11 Ιανουαρίου 2015

Πώς έφτασε η ΕΛ.ΑΣ. στη σύλληψη Ξηρού

Αρχές Οκτωβρίου άρχισε να ξετυλίγει η Αντιτρομοκρατική το κουβάρι των ερευνών για τη σχεδιαζόμενη, όπως αποδείχθηκε αργότερα, απόπειρα απόδρασης των μελών της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» από τις φυλακές Κορυδαλλού. Οπως αποκαλύπτεται σήμερα, οι έφοδοι της υπηρεσίας την 1η Οκτωβρίου σε τρία σπίτια στην Αθήνα και δύο στη Θεσσαλονίκη αποτελούν κρίκο στην αλυσίδα των ερευνών που οδήγησαν στη σύλληψη του δραπέτη Χριστόδουλου Ξηρού και στη ματαίωση του σχεδίου επίθεσης στον Κορυδαλλό για την απελευθέρωση των έγκλειστων μελών της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς».

Συγκεκριμένα, οι έρευνες σε Εξάρχεια, Κολωνάκι, Βύρωνα και Θεσσαλονίκη έγιναν ύστερα από πληροφορίες που περιήλθαν τον Σεπτέμβριο εις γνώσιν αξιωματικών της Αντιτρομοκρατικής. Αφορούσαν τρία άτομα, δύο Ελληνες 26 και 30 ετών και έναν Αλβανό 30 ετών, για τους οποίους υπήρχαν υπόνοιες ότι έκρυβαν όπλα και πυρομαχικά που σκόπευαν να χρησιμοποιήσουν σε μελλοντικά τρομοκρατικά χτυπήματα. Σύμφωνα μάλιστα με μια πληροφορία που φέρεται να είχε περιέλθει εις γνώσιν της ΕΛ.ΑΣ. από ανώνυμη πηγή, οι τρεις ύποπτοι είχαν στην κατοχή τους όπλα που είχαν χρησιμοποιηθεί στην επίθεση κατά της οικίας του Γερμανού πρέσβη, τον Δεκέμβριο του 2013. Την ίδια εκείνη περίοδο (τον Σεπτέμβριο, δηλαδή, του 2014) στους αστυνομικούς του 12ου ορόφου της ΓΑΔΑ έφτασαν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες άνδρας με τα χαρακτηριστικά του καταζητούμενου δραπέτη Χριστόδουλου Ξηρού διέμενε και σύχναζε στις περιοχές Νέας Μάκρης, Μαραθώνα και Αναβύσσου.

Στη διάρκεια της έρευνας που πραγματοποιήθηκε την 1η Οκτωβρίου στο σπίτι του 30χρονου στην οδό Αριστοδήμου στην Αθήνα, αστυνομικοί εντόπισαν ένα Καλάσνικοφ, μια αμυντική χειροβομβίδα και 5.000 ευρώ. Αντίστοιχα, σε διαμέρισμα στην οδό Αναλήψεως στον Βύρωνα που είχε πρόσφατα μισθώσει ο 26χρονος με τη νεαρή σύντροφό του, αστυνομικοί βρήκαν μια πλαστή ταυτότητα με τη φωτογραφία του και στοιχεία «Γιώργος Νούσιας», ενώ στο πατρικό του σπίτι στη Θεσσαλονίκη εντόπισαν πάνω από εκατό σφαίρες διαφόρων διαμετρημάτων.

Ο πρώτος είχε πει στους αστυνομικούς ότι πήρε το Καλάσνικοφ από άγνωστο που είχε συναντήσει ένα μήνα πριν στην οδό Ακαδημίας δίχως να ξέρει τι θα το κάνει. Ο δεύτερος, αντίστοιχα, είχε καταθέσει ότι ήρθε στην Αθήνα από τη Θεσσαλονίκη στα τέλη Αυγούστου και ότι αρχικά διέμενε σε ξενοδοχείο στην Ιπποκράτους.

