27 Ιανουαρίου 2015

ΑΝ ΕΧΕΙ ΧΙΟΥΜΟΡ->ΞΟΥΛΙΔΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΣ! Τα πρόσωπα της νέας κυβέρνησης-Νέα δομή στα γνωστά υπουργεία-Το Ποτάμι κρατά σε αναμονή τον Τσίπρα

- Κομβικό ρόλο στη νέα κυβέρνηση αναμένεται να έχει ο Γιάννης Δραγασάκης που θα εποπτεύει τα οικονομικά
- Όσον αφορά το υπουργείο Εξωτερικών, οι πληροφορίες θέλουν επικεφαλής τον καθηγητή Νίκο Κοτζιά
- Για το υπουργείο Υγείας ακούγεται το όνομα του Παναγιώτη Κουρουμπλή
- Δεν επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες που ήθελαν τον κ. Στρατούλη υπουργό Εργασίας
- Κυβερνητικός εκπρόσωπος ενδέχεται να αναλάβει ο δημοσιογράφος Νίκος Ξυδάκης
- Οι ανακοινώσεις για το νέο κυβερνητικό σχήμα θα γίνουν την Τρίτη από τον Αλέξη Τσίπρα

Με γρήγορους ρυθμούς πραγματοποιούνται οι διεργασίες ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, μετά και την ψήφο εμποστοσύνης από τον Πάνο Καμμένο.

Ο νέος πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ανακοινώσει την Τρίτη τη νέα κυβέρνηση, η οποία θα ορκιστεί άμεσα.

Οι διαπραγματεύσεις με τον Πάνο Καμμένο φαίνεται πως έχουν καταλήξει για τα υπουργεία που θα αναλάβουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του NewsIt οι Ανεξάρτητοι Έλληνες κερδίζουν ένα υπουργείο και τρία υφυπουργεία, ενώ φαίνεται πως ο Πάνος Καμμένος ζητούσε 4 υφυπουργεία, κάτι που όμως δεν έγινε δεκτό από τον Αλέξη Τσίπρα.

Έτσι, ο Πάνος Καμμένος φαίνεται να κλειδώνει για τη θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, ενώ θέση υφυπουργού αναμένεται να λάβει και ο Τέρενς Κουίκ, αν και δεν εξελέγη στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Στο κυβερνητικό σχήμα αναμένεται να συμμετέχουν σε θέση υφυπουργού και δύο γυναίκες των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες οι κυρίες Κουντουρά και Ξουλίδου είναι από τις επικρατέστερες για υπουργοποίηση. Το ποιά ακριβώς υφυπουργεία θα αναλάβουν μένει να διευκρινιστεί τις επόμενες ώρες.

Κεντρικό ρόλο στη νέα κυβέρνηση αναμένεται να έχει ο Γιάννης Δραγασάκης για τον οποίο φαίνεται πως θα αναλάβει τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και με έναν εποπτικό ρόλο στα οικονομικά. Πάντως, επικρατέστερος για τη θέση του υπουργού Οικονομικών φαίνεται να είναι ο Γιάννης Βαρουφάκης, ο οποίος όμως θα έχει και αρμοδιότητες στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους.

Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να δημιουργηθεί ένα υπερυπουργείο Ανάπτυξης, όπου πιθανότατα επικεφαλής θα είναι ο Γιώργος Σταθάκης και στο οποίο μάλλον θα μπουν τα υπουργεία Ναυτιλίας, Τουρισμού και Οικονομίας.

Το επόμενο υπερυπουργείο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα είναι το Εσωτερικών, στο οποίο θα υπάγονται τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη, το Διοικητικής Μεταρρύθμισης και το Δημόσιας Διοίκησης. Σε αυτό θα υπαχθεί και το νέο υπουργείο Μετανάστευσης. Το όνομα που ακουγόταν έντονα για αυτο το υπουργείο είναι ο Πάνος Σκουρλέτης, αλλά τίποτα ακόμα δεν επιβεβαιώνεται.

Για το υπουργείο Εξωτερικών, ακούγεται το όνομα του καθηγητή Νίκου Κοτζιά, αλλά εκεί πιθανολογείται πως θα υπάρχει και η Νάντια Βαλαβάνη.

Για το υπουργείο Δικαιοσύνης επικρατέστερο όνομα είναι εκείνο της Ζωής Κωνσταντοπούλου, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως υπάρχει πιθανότητα δημιουργίας γενικής γραμματείας με στόχο την αντιμετώπιση της διαφθοράς με προϊστάμενο τον δικαστικό κ. Νικολούδη.

Για το υπουργείο Υγείας ακούγεται το όνομα του Παναγιώτη Κουρουπλή, ενώ για το Παιδείας το όνομα του καθηγητή Αριστείδη Μπαλτά.

Πάντως, οι πληροφορίες που ήθελαν τον Δημήτρη Στρατούλη να αναλαμβάνει το υπουργείο Εργασίας φαίνεται πως προς το παρόν δεν επιβεβαιώνονται, ενώ άγνωστο ακόμα παραμένει εάν θα λάβει χαρτοφυλάκιο και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Επικρατέστερο σενάριο για το υπουργείο Επικρατείας είναι η τοποθέτηση του κ. Παππά, ενώ για τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου ακούγεται το όνομα του δημοσιογράφου, Νίκου Ξυδάκη.

Πραξιτέλης Σαραντόπουλος

Νέα δομή στα γνωστά υπουργεία

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, προσανατολίζεται σε πλήρη αναδιάρθρωση των δομών της κυβέρνησης. Κεντρικός στόχος θα είναι η συρρίκνωση των γνωστών 19 υπουργείων σε 11.

