05 Ιανουαρίου 2015

«Τσουχτερό» το πετρέλαιο θέρμανσης στην Ελλάδα παρά τη μείωση

Παρά τη μεγάλη πτώση που σημειώνει η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης ύψους 23,6%, σύμφωνα με τον πίνακα του ΠΟΠΕΚ και συγκριτικά με τις τιμές λιανικής στα κράτη της ΕΕ, η Ελλάδα βρίσκεται στην όγδοη θέση των χωρών της ΕΕ με το πιο ακριβό πετρέλαιο.
Η χώρα, αν και βρίσκεται στην τρίτη θέση στον πίνακα μεταβολής της μέσης τιμής με ποσοστό -23,6%, με τη Λιθουανία δεύτερη με 25,1% και την Ιρλανδία να προπορεύεται με πτώση 30%, παρ' όλα αυτά η τιμή στην Ελλάδα παραμένει «τσουχτερή» σε σχέση με την πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, η μέση τιμή λιανικής στην Ελλάδα διαμορφώνεται σε 0,977 ευρώ ανά λίτρο, ενώ πέρυσι κόστιζε 1,279 ευρώ, δηλαδή μία διαφορά της τάξεως των 0,302 ευρώ.

Το γεγονός κατατάσσει την Ελλάδα στην όγδοη θέση των χωρών της ΕΕ με το πιο ακριβό πετρέλαιο, κάτι που συνομολογεί και η μέση τιμή πετρελαίου θέρμανσης στην ΕΕ που δεν ξεπερνά τα 0,741 ευρώ ανά λίτρο.

Την πιο χαμηλή τιμή πετρελαίου στην Ευρώπη κατέχει το Λουξεμβούργο, καθώς αυτή είναι μόλις 0,586 ευρώ ανά λίτρο.

Τέλος, ραγδαία είναι και η πτώση του αργού πετρελαίου (BRENT), αφού η μεταβολή που σημειώνει είναι της τάξεως του -44,7%.

«Αυξημένη η ζήτηση, αλλά μικρές οι παραγγελίες»

Ο πρόεδρος της ΠΟΠΕΚ, Γεώργιος Ασμάτογλου, μίλησε στο in.gr, τονίζοντας ότι δεν περιμένει άλλη μείωση της λιανικής τιμής στο προσεχές διάστημα, αφού αυτή «είναι ήδη πολύ χαμηλά», όπως τόνισε.

Όσον αφορά το πώς κινείται η αγορά του πετρελαίου θέρμανσης με την σφοδρή κακοκαιρία που πλήττει την χώρα, δήλωσε ότι «υπάρχει μεγάλη ζήτηση έως και 100% επάνω, αλλά οι παραγγελίες είναι μικρές, δηλαδή 200-300 λίτρα. Ίσα-ίσα για να αντιμετωπίσουν οι καταναλωτές το ψύχος».

Άγγελος Προβολισιάνος
Newsroom ΔΟΛ