05 Ιανουαρίου 2015

Ντόρα: Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μας οδηγήσει σε νέο, χειρότερο Μνημόνιο

Για μια μεγάλη Κεντροδεξιά που μπορεί να ενώσει και να εμπνεύσει, για την κρίσιμη μάχη απέναντι στις δυνάμεις του λαϊκισμού, στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, μίλησε η Ντόρα Μπακογιάννη στην εφημερίδα “Κεφάλαιο” και τη δημοσιογράφο Μαρίνα Μάνη.

Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης της Ντόρας Μπακογιάννη:

- Η επίσπευση της διαδικασίας ανάδειξης Προέδρου ήταν αποτέλεσμα ατυχών υπολογισμών, δεδομένου ότι μέχρι προ διμήνου στελέχη του κόμματός σας διαβεβαίωναν ότι “έχουμε 182-183 ‘ναι’”;

Εδώ και καιρό ήταν σαφές ότι η αντιπολίτευση δεν θα συναινούσε στην εκλογή Προέδρου, γεγονός που δημιούργησε πολιτική αστάθεια. Ορθώς η κυβέρνηση επίσπευσε τη διαδικασία, αφού η παράταση της αβεβαιότητας ως το Μάρτιο θα ήταν εθνικά επιζήμια. Τελικά, η αντιπολίτευση εξεβίασε εκλογές κόντρα στη θέληση του ελληνικού λαού. Εξεβίασε εκλογές στη χειρότερη δυνατή στιγμή για την εθνική οικονομία. Πιστεύει ότι με βάση τις δημοσκοπήσεις θα κερδίσει την αναμέτρηση. Όμως κάνει λάθος. Η ΝΔ θα απευθυνθεί και θα πείσει όλες τις υγιείς και παραγωγικές δυνάμεις που θέλουν να κρατήσουν την Ελλάδα μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

- Εσείς αποκλείετε να ήταν εκλογική επιλογή επειδή η διαπραγμάτευση είχε αναδείξει ανυπέρβλητα εμπόδια – πχ μείωση (κύριων) συντάξεων, αύξηση ΦΠΑ στα νησιά ή μείωση του κατώτατου μισθού;

Η κυβέρνηση δεν ήθελε εκλογές. Δεν τις επεδίωξε σε καμία περίπτωση. Αντίθετα, επεδίωξε τη συμφωνία με τους εταίρους για το κλείσιμο του προγράμματος και την ασφαλή είσοδο της χώρας στη νέα εποχή, με την προληπτική γραμμή πίστωσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπονόμευσε από την αρχή αυτή τη διαδικασία. Από την επομένη των ευρωεκλογών κιόλας διατυμπάνιζε ότι θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Και το πέτυχε με τη στήριξη των δυνάμεων του λαϊκισμού. Να είμαστε ξεκάθαροι: η κυβέρνηση δεν θα προχωρούσε σε συμφωνία τύπου «γουρούνι στο σακί». Η απουσία συμφωνίας βαραίνει και τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι εταίροι ήξεραν ότι στη χώρα υπάρχει αυξημένο πολιτικό ρίσκο λόγω της τακτικής της αντιπολίτευσης. Μετά τις εκλογές, θα διαπραγματευτούμε με τους πιστωτές μας με άλλους όρους, περισσότερο ωφέλιμους για τη χώρα.

- Ενα από τα αρνητικά των πρόωρων εκλογών είναι η διακοπή της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Η κυβέρνηση είχε τη δυνατότητα να προχωρήσει στην προ-αναθεωρητική διαδικασία από τον Μάιο του 2013. Δεν έχει ευθύνη που την έφερε “πακέτο” με την Προεδρική εκλογή;

