19 Ιανουαρίου 2015

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΓΛΕΝΤΙΑ ΛΕΜΕ! ΣΥΡΙΖΑ: Ακυρώνουμε άμεσα τους διαγωνισμούς για πετρέλαια για να γίνουν σαν τη Βενεζουέλα... ε, ενοχλούνται και οι φάλαινες

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Κατά καιρούς οι παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ γύρω από τα θέματα της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων, είχαν δώσει μια σαφή εικόνα για τις απόψεις γύρω από τα ζητήματα για τους υδρογονάνθρακες. Ωστόσο οι δηλώσεις στην ΕΦΣΥΝ του συντονιστή της Επιτροπής Ελέγχου Κοινοβουλευτικού έργου του ΥΠΕΚΑ του ΣΥΡΙΖΑ, δίνουν ίσως για πρώτη φορά τόσο ξεκάθαρο το περίγραμμα του κυβερνητικού προγράμματος για το ευαίσθητο θέμα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.

Τι είπε ο κ. Αλεξόπουλος;

Πρώτον το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ περιέχει σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με τις αποφάσεις που έλαβαν και υλοποιούν οι τελευταίες κυβερνήσεις, ιδιαίτερα στο σκέλος των συμβάσεων, των φορολογικών εσόδων και το ρόλο του Δημοσίου. Άρα οι διαγωνισμοί που τρέχουν (Ιόνιο, Κρήτη, Δ. Ελλάδα) θα ακυρωθούν και θα επαναπροκηρυχθούν με νέο θεσμικό πλαίσιο που θα περιλαμβάνει άλλο φορολογικό μοντέλο, διαφορετικό υπολογισμό μισθώματος και μεγαλύτερη συμμετοχή του δημοσίου στις κοινοπραξίες που θα ερευνήσουν, θα αναπτύξουν και θα εκμεταλλευτούν τα κοιτάσματα.

Δεύτερον για τις ήδη υπογεγραμμένες και κατακυρωμένες συμβάσεις open door σε Ιωάννινα, Πατραϊκό και Κατάκολο θα διερευνηθούν οι δυνατότητες και διεθνείς πρακτικές προκειμένου να επανεξετάσει και να ακυρώσει τις συμβάσεις αυτές.

Τροποποίηση του νόμου 4001/2011 ώστε να υιοθετηθεί το μοντέλο production sharing agreement έναντι του μοντέλου lease agreement που έχει υιοθετηθεί. Η λογική των συμβάσεων αυτών που υποστηρίζονται από το ΣΥΡΙΖΑ στηρίζεται στη συμμετοχή ενός κρατικού φορέα στην κοινοπραξία που εκμεταλλεύεται το κοίτασμα, που συμμετέχει εξαρχής στην έρευνα και εκμετάλλευση και καρπώνεται όχι royalties και φόρους όπως προβλέπεται από τις συμβάσεις παραχώρησης, αλλά ποσοστό από την παραγωγή.

Η στροφή αυτή βεβαίως δεν αναμένεται να αφήσει ανεπηρέαστη την εγχώρια αγορά έρευνας και παραγωγής που ουσιαστικά διανύει τα πρώτα της βήματα.

Και αυτό διότι η κατάργηση εν εξελίξει διαγωνισμών, στους οποίους ήδη μετέχουν έχοντας αγοράσει με αρκετά εκατομμύρια δολάρια, τα πακέτα σεισμικών δεδομένων που αποτελούν προϋπόθεση συμμετοχής, τουλάχιστον τρεις μεγάλες διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες, εκτιμάται ότι θα επιφέρει σοβαρό πλήγμα στην αξιοπιστία της Ελλάδας ως χώρας υποδοχής ξένων επενδύσεων.

Ένα ακόμη ζήτημα που εγείρεται είναι το  γεγονός ότι η Ελλάδα ακόμη είναι μια πρακτικά ανεξερεύνητη περιοχή, που δύσκολα θα μπορέσει να προσελκύσει επενδυτές, που θα χρηματοδοτήσουν τις έρευνες αλλά και την κατασκευή των απαραίτητων επενδυτών, με ένα μοντέλο που συναντάται πρωτίστως σε χώρες όπου έχουν ήδη ανακαλυφθεί κοιτάσματα.

Ακόμη πιο ισχυρό πλήγμα για την αξιοπιστία της χώρας ως επενδυτικού προορισμού,  θα αποτελέσει πιθανή προσπάθεια να αλλάξουν υφιστάμενες συμβάσεις που έχουν υπογραφεί με τρεις ξένες εταιρείες, αφού στις κοινοπραξίες του Πατραϊκού και του Κατακόλου μετέχουν εκτός των ελληνικών (ΕΛΠΕ, Energean) οι Edison, Petroceltic και Trajan (η εταιρεία Petra αποχώρησε από τα Ιωάννινα προ ημερών).

Θυμίζουμε ότι κάτι ανάλογο, σε πολύ μεγαλύτερη έκταση και ένταση είχε συμβεί στη Βενεζουέλα όταν αποφασίστηκε το 2007 η κρατικοποίηση των κοιτασμάτων που διαχειρίζονταν μέχρι τότε κοινοπραξίες με πλειοψηφική συμμετοχή ξένων εταιρειών. Έκτοτε ξεκίνησε και η φθίνουσα πορεία της πετρελαϊκής βιομηχανίας, καθώς ουσιαστικά σταμάτησαν οι επενδύσεις και η παραγωγή πετρελαίου ακολούθησε φθίνουσα πορεία, με αποτέλεσμα σήμερα με την πτώση των τιμών – και σε συνδυασμό με τα άλλα διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας –  να κινδυνεύει η χώρα με χρεοκοπία.

Πηγή:www.capital.gr

Δείτε σε ένα παλαιότερο βίντεο το πάθος του να μην αναφέρονται νούμερα για πιθανή ύπαρξη πετρελαίου και φυσικού αερίου