23 Ιανουαρίου 2015

ΓΑΤΑΚΙΑ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΘΑ ΨΗΦΙΣΕΤΕ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΘΑΡΙΣΕΤΕ; Βρυξέλλες προς ΣΥΡΙΖΑ: Μονόδρομος η παράταση του Μνημονίου

Αν θέλετε να ξεκινήσει συζήτηση για το χρέος, τότε πρέπει πρώτα να "κλείσετε" την αξιολόγηση είναι το μήνυμα που στέλνουν οι Βρυξέλλες στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό και ότι η νέα παράταση του προγράμματος και μετά τον Φεβρουάριο είναι κάτι που δύσκολα θα αποφευχθεί.

Δυο 24ωρα πριν από τις εκλογές και ενώ στις 26 του μήνα συνεδριάζει το Eurogroup για να εξετάσει την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, κορυφαίος αξιωματούχος της ευρωζώνης έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς τον... ΣΥΡΙΖΑ.

Εκτίμησε ότι κατά πάσα πιθανότητα θα απαιτηθεί μία νέα παράταση του υφισταμένου ελληνικού προγράμματος και μετά τις 28 Φεβρουαρίου όταν λήγει η παράταση που έχει πάρει η απερχόμενη κυβέρνηση.

Ο ίδιος τόνισε προς τους δημοσιογράφους ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς το ενδεχόμενο, αν μία κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση, όπως είπε, να κλείσει την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος πριν το τέλος του Φεβρουαρίου.

Ανέφερε, επίσης, ότι προϋπόθεση για να παραταθεί το ελληνικό πρόγραμμα, είναι να το ζητήσει η επόμενη ελληνική κυβέρνηση. Σχετικά με τη χρονική διάρκεια της παράτασης, σημείωσε ότι αυτό είναι κάτι που θα το αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση, σχολιάζοντας πάντως ότι λίγες εβδομάδες προφανώς δεν είναι αρκετές.

Όποια κυβέρνηση προκύψει μετά τις ελληνικές εκλογές, έχει συμφέρον να περιορίσει οποιονδήποτε κίνδυνο για το καλό της χώρας και των πολιτών, είπε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Έστειλε δε και ένα δεύτερο μήνυμα στην κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές. Ερωτηθείς πότε θα ξεκινήσει η συζήτηση για το ελληνικό χρέος απάντησε ότι η συζήτηση αυτή δεν μπορεί να ξεκινήσει πριν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας θα εξεταστεί στο Eurogroup που συνεδριάζει στις 26 Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες, στον απόηχο των αποτελεσμάτων των ελληνικών εκλογών. Την Ελλάδα αναμένεται να εκπροσωπήσει ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος σήμερα Παρασκευή είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υποψήφιο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Δραγασάκη.