29 Ιανουαρίου 2015

ΘΕΤΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ!Γάλλος ΥΠΟΙΚ:Επιμήκυνση χρέους ναι αλλά το κούρεμα ξεχάστε το-Ντάισελμπλουμ: Αν εφαρμόσετε ότι έχετε υποσχεθεί θα εκτροχιαστείτε

Η Ελλάδα μπορεί να εξασφαλίσει περισσότερο χρόνο για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους της, υπό την προϋπόθεση ότι θα κρατήσει τον προϋπολογισμό της ισοσκελισμένο και θα συνεχίσει την εφαρμογή των υπεσχημένων μεταρρυθμίσεων, επέμειναν σήμερα στελέχη της κυβέρνησης της Γαλλίας.

Σε μια σειρά δηλώσεων που ξεκαθαρίζουν τις θέσεις της Γαλλίας μερικές ημέρες πριν από τις συνομιλίες με στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης και τον νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, στο Παρίσι, τα κυβερνητικά στελέχη της Γαλλίας απέκλεισαν εκ νέου το ενδεχόμενο διαγραφής του ελληνικού κρατικού χρέους.

«Η διαγραφή του χρέους αποτελεί παραλογισμό, στο τραπέζι βρίσκεται η αναδιαπραγμάτευση» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, σε συνέντευξή του και πρόσθεσε «Υπάρχουν πολλές επιλογές τεχνικού χαρακτήρα που θα συζητηθούν. Αλλά προσοχή: όλα θα εξαρτηθούν από τις δεσμεύσεις που θα κάνει η Ελλάδα για μεταρρυθμίσεις».

Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Αρλέμ Ντεζίρ, είπε στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο LCI ότι ενδέχεται να συζητηθεί το χρονοδιάγραμμα της αποπληρωμής. Ο Σαπέν τόνισε: «Μπορούμε να μιλάμε για το χρέος της Ελλάδας, την ελάφρυνση του χρέους της. Δεν μπορούμε όμως να διαγράψουμε το χρέος της Ελλάδας, διότι αυτό θα σήμαινε ότι θα μεταφερόταν το βάρος στον Γάλλο φορολογούμενο».

Μιλώντας στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, εξάλλου, ο Σαπέν επανέλαβε ότι «η Γαλλία θέλει να διευκολύνει τον διάλογο ανάμεσα στην Ελλάδα και σε όλη την ευρωζώνη... Εάν επικρατούσε χάος στην Ελλάδα, αυτό θα ήταν φρικτό για τη χώρα και πολύ άσχημο και για την Ευρώπη».

Παρόμοιες θέσεις εξέφρασε και ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος τόνισε στους δημοσιογράφους πως δεν θα γίνει καμιά «ειδική παραχώρηση» στην Ελλάδα, λόγω του ότι άλλαξε η κυβέρνηση.

«Η Ελλάδα έχει αναλάβει δεσμεύσεις έναντι της ευρωζώνης και πρέπει να τις τηρήσει» είπε, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η Ευρώπη πρέπει να ακούσει το μήνυμα των Ελλήνων ψηφοφόρων.

«Πρέπει να απομακρυνθούμε από αυτόν τον “θρησκευτικό πόλεμο” ανάμεσα στον Βορρά και τον Νότο της Ευρώπης, με τους μεν να κατηγορούν τους δε για τα σφάλματα του παρελθόντος και τα χρέη και από την άλλη, τους τελευταίους λένε ότι τα χρέη αυτά ανήκουν στο παρελθόν και πρέπει να παραγραφούν» υποστήριξε ο Μακρόν.

Ο Ντάισελμπλουμ αγριεύει: Αν εφαρμόσει η κυβέρνηση αυτά που έχει υποσχεθεί θα εκτροχιαστεί

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Eυρωζώνης, δήλωσε σήμερα ότι η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας θα εκτροχιάσει τις μεταρρυθμίσεις και θα καθυστερήσει την ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας εάν επιμείνει να τηρήσει τις προεκλογικές της υποσχέσεις.

Ο επικεφαλής του Eurogroup, ο οποίος αναμένεται αύριο στην Αθήνα για συνομιλίες με κορυφαίες στελέχη της νέας κυβέρνησης της Ελλάδας, πρόσθεσε ότι είναι «πολύ νωρίς για να κριθεί» τι θα πράξει στην πραγματικότητα η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

«Με κάθε ειλικρίνεια, εάν προσθέσει κανείς όλες τις υποσχέσεις (που έγιναν στην προεκλογική εκστρατεία), ο ελληνικός προϋπολογισμός θα εκτροχιαστεί πολύ σύντομα», τόνισε ο Ντάισελμπλουμ σε δηλώσεις που έκανε στο Άμστερνταμ.

Ο Ολλανδός ανέφερε ότι είναι έτοιμος να ακούσει τις προτάσεις της Αθήνας για την ελάφρυνση του χρέους, πρόσθεσε όμως ότι «αυτό που είναι πιο σημαντικό για την Ελλάδα είναι απλά να τηρήσει τις συμφωνίες που έχουμε συνάψει».

Εάν γίνουν μεγαλύτερες κρατικές δαπάνες, που θα μετατρέψουν το δημοσιονομικό πλεόνασμα σε έλλειμμα, «η ελάφρυνση του χρέους δεν θα βοηθήσει», έκρινε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Η Ελλάδα «τρέφει τη φιλοδοξία» να παραμείνει στην ευρωζώνη, και το ίδιο θέλουν και οι εταίροι της, υπογράμμισε ο Ντάισελμπλουμ.

Αύριο ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αναμένεται να συναντηθεί στην Αθήνα με τον νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Οι συνομιλίες αυτές θα σηματοδοτήσουν στην πράξη την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την μεταβολή των όρων της συμφωνίας στήριξης της Ελλάδας από την διεθνή τρόικα των πιστωτών.