Από τα εν λόγω 11 υπουργεία που θα απομείνουν, τα 4 θα είναι υπερυπουργεία, τα οποία Θα καλύπτουν υπό την πολιτική και διοικητική τους ομπρέλα άλλα ομοειδή υπουργεία.

Ειδικότερα, συγκροτούνται:

·Υπερυπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης στο οποίο υπάγονται οι υπηρεσίες και οι αρμοδιότητες των  υπουργείων: 1) Εσωτερικών, 2) Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, 3) Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και 4) Μακεδονίας Θράκης.
·Υπερυπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού στο οποίο υπάγονται οι υπηρεσίες και οι αρμοδιότητες των  υπουργείων: 1) Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, 2) Ναυτιλίας και Αιγαίου, 3) Τουρισμού και 4) Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
·Υπερυπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο οποίο υπάγονται οι υπηρεσίες και οι αρμοδιότητες των  υπουργείων: 1) Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, 2) Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και 3) οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.
·Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων στο οποίο υπάγονται οι αρμοδιότητες και οι υπηρεσίες των  υπουργείων: 1) Πολιτισμού και Αθλητισμού και 2) Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας μετονομάζεται σε υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και το υπουργείο Υγείαςμετονομάζεται σε υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Ακόμη, η Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων μεταφέρεται ως σύνολο υπηρεσιών με τις αρμοδιότητες, τα όργανα, τις θέσεις και το προσωπικό  από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Πλέον των νέων υπερυπουργείων στο νέο κυβερνητικό σχήμα θα υπάρχουν  τα υπουργεία: 1) Εξωτερικών,  2) Εσωτερικών, 3) Εθνικής Άμυνας, 4) Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 5) Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, 6) Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και 7) Επικρατείας.

Πάντως, όλες οι  αρμοδιότητες, οι θέσεις και  το προσωπικό των υπουργείων που συγχωνεύονται μεταφέρονται χωρίς μεταβολές στα νέα υπουργεία που συγκροτούνται.

Το Ποτάμι κρατά σε αναμονή τον Τσίπρα – Θεοδωράκης: “Έχουμε πολλές επιφυλάξεις” - Ανοιχτό το ενδεχόμενο ανοχής εάν...

- Ο αρχηγός του Ποταμιού είχε δηλώσει ότι η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ είναι "κακός οιωνός"
- Στις 4 το απόγευμα ο Αλέξης Τσίπρας ορκίστηκε πρωθυπουργός με πολιτικό όρκο
- Στην Ηρωδου Αττικού λίγοι οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ τον χειροκρότησαν
- "Βουβή" τελετή παράδοσης παραλαβής στο Μαξίμου
- Δείτε ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ από τη συνάντηση με τον Σταύρο Θεοδωράκη
Με το στιλ που τον έχουμε συνηθίσει, φορώντας δηλαδή ένα σακίδιο στην πλάτη, ο Σταύρος Θεοδωράκης έφτασε στις 7 το απόγευμα στα γραφεία της Κουμουνδούρου, όπου τον περίμενε ο Αλέξης Τσίπρας, για την προγραμματισμένη συνάντησή τους μία ημέρα μετά τις εκλογές.

Ο αρχηγός του Ποταμιού δέχεται πιέσεις από ξένους αξιωματούχους, οι οποίοι δεν βλέπουν με καλό μάτι τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμμένου και του ζητούν να δώσει ψήφο ανοχής στην κυβέρνηση.

Ο νέος πρωθυπουργός ρώτησε τον Σταύρο Θεοδωράκη πώς του φαίνονται οι πρώτες ημέρες του κοινοβουλευτικού βίου, συμπληρώνοντας ότι "δεν άλλαξε κάτι", για να απαντήσει ο κ. Θεοδωράκης "ακόμα όχι".

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο Σταύρος Θεδωράκης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν θα ληφθούν βιαστικές αποφάσεις, καθώς το Ποτάμι θα μελετήσει πρώτα τις πραγματικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, όσον αφορά στο πώς θα διαπραγματευτεί η νέα κυβέρνηση με την Ευρώπη και τους δανειστές.

“Η Ελλάδα πρέπει να πάει ενωμένη έξω και με σχέδιο που να διευκολύνει το μέλλον της χώρας, αλλά χωρίς να συγκρούεται με την παραμονή στην Ευρώπη. Υπάρχουν πολλές επιφυλάξεις, αλλά και σημεία συμφωνίας. Αυτή τη στιγμή, είναι πιο σημαντικό να εστιάσουμε στα σημεία συμφωνίας και να τα διευρύνουμε. Θα δούμε ποιες είναι οι πραγματικές προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα και στη συνέχεια θα τοποθετηθούμε”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα, το μεσημέρι, ο Σταύρος Θεοδωράκης είχε δηλώσει: "Εμείς θα περιμένουμε γιατί είναι μία μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα να γυρίσει σελίδα. Περιμένουμε από τον υπεύθυνο πρωθυπουργό και όχι από τον κ. Καμμένο να μας πει τι θέλει να κάνει και αναλόγως θα απαντήσουμε".

Ο επικεφαλής του Ποταμιού επέκρινε τη στάση του κ. Καμμένου, σχολιάζοντας ότι "για πρώτη φορά η συγκρότηση μιας κυβέρνησης ανακοινώνεται από τον αρχηγό του έκτου κόμματος" και έθεσε ως "ζήτημα ουσίας" το γεγονός ότι "ο κ. Καμμένος εκπροσωπεί ακροδεξιές και αντιευρωπαϊκές απόψεις" υπογραμμίζοντας τα ερωτηματικά που εγείρει, όπως είπε, για το "τι θα βγάλει αυτή η σύμπραξη Καμμένου-Τσίπρα".