17 Ιανουαρίου 2015

Σε εφαρμογή το σχέδιο Τσίπρα για έξοδο από το ευρώ

Θα μάθουμε, άραγε ποτέ ποια είναι εκείνα τα συμφέροντα που στηρίζουν τον Τσίπρα στο σχέδιο εξόδου από το ευρώ; Και τι θα κερδίσουν; Μήπως είναι αυτοί που έχουν βγάλει δισεκατομμύρια στο εξωτερικό και με τη δραχμή θα τα πολλαπλασιάσουν;
Αποκαλύπτουμε το άθλιο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για να βγάλει την Ελλάδα από το ευρώ και να το παρουσιάσει ως «αναγκαίο κακό» ή ως μονόδρομο για τη χώρα.

Τα όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό, οι απίστευτες παροχές που υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, οι διφορούμενες απόψεις και οι εξωφρενικές δηλώσεις για διώξιμο της τρόικας, μη πληρωμή δόσεων και άλλα τέτοια «επαναστατικά», αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου που έχει μελετηθεί καλά στα υπόγεια της Κουμουνδούρου.

Πολλοί νομίζαμε βλέποντάς τους ότι οι άνθρωποι είναι είτε ηλίθιοι, είτε άσχετοι ή και τα δύο. Όμως, δεν είναι τίποτε απ’ όλα αυτά. Ακόμη και η Ραχήλ με τα… ραχηλιάρικά της μπορεί να είναι μέσα στο παιχνίδι, μέσα στην επιχείρηση με κωδική ονομασία «Έξοδος από το ευρώ».

Την Παρασκευή ο Γιάννης Δραγασάκης, ή άθελά του ή βάσει του σχεδίου, αποκάλυψε τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αν εκλεγεί κυβέρνηση. Όπως είπε θα πάει σε σκληρή διαπραγμάτευση με την τρόικα, μέχρι τον Ιούνιο θα καλύπτει τα δάνεια με έντοκα ή με τις δόσεις που μας χρωστούν κι αν η κατάσταση φτάσει στο απροχώρητο, από το επόμενο καλοκαίρι κηρύσσουμε στάση πληρωμών. Χρεοστάσιο, επιστροφή στη δραχμή και παίρνουν μπροστά οι μηχανές να τυπώσουν τα νέα χαρτονομίσματα.

Ο κ. Δραγασάκης δεν έμεινε εκεί. Χαρακτήρισε ουσιαστικά προπαγάνδα της κυβέρνησης της δραματική προσφυγή των τραπεζών στον Μηχανισμό Παροχής Έκτακτης Ρευστότητας – ELA. Δεν είναι και τόσο δραματικό, είπε, όταν όλοι ξέρουν ότι η κατάρρευση μιας οικονομίας ξεκινά από την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος. Η χθεσινή κατάθεση αιτήματος για παροχή ρευστότητας και στις 4 τράπεζες είναι ίσως το σοβαρότερο και τραγικότερο γεγονός από το 2012 όταν οι τράπεζες είχαν ξαναζητήσει λεφτά για να σταθούν στα πόδια τους, να μην καταρρεύσουν και να μη χαθούν οι καταθέσεις των Ελλήνων.

Σύμφωνα με τις δικές μας πληροφορίες η κατάσταση στα ταμεία των τραπεζών είναι δραματική. Όχι μόνο μικροκαταθέτες αλλά και μεγάλες ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις απέσυραν πολλά δις ευρώ, κάποιοι λένε ότι είναι πάνω από 10 δις ευρώ. Μόνο το διήμερο Πέμπτης – Παρασκευής φαίνεται να έχουν φύγει κεφάλαια άνω του 1,2 δις ευρώ, ίσως και περισσότερα. Οι τράπεζες έχουν στεγνώσει, ο κόσμος έχει αρχίσει να χάνει την ψυχραιμία του με όσα ακούει, οι επιχειρήσεις σπάνε τους λογαριασμούς τους και τους μεταφέρουν σε ξένες τράπεζες.

Οι θυρίδες των τραπεζών έχουν γεμίσει και δεν υπάρχουν άλλες για να καλύψουν τη ζήτηση. Εκεί μεταφέρονται εκτός από τιμαλφή και εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε μετρητά.

Τι σημαίνει τράπεζες χωρίς ρευστό; Ότι οποιαδήποτε ελπίδα υπήρχε να πέσει χρήμα στην αγορά εξανεμίζεται. Ακόμη κι αν χρησιμοποιηθούν άμεσα τα λεφτά από τον ELA (που είναι κι ακριβά) αυτό θα γίνει για να καλυφθούν οι καθημερινές ανάγκες. Εκτός κι αν θέλουμε να δούμε ουρές έξω από τα ATM’s που δε θα δίνουν χρήματα όπως στην Κύπρο.

Σε συνδυασμό με την κατάρρευση των εσόδων λόγω στάσης πληρωμών, το πάγωμα επενδύσεων, τη φυγή των επενδυτών που είχαν αρχίσει να ξαναβλέπουν την Ελλάδα, δημιουργείται ένα σκηνικό βαθιάς κρίσης που γυρίζει την οικονομία στις δραματικές ημέρες της χρεοκοπίας που είχε συμβεί ανεπίσημα το 2012.

