11 Ιανουαρίου 2015

ΒΙΝΤΕΟ-Ο Σαμαράς σε αλυσίδα με άλλους ηγέτες στην πορεία συμπαράστασης στο Παρίσι

Στο κεφαλόσκαλο του Προεδρικού Μεγάρου, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ υποδέχθηκε στις 14,05 ώρα Ελλάδας τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ανάμεσα στους 44 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που συμμετείχαν στην πορεία ενάντια της τρομοκρατίας.
Πρόκειται για μια πρωτοφανή και χωρίς προηγούμενο συγκέντρωση ηγετών, που θέλοντας να δείξουν ότι και οι ίδιοι «δεν φοβούνται», όπως φώναζε το πλήθος, περπάτησαν μέσα στον κόσμο χωρίς προσωπική φρουρά. Κάτι που θα μπορούσε να θεωρηθεί αδιανόητο έως τα τώρα, για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιού, ο οποίος περπάτησε σχεδόν δίπλα στον Παλαιστίνιο Μαχμούτ Αμπάς.


Ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν στην πρώτη γραμμή της πομπής, δίπλα στον Ισπανό ομόλογό του Ραχόϊ, λίγο πιό πέρα από τον Βρεττανό Ντέϊβιντ Κάμερον, ενώ ο Φρανσουά Ολάντ αγκαζέ με την Αγκελα Μέρκελ βάδησαν στο μέσον της πομπής.

Στο πέρασμά τους ο κόσμος χειροκρότησε θερμά, με συνθήματα για την ελευθερία και το ιστορικό πλέον « Nous sommes Charlie» (Είμαστε Σαρλί).

Η πορεία των επισήμων κράτησε περίπου ένα ημίωρο. Επέστρεψαν στην προεδρία με τα πόδια, σε αντίθεση με τον ερχομό τους στο σημείο έναρξης, όπου είχαμε την ασυνήθιστη εικόνα των ηγετών να περιμένουν στη γραμμή προκειμένου να επιβιβασθούν στο λεωφορείο που θα τους μετέφερε.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το πλήθος του κόσμου που έχει κατέβει στους δρόμους για την πορεία φτάνει το 1,5 εκατομμύριο.

Πρόκειται για μια λαοθάλασσα, έναν ωκεανό, ένα «τσουνάμι της Δημοκρατίας» που παρέσυρε και διέλυσε σήμερα, κάθε φόβο για οτιδήποτε θα μπορούσε να απειλήσει τις θεμελιώδεις δημοκρατικές αρχές.

Το DNA του γαλλικού λαού για την ελευθερία αφυπνίστηκε. Το πολυπολιτισμικό κοινωνικό σώμα της χώρας στέκεται όρθιο, έχει κατακλύσει τους δρόμους της πρωτεύουσας και χειροκροτεί. Τα χειροκροτήματα είναι για τους ίδιους, για το λαό, που δείχνει αποφασισμένος να προφυλάξει ό,τι αγαθότερο έχει: ελευθερία, ανεκτικότητα και κοινωνική συνύπαρξη.

Σαμαράς: Αυτό που ζήσαμε ήταν καταπληκτικό

Με δήλωσή του σε δημοσιογράφο της γαλλικής τηλεόρασης France2 ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αναγνώρισε ότι έζησε μια «καταπληκτική» εμπειρία.

«Η Γαλλία υπήρξε ένας φάρος ελευθερίας για ολόκληρο τον κόσμο» είπε και πρόσθεσε: «Σήμερα είμαστε όλοι στο πλευρό της. Είμαστε ενωμένοι μαζί με τους Γάλλους, σκεφτόμαστε το ίδιο ακριβώς πράγμα, δηλαδή την ελευθερία, τα ιδεώδη της δημοκρατίας. Επιπλέον είμαστε μαζί σας σε αυτή τη μάχη για την υπεράσπιση των δημοκρατικών ιδεωδών. Αυτό επιδιώκουμε, για αυτό ήμασταν όλοι εδώ σήμερα. Αυτό που ζήσαμε ήταν καταπληκτικό».

Στο ερώτημα εάν η σημερινή ημέρα είναι ένα νέο ξεκίνημα για την Ευρώπη και τον κόσμο απάντησε: «Το ελπίζω πραγματικά και πιστεύω ότι θα είναι».

Ο κ. Σαμαράς επιστρέφει απόψε στην Αθήνα.