Στο στόχαστρο

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 26χρονος Θεσσαλονικιός είχε από καιρό προσελκύσει την προσοχή της Αντιτρομοκρατικής στη συμπρωτεύουσα, καθώς εθεωρείτο ενεργό μέλος του αντιεξουσιαστικού χώρου που είχε επαφές με άτομα που κατηγορούνται για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Μεταξύ άλλων, φέρεται να συνδέεται φιλικά με 31χρονο αντιεξουσιαστή, που είχε κεντρικό ρόλο στο αναρχικό στέκι «Ναδίρ» της Θεσσαλονίκης και δικάζεται σήμερα για την υπόθεση του «Σχεδίου Φοίνικας» (αποφυλακίζεται αύριο λόγω συμπλήρωσης του 18μήνου). Ο 31χρονος, επίσης κάτοικος Θεσσαλονίκης (πριν από τη σύλληψή του), φέρεται να διατηρούσε επαφή και με την καταζητούμενη, σήμερα, συνεργό του Χριστόδουλου Ξηρού, Αγγελική Σ., 22 ετών, ήδη από την περίοδο που εκείνη φοιτούσε στο Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής του Πανεπιστημίου Θράκης στην Κομοτηνή. Μάλιστα, τους τελευταίους μήνες η καταζητούμενη, που χρησιμοποιούσε πλαστή ταυτότητα με στοιχεία Ελένη Μελάνη και μίσθωσε τη γιάφκα που βρέθηκε τη Δευτέρα στην Περαχώρα Λουτρακίου, φέρεται να επισκεπτόταν τακτικά τον 31χρονο στις φυλακές του Κορυδαλλού, όπου εκρατείτο. Αυτό επιβεβαιώνεται και από εγγραφές στα βιβλία της φυλακής. Αρμόδια αστυνομική πηγή θεωρεί σήμερα πιθανό η μετακίνηση από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα των συλληφθέντων στις επιχειρήσεις του Οκτωβρίου να έγινε στο πλαίσιο προετοιμασίας του σχεδίου απόδρασης από τον Κορυδαλλό των φυλακισμένων μελών της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς». Πάντως, από τους έξι συλληφθέντες στις επιχειρήσεις του περασμένου Οκτωβρίου, μόνο ένας παραμένει προφυλακιστέος, ενώ η δίωξη που ασκήθηκε εναντίον τους δεν αφορούσε συμμετοχή σε τρομοκρατικές πράξεις, αλλά παράνομη κατοχή όπλων και πυρομαχικών. Επιπλέον, το Καλάσνικοφ που κατασχέθηκε διαπιστώθηκε ότι είχε χρησιμοποιηθεί όχι σε τρομοκρατική ενέργεια, αλλά σε ένοπλη συμπλοκή αστυνομικών με Ρομά, το 2012 στο Μενίδι.

Σε ανακοίνωσή τους με τίτλο «Πολεμικό Ανακοινωθέν» τα μέλη της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» χαρακτήρισαν την 22χρονη (φέρεται να μίσθωσε τη γιάφκα στη Περαχώρα Λουτρακίου) «φίλη της εξέγερσης, της αναρχίας, της ελευθερίας». Πιθανολογείται ότι η ανακοίνωση εκδόθηκε κατόπιν συνεννόησης που είχε προηγηθεί με την ίδια την 22χρονη μπροστά στο ενδεχόμενο της επικείμενης σύλληψης και δίωξής της. Πλην της νεαρής, διαφεύγει και ο 30χρονος που μίσθωσε τη γιάφκα στην Ανάβυσσο, με πλαστά στοιχεία «Θεοχάρης Χρυσάκης». Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο 30χρονος με μικρό όνομα «Γιώργος» χρησιμοποιούσε ένα παλιό κόκκινο Renault και στη συνέχεια ένα κίτρινο Citroen. Περιγράφεται ως άτομο ύψους 1.85, γεροδεμένος, μελαχρινός με στενό πρόσωπο χωρίς γένια και με τατουάζ στα χέρια και τα πόδια. Κατά πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί, φέρεται να έχει συμμετάσχει (στο παρελθόν) σε ενέργεια της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς».

Μέχρι δύο άτομα στο Αρχιφυλακείο

Γραπτή διαταγή με την οποία διέτασσε τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους να μην επιτρέπουν σε περισσότερα από δύο έγκλειστα μέλη της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» να προσέρχονται στο Αρχιφυλακείο των φυλακών είχε εκδώσει αρκετούς μήνες πριν από τις καταιγιστικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών η διευθύντρια των φυλακών Κορυδαλλού κ. Χαρά Κουτσομιχάλη. Καλά πληροφορημένη πηγή αποκάλυψε ότι η πρωτοβουλία αυτή της διευθύντριας της φυλακής υπαγορεύθηκε από πληροφορίες και φόβους σύμφωνα με τους οποίους τα έγκλειστα μέλη της «Συνωμοσίας» επρόκειτο να αποπειραθούν να αποδράσουν, προβαίνοντας σε αρπαγή και ομηρία σωφρονιστικών υπαλλήλων της φυλακής. Ταυτόχρονα, καλά πληροφορημένη πηγή της «Κ» αποκάλυψε, με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις, ότι όταν το 2013 η διοίκηση της φυλακής άρχισε να τοποθετεί συρματόσχοινα για να αποτρέψει από αέρος επιχείρηση απόδρασης α λα Βασίλη Παλαιοκώστα, οι κρατούμενοι για συμμετοχή στη «Συνωμοσία» προχώρησαν σε φραστικές επιθέσεις και απειλές κατά του προσωπικού και της διοίκησης της φυλακής. Οπως προέκυψε αργότερα, τα μέλη της οργάνωσης είχαν καταστρώσει σχέδιο απόδρασης με ελικόπτερο.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