώς διάβασε μια ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της ΔΗΜΑΡ, η οποία -όπως τονίζει- τον άφησε εμβρόντητο. «Να καταπιούν τη γλώσσα τους -λέει- όσοι πίστευαν ότι καταψηφίσαμε τον ΠτΔ για να συνεργαστούμε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Άρα, τίθεται το ερώτημα, γιατί τον καταψηφίσαμε; Διότι αν τον καταψηφίσαμε για να πάμε σε εκλογές, ξέροντας ότι έχουμε 0,4%, δεν καταλαβαίνω ποια ήταν η πολιτική λογική. Αν είχαμε 10 βουλευτές, οι οποίοι μπορούσαν να κάνουν αγώνα μέσα στη Βουλή για διάφορα σημεία και τους αναλώσαμε μέσα από αυτή την ψηφοφορία, πάλι δεν καταλαβαίνω ποια είναι η πολιτική λογική. Άρα, αυτό το κόμμα ή αυτή η ηγεσία δείχνει να μην έχει καταλάβει πού ακριβώς πατάει και που βρίσκεται» διευκρινίζει.

Τέλος, ο κύριος Πανούσης σημειώνει πως δεν θα είναι ξανά υποψήφιος βουλευτής: «Η δική μου στάση είναι δηλωμένη εδώ και ενάμιση χρόνο και βέβαια ενισχύθηκε και με τα τελευταία γεγονότα. Είμαι δάσκαλος, δεν είμαι πολιτικός. Οπότε σε οποιαδήποτε μορφή δεν κατεβαίνω, είτε αν η ΔΗΜΑΡ αποφασίσει να κατέβει μόνη της, είτε αν είχε συνεργαστεί - συγχωνευθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, ή οποιοδήποτε άλλο σενάριο θα γινόταν, εγώ θα είχα αποσυρθεί έτσι και αλλιώς».

Πανικός στη ΔΗΜΑΡ -Βουλευτές ψάχνουν μόνοι τους πολιτική στέγη

Ναυάγησε το σχέδιο συνεργασίας της Δημοκρατικής Αριστεράς με τον ΣΥΡΙΖΑ και με τις εξελίξεις να είναι καταιγιστικές, η Αγίου Κωνσταντίνου εξετάζει πια σοβαρά το ενδεχόμενο να κατέλθει αυτόνομα στις εκλογές.

Η πολιτική επιλογή να δοκιμαστεί μόνη της στις κάλπες και να μη συμπράξει με τον ΣΥΡΙΖΑ φαντάζει δύσκολο εγχείρημα, μιας και είναι δύσκολο να διαψευστούν οι προβλέψεις που θέλουν τη ΔΗΜΑΡ εδώ και καιρό να κινείται στο 1%.

Πάντως, η εν λόγω πρόταση, θα τεθεί υπό την έγκριση της Κεντρικής Επιτροπής και του Διαρκούς Συνεδρίου το Σαββατοκύριακο, όπου και θα αποφασιστεί η εκλογική τακτική.

Ενδεικτική της ατμόσφαιρας που επικρατεί ήταν η δήλωση του εκπροσώπου Τύπου Χρήστου Μαχαίρα πως υπάρχουν «δύο προϋποθέσεις που δεν μπορούν να παρακαμφθούν. Η πρώτη είναι ότι η όποια εκλογική συμπαράταξη οφείλει να βασίζεται σε προγραμματικές συμφωνίες. Η δεύτερη, ότι ο αυτόνομος πολιτικός χαρακτήρας του κόμματός μας είναι αδιαπραγμάτευτος».

«Εξευτελισμός, απαξίωση»

Το κλίμα πάντως, στο εσωτερικό του κόμματος είναι εξαιρετικά βαρύ. Οι περισσότεροι στη ΔΗΜΑΡ μέχρι προχθές πίστευαν ότι ο κ. Κουβέλης είχε διασφαλίσει την ικανοποίηση των δύο αυτών όρων από τον κ. Τσίπρα, εξ ου και ο ίδιος δεν διέψευδε τις προηγούμενες μέρες το σενάριο ότι επρόκειτο να ηγηθεί του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Για «εξευτελισμό» και «απαξίωση» έκανε λόγο ο Νίκος Τσούκαλης, ενώ έντονη κριτική στην ηγεσία της ΔΗΜΑΡ και τους χειρισμούς της ασκεί ο βουλευτής του κόμματος, καθηγητής Γιάννης Πανούσης που ξεκαθαρίζει επίσης πως δεν πρόκειται να κατέβει υποψήφιος.

Σε κάθε περίπτωση παραμένει άγνωστο τι θα πράξουν η Μαρία Ρεπούση, ο Γιώργος Κυρίτσης, η Μαρία Γιαννακάκη και η Ασημίνα Ξυροτύρη, καθώς πολλοί λένε πως είτε θα επιχειρήσουν κατά μόνας μια μεταγραφή στον ΣΥΡΙΖΑ και αν δεν τα καταφέρουν, θα επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Είναι ενδεικτικό το σημερινό tweet της Μαρίας Ρεπούση -η οποία αφού έδωσε τη λάθος μάχη να πάει η ΔΗΜΑΡ στον ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να εκλεγεί και η ίδια- και αφήνει να εννοηθεί ότι θα πάει σπίτι της, προσπαθώντας μάλιστα να το κάνει και ιδεολογικό!

Maria Repousi ‏@MariaRepousi

Στην πολιτική χρειάζεται κάποιες φορές να πιάσεις πάγκο. Αν θέλεις να παραμείνεις ενεργός πολίτης και όχι επαγγελματίας της πολιτικής.

Ο ρόλος της Μαριλένας Κοππά

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ρόλο διαμεσολαβητή έχει αναλάβει η πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υποψήφια ευρωβουλευτής της ΔΗΜΑΡ Μαριλένα Κοππά η οποία επιχειρεί να διατηρήσει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας για στελέχη της ΔΗΜΑΡ με το νέο κόμμα Παπανδρέου, στο οποίο η ίδια δεν θα είναι υποψήφια αλλά πρωταγωνιστεί στη δημιουργία του.