Δεν είναι στην πρόθεσή του να προχωρήσει σε ρήξη με τους δανειστές, αλλά να λάβει χρόνο, ώστε να καταθέσει το δικό του μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ανάκαμψης, διαμηνύει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με δήλωσή του στο Bloomberg, σε μία προσπάθεια να περιορίσει τις όποιες αρνητικές εντυπώσεις δημιουργήθηκαν από την άρνηση της κυβέρνησης να δεχθεί στην Αθήνα την τρόικα και να ολοκληρώσει το μνημονιακό πρόγραμμα.
«Η υποχρέωσή μου να σεβαστώ την καθαρή εντολή του ελληνικού λαού για τέλος της λιτότητας και επιστροφή σε μία αναπτυξιακή ατζέντα, σε καμιά περίπτωση δεν περιλαμβάνει τη μη εκπλήρωση των δανειακών μας υποχρεώσεων μας απέναντι στην ΕΚΤ και στο ΔΝΤ» λέει χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι «παρά το γεγονός ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, είμαι απολύτως βέβαιος ότι σύντομα θα καταφέρουμε να φτάσουμε σε μία αμοιβαίως επωφελή συμφωνία, τόσο για την Ελλάδα όσο και για ολόκληρη την Ευρώπη».
«Χρειαζόμαστε χρόνο ώστε να αναπνεύσουμε και να δημιουργήσουμε το δικό μας μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ανάκαμψης, το οποίο –μεταξύ άλλων- θα ενσωματώνει τους στόχους των πρωτογενώς ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και των ριζικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και του πελατειακού κράτους» τονίζει ο κ. Τσίπρας.
Ολόκληρη η δήλωσή του στο διεθνές πρακτορείο ειδήσεων έχει ως εξής:
«Η διαβούλευση με τους Ευρωπαίους εταίρους μας μόλις ξεκίνησε.
Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, είμαι απολύτως βέβαιος ότι σύντομα θα καταφέρουμε να φτάσουμε σε μία αμοιβαίως επωφελή συμφωνία, τόσο για την Ελλάδα όσο και για ολόκληρη την Ευρώπη.
Καμιά πλευρά δεν επιδιώκει τη σύγκρουση και