Θα μπορούσαμε να είχαμε κινηθεί νωρίτερα στην κατεύθυνση της δρομολόγησης των σχετικών διαδικασιών, όμως οι εθνικές προτεραιότητες ήταν διαφορετικές. Ήταν να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της χώρας, να παραμείνουμε στην ευρωζώνη και στον πυρήνα της ΕΕ. Και η κυβέρνηση πέτυχε αυτούς τους στόχους. Ο ΣΥΡΙΖΑ σε καμία στιγμή όλη αυτή την περίοδο δεν άγγιξε το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης. Δεν τον ενδιαφέρει, δεν έχει θέσεις. Γι΄ αυτό και οδήγησε σε εκλογές και παρέπεμψε στην ουσία την αναθεώρηση για το 2020, στερώντας από τη χώρα ένα Σύνταγμα σύγχρονο και ευρωπαϊκό. Για παράδειγμα, ο αναχρονιστικός νόμος περί ευθύνης υπουργών – τον οποίον προσωπικώς δεν έχω ψηφίσει – θα συνεχίσει να υφίσταται, με αρνητικές συνέπειες για το πολιτικό σύστημα και τους πολίτες.

Εγιναν λάθη κι υπερβολές

- Από τις ευρωεκλογές και μετά η κυβέρνηση έδιωξε το ΔΝΤ, “τελείωσε το μνημόνιο μια ώρα αρχύτερα, έστειλε την τρόικα στο Παρίσι, έδωσε μονομερώς φοροελαφρύνσεις και στη συνέχεια πήρε κάποιες πίσω, έκανε κορυφαία λάθη με τον ΕΝΦΙΑ. Αυτή η εικόνα χρεώνεται στην αντιπολίτευση;

Δεν παραγνωρίζει κανείς το γεγονός ότι έγιναν λάθη, ίσως και υπερβολές. Θα ήταν άδικο ωστόσο να μην αναγνωρίζεται στην κυβέρνηση και πολύ περισσότερο στην παράταξή μας, ότι την κρίσιμη ώρα δώσαμε τη μάχη για να σταθεί η Ελλάδα όρθια. Και τα καταφέραμε. Χάρη στις μεγάλες θυσίες των Ελλήνων πολιτών, που επέδειξαν σε πολλές περιπτώσεις περίσσευμα υπευθυνότητας, αφήνοντας πίσω το πολιτικό σύστημα. Και είχαμε χειροπιαστά αποτελέσματα, η Ελλάδα έμεινε στο Ευρώ, εξασφαλίσαμε πρωτογενή πλεονάσματα, έχουμε πλέον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, άρχισαν ξανά τα μεγάλα έργα. Όλα αυτά είναι σημαντικά και έχουν μεγαλύτερη σημασία από λάθη που έγιναν και πρέπει να τα διορθώσουμε. Με πρώτο αυτό της υπερφορολόγησης, φτιάχνοντας ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα με λιγότερους φόρους και μικρότερους συντελεστές.

Το χειρόφρενο του ΠΑΣΟΚ

- Τελικά, η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ απέδωσε; Διότι συνάδελφοί σας αποδίδουν υπαναχωρήσεις στις μεταρρυθμίσεις στον κυβερνητικό σας εταίρο…

Σας είπα ήδη συγκεκριμένα αποτελέσματα. Προφανώς σημειώθηκαν παραλείψεις και αστοχίες. Άλλωστε το πείραμα της συγκυβέρνησης ήταν πρωτόγνωρο για τη σύγχρονη Ελλάδα. Το ΠΑΣΟΚ έβαλε χειρόφρενο σε πολλές μεταρρυθμίσεις, όπως π.χ. στον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης, προσπαθώντας να διατηρήσει τις ισορροπίες με το παρελθόν του, με τις «σάρκες» του. Κι αυτό, δυστυχώς, το πληρώσαμε. Όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να υποβαθμίσουμε όλα όσα έγιναν την τελευταία διετία. Οι δομικές αλλαγές ήταν πολλές και κυρίως ωφέλιμες. Γι’ αυτό στη νέα κυβερνητική περίοδο, η ΝΔ οφείλει να προτάξει τη μεταρρυθμιστική ατζέντα ως βασικό σημείο συμφωνίας με τους δυνητικούς κυβερνητικούς της εταίρους.