Και βεβαίως δεν πρέπει να ξεχνά κανείς την υποβάθμιση των προοπτικών της οικονομίας από τη Fitch και το σενάριο να μην αγοράσει η ΕΚΤ ελληνικά ομόλογα.

Όλα αυτά που συμβαίνουν, όπως έχουμε ξαναγράψει, φέρουν την υπογραφή του Τσίπρα, του Καμμένου, του Κουβέλη. Αυτοί οι άνθρωποι θα καταγραφούν στην ιστορία ως εκείνοι που θυσίασαν τους κόπους και τις θυσίες πέντε ετών για προσωπικούς σκοπούς αλλά και ποιος ξέρει για ποιους άλλους.

Εξωπραγματικές υποσχέσεις
Τις τελευταίες ημέρες έχουμε ακούσει απίστευτα πράγματα που νομίζαμε ότι οφείλεται στη βλακεία. Η Βαλαβάνη λέει ότι δεν θέλουν τα 7,5 δις της δόσης, ο Στρατούλης υπόσχεται 9.500 προσλήψεις και η Κυρίτση να ξανανοίξει την ΕΡΤ.

Μια σειρά από στελέχη υπόσχονται μειώσεις στους φόρους χωρίς να λένε από πού θα γεμίσουν τα κρατικά ταμεία για να πληρώσουν μισθούς και συντάξεις. Και άλλοι προτρέπουν τους πολίτες να μην πάνε να πληρώσουν φόρους, ενώ γνωστοί «δικηγόροι» συμβουλεύουν τον κόσμο να μην πληρώνει ΕΝΦΙΑ ή τέλη και να κάνει προσφυγές, με αποτέλεσμα να αδειάσουν παντελώς τα ταμεία.

Η δε Ραχήλ Μακρή επιμένει για την εκτύπωση χρήματος, παρ’ ότι υποτίθεται ότι της έχουν τραβήξει το αυτί.

Την ίδια στιγμή που συμβαίνουν όλα αυτά τα μηνύματα από το εξωτερικό συμπυκνώνονται στο εξής συμπέρασμα: «Ξεχάστε το κούρεμα χρέους, συζητάμε μόνο επιμήκυνση, αν θέλετε ζητήστε παράταση του προγράμματος. Επίσης, μη διανοηθείτε να συγκρουστείτε γιατί θα σας εγκαταλείψουμε εύκολα και χωρίς πόνο».

Κι όμως, ο Τσίπρας και η παρέα του πάνε σε ανοικτή σύγκρουση παρ’ ότι προσπαθούν να καθησυχάσουν τις αγορές.

Το σχέδιο είναι το εξής: Γίνονται κυβέρνηση, δεν αποδέχονται αν συνομιλήσουν με την τρόικα, πάει ο Τσίπρας Βερολίνο και Βρυξέλλες και ζητά κούρεμα χρέους και διεθνή διάσκεψη. Οι ξένοι του κάνουν την κίνηση που κάνουν και πολλοί Έλληνες όταν θέλουν να δείξουν τον ανδρισμό τους.

Και τότε έρχεται ο Τσίπρας στην Αθήνα και είτε πάει σε δημοψήφισμα με δίλημμα «ευρώ ή δραχμή», είτε κηρύσσει στάση πληρωμών και η δραχμή είναι μονόδρομος. Ότι δηλαδή λέει το τελικό τους σχέδιο. Μάλιστα θα το δικαιολογήσουν στον κόσμο ως «μας πίεσαν οι άθλιοι Ευρωπαίοι, δεν είχαμε άλλη λύση».

Υπάρχει βεβαίως και το σενάριο του κλεισίματος της τρύπας με κούρεμα καταθέσεων έμμεσο ή άμεση. Π.χ. να ανακοινώσει ο Τσίπρας ότι εκδίδει πατριωτικό ομόλογο το οποίο πρέπει να αγοράσουν όλοι. Έμμεσο κούρεμα δηλαδή, δήθεν για την Ελλάδα.

Το μείζον θέμα είναι ένα και μοναδικό: Θα αφήσουν οι Έλληνες να βγει η χώρα από το ευρώ; Έχον αντιληφθεί οι πολίτες τι σημαίνει διεθνής απομόνωση ενός κράτους που δεν έχει ρευστό, που δεν έχει παραγωγή και που στηρίζεται στα δανεικά;

Και αντιλαμβάνονται τι σημαίνει επιστροφή στο εθνικό νόμισμα; Σημαίνει καταστροφή με όλη τη σημασία της λέξης. Αρμαγεδδών.

Θα μάθουμε, άραγε ποτέ ποια είναι εκείνα τα συμφέροντα που στηρίζουν τον Τσίπρα στο σχέδιο εξόδου από το ευρώ; Και τι θα κερδίσουν; Μήπως είναι αυτοί που έχουν βγάλει δισεκατομμύρια στο εξωτερικό και με τη δραχμή θα τα πολλαπλασιάσουν;

Η επόμενη εβδομάδα είναι εξαιρετικά κρίσιμη για την οικονομία. Αν οι τράπεζες γονατίσουν τότε ετοιμαστείτε για πολύ άσχημες εικόνες. Η Αργεντινή μας πλησιάζει επικίνδυνα.