15 Ιανουαρίου 2015

ΓΕΛΑΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΕΣ!Ο Αλέξης ο Πορθητής και το «άσ' τα, μην τα ρωτάς»

Δεν ήταν ακριβώς μια συνέντευξη μέσω Τwitter, ήταν όμως μια συνέντευξη που έκανε το Τwitter να ιδρώσει. Και πολλούς να αναρωτιούνται: Άραγε, ο Τσίπρας κέρδισε περισσότερους δεξιούς ψηφοφόρους από τους αριστερούς που έχασε;

Δεν ήταν μια νευραλγική συζήτηση με τους κανόνες του Τwitter. O Aλέξης Τσίπρας δεν τήρησε τους κανόνες του Μέσου -έδινε μακροσκελείς απαντήσεις αντί για ευέλικτες, σύντομες ατάκες. Σε μια συζήτηση με τους πολίτες-χρήστες του Τwitter να ρωτούν, επέλεξε να απαντήσει σε ερώτηση που έστειλε το left.gr (αναφερόμενος μάλιστα στη συγκεκριμένη απάντηση σε δημοσιογράφους-γλάστρες που πήραν συνέντευξη από τον πρωθυπουργό για τη ΝΕΡΙΤ). Χάρηκε που δεν τον ρώτησε κανείς(;) πού θα βρει τα λεφτά ο ΣΥΡΙΖΑ. Και αναρωτήθηκε «μα κανένας δεν θα με ρωτήσει για το γήπεδο της ΑΕΚ;».

Και φαίνεται πως αγνόησε, δεν υπολόγισε πως η επικράτεια του Τwitter κατοικείται από ένα κοινό πολύ διαφορετικό από το παραδοσιακό των κλασικών μέσων ενημέρωσης -αυτών που αποκαλούμε συστημικά. Ενα κοινό που έμεινε αποσβολωμένο σε κάποιες ερωτήσεις, ακούγοντας τον Αλέξη Τσίπρα να υποχωρεί σε σειρά θεμάτων, μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές.

Βλέποντας τον Αλέξη Τσίπρα στιγμές-στιγμές να χαϊδεύει τα αυτιά συντηρητικών ακροατών, να εισβάλει ως πορθητής σε ακροατήρια σαφώς πιο δεξιά του ΣΥΡΙΖΑ, να υιοθετεί απόψεις και στάσεις που είναι σημαίες για τον χώρο του κέντρου.

Ακούσαμε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να δηλώνει -στην πιο σύντομη, σαφή, κοφτή απάντησή του- πως δεν θα προχωρήσει το αίτημα για υιοθεσίες παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια («δεν είναι στο πρόγραμμά μας, θα ανοίξουμε διάλογο, είναι δύσκολο θέμα με πολλές διαφορετικές απόψεις» κ.λπ. κ.λπ.). Δυο χρόνια πριν έλεγε στη LifO πως είναι υπέρ της υιοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια, όμως «δεν είναι ο συνδυασμός των φύλων που εξασφαλίζει μια ασφαλή ζωή στο παιδί, αλλά η ποιότητα των ανθρώπων-γονιών». Mάλιστα τη χθεσινή απάντηση του Αλέξη Τσίπρα δεν την ανήρτησαν οι διαχειριστές του #asktsipras .

Οχι στις υιοθεσίες για ομόφυλους, λοιπόν. Οχι όμως και στον διαχωρισμό κράτους - Εκκλησίας. Εκεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εισήγαγε έναν νέο όρο: Εξορθολογισμός. Οχι διαχωρισμός, αλλά εξορθολογισμός κράτους - Εκκλησίας. Ναι όμως στο ΝΑΤΟ, δεν θα φύγουμε, θα συμμετέχουμε με ενεργητικό ρόλο. Και φυσικά όχι, δεν θα μειώσουμε τις αμυντικές δαπάνες.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε χθες το Τwitter να ιδρώσει. Κέρδισε τη δεύτερη θέση παγκοσμίως (worldwide trend) με το #asktsipras. Ομως πραγματικά, πόσους κέρδισε και πόσους έχασε χθες ο Αλέξης Τσίπρας; Αριστερά και δεξιά του Τwitter.

Κατερίνα Ι. Ανέστη
iefimerida.gr