- Σε κεντρικό επίπεδο το κόμμα σας δείχνει να πηγαίνει στις εκλογές με τη στρατηγική του φόβου. Συμφωνείτε;

Φτάσαμε πλέον στη στιγμή της αλήθειας. Ούτε οι πολίτες ούτε οι πολιτικοί έχουν το άλλοθι της άγνοιας. Όλοι ξέρουν καλά ότι από το 2010 η χώρα κόντεψε αρκετές φορές να βγει από το ευρώ. Τώρα είναι η ώρα της επιλογής για την πορεία της χώρας προς το μέλλον. Οι εκλογές θα κρίνουν αν θα δικαιωθούν οι θυσίες των τελευταίων χρόνων ή αν θα στραφούμε ξανά προς το γκρεμό. Θα κρίνουν αν η προσπάθεια ανόρθωσης της οικονομίας θα είναι ένα σισύφειο έργο ή όχι. Η ΝΔ, θα μιλήσει με τη γλώσσα του ρεαλισμού, με νούμερα και στοιχεία. Πιστεύω ότι μπορούμε να πείσουμε και πάλι τους ψηφοφόρους, εφόσον αρθρώσουμε έναν οραματικό και υπεύθυνο πολιτικό λόγο που δημιουργεί ελπίδα για το μέλλον.

Να μας πει ο ΣΥΡΙΖΑ

- Εχετε πει ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει το σκιάχτρο της Ευρώπης για παραδειγματισμό. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι μια τέτοια εξέλιξη θα έπληττε (και) τη συνοχή της Ευρώπης και ότι εντάσσεται στην στρατηγική του φόβου…

Αυτό αποτελεί το μεγάλο φόβο μου, ότι η Ευρώπη μπορεί να κάψει τον κ. Τσίπρα – άρα και την Ελλάδα – για να παραδειγματιστούν τα λαϊκιστικά αντιευρωπαϊκά κινήματα από την Βρετανία ως την Ιταλία και από την Ολλανδία μέχρι την Ισπανία. Πρόκειται για μια μεγάλη αλήθεια, όχι για κινδυνολογία στο βωμό μικροκομματικών συμφερόντων κ. Μάνη. Αμφιβάλλω αν η αξιωματική αντιπολίτευση αντιλαμβάνεται τις λεπτές ισορροπίες στην ΕΕ. Απόδειξη αυτής της άγνοιας είναι η εκτίμηση ότι θα χτυπούν τα νταούλια για να χορεύουν οι αγορές. Προτού οδηγηθεί σε εκτιμήσεις για το μέλλον της Ευρώπης, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει πρωτίστως να εξηγήσει τη θέση του για «γενναία διαγραφή του δημοσίου χρέους». Να μας πει τι θα γίνει, αν οι δανειστές απαντήσουν «όχι». Να μας πει πού θα βρει τα 17,5 δισεκατομμύρια που χρειάζεται η χώρα συν τα 12 δισεκατομμύρια που απαιτούνται για να υλοποιηθεί το πρόγραμμά του. Τι θα κάνει; Θα τα κόψει από άλλες δαπάνες του προϋπολογισμού και από ποιές; Ο φόβος μου είναι μήπως μετά τη σύγκρουση και την οικονομική απομόνωση της Ελλάδας, ο ΣΥΡΙΖΑ μας οδηγήσει σε ένα νέο χειρότερο μνημόνιο.

- Πιστεύετε πράγματι ότι μπορεί να υπάρξει έξοδος από την ευρωζώνη σε περίπτωση σχηματισμού κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ;

Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας: ο κίνδυνος να κλονιστεί η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, να περιθωριοποιηθεί η χώρα και να γυρίσει πάλι στο σημείο μηδέν είναι υπαρκτός. Αυτό προκύπτει από όσα παράλογα και αντιφατικά υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Κυρία Μάνη, δεν κινδυνολογώ. Αυτά είναι πράγματα που συμβαίνουν. Π.χ. ας δούμε το παράδειγμα της Ρωσίας. Κανείς πριν από ένα μήνα δεν θα πίστευε ότι η οικονομία της θα σημείωνε τέτοια διολίσθηση. Όποιος πιστεύει ότι η οικονομία είναι τηλεκατευθυνόμενο παιχνίδι, είναι εκτός πραγματικότητας. Οι αλλαγές προκαλούν δράσεις και αντιδράσεις και κανείς, πόσο μάλλον ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορεί να έχει τον απόλυτο έλεγχο των εξελίξεων.

Συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ; Εάν αρνηθεί εαυτόν βλέπουμε…

- Θεωρείτε σενάριο επιστημονικής φαντασίας το ενδεχόμενο κυβερνητικού μεγάλου συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ εάν το “υποδείξουν” οι κάλπες και με ποιες προϋποθέσεις;

Η ΝΔ τοποθετείται στο κέντρο του σημερινού πολιτικού φάσματος. Μπορεί να συνεργαστεί με όλες τις φιλοευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις που θέλουν η Ελλάδα να διατηρήσει και να ενισχύσει το ρόλο της μέσα στην Ενωμένη Ευρώπη. Και παράλληλα πιστεύουν ότι πρέπει επιτέλους η χώρα να αποκτήσει μια κοινωνία δίκαιη και μια οικονομία ανταγωνιστική και παραγωγική. Αυτό προϋποθέτει να προχωρήσουν πλέον χωρίς πισωγυρίσματα και καθυστερήσεις μια σειρά από μεταρρυθμίσεις,αλλαγές, προσαρμογές, τομές σε όλα τα επίπεδα, από τη λειτουργία της δικαιοσύνης, μέχρι το ασφαλιστικό και από το εκπαιδευτικό σύστημα μέχρι το χώρο της υγείας, απέναντι στις οποίες η πλειοψηφία της κοινωνίας συντάσσεται με θετικό πνεύμα. Το πρόβλημα των συνεργασιών το έχει ο ΣΥΡΙΖΑ που παλινωδεί από θέση σε θέση και που αρνείται να δώσει ξεκάθαρες και ρεαλιστικές απαντήσεις στα ερωτήματα που απασχολούν τους πολίτες. Με τα σημερινά δεδομένα και τις θέσεις που εκφράζει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ το ενδεχόμενο συνεργασίας φαντάζει ως όνειρο “χειμερινής” νυκτός. Αν η ηγεσία του εγκαταλείψει το λαϊκισμό, τη δημαγωγία και το μηδενισμό και ενστερνιστεί την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, αν δηλαδή αρνηθεί εαυτόν, τότε βλέπουμε.

- Μιλάτε για τις …συνιστώσες των άλλων αλλά και στο δικό σας κόμμα υπήρξε υφυπουργός που έστειλε την τρόικα “στο διάολο κι ακόμη παραπέρα”. Λαϊκοδεξιοί, δεξιοί, φιλελεύθεροι και υπέρμαχοι του μεσαίου χώρου συνυπάρχουν αρμονικά, πιστεύετε; Και μέχρι πότε;

Ακούστε δεν ζούμε σε ένα κόσμο αγγελικά πλασμένο. Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις, αλλά στη μεγάλη δημοκρατική φιλελεύθερη παράταξη που καλύπτει από το χώρο της λαϊκής δεξιάς μέχρι τις παρυφές της αριστεράς, υπήρχε πάντα μία κόκκινη κλωστή που δεν κόπηκε ποτέ και ενώνει όλους όσοι ανοίκουν σ΄ αυτήν. Είναι το ευρωπαϊκό όραμα και η ανάπτυξη της κοινωνίας με την ενεργό συμμετοχή των δημιουργικών και παραγωγικών δυνάμεων των Ελλήνων. Η ΝΔ υπήρξε διαχρονικά η ευρωπαϊκή δύναμη, η παράταξη του μέτρου, της μετριοπάθειας και της ευθύνης. Δεν δίστασε να σπαταλήσει το πολιτικό και ιδεολογικό απόθεμα εφεδρειών της στην κοινωνία, κάθε φορά που χρειάστηκαν κρίσιμες και ενίοτε επώδυνες αποφάσεις και επιλογές, για να διαφυλαχθεί το μέλλον του τόπου. Θα συνεχίσουμε να δίνουμε με αυτοπεποίθηση τη μάχη για την Ελλάδα, εξηγώντας στους Έλληνες ότι έχουμε σαφές σχέδιο για τη βελτίωση της εθνικής καθημερινότητας.

ysterografa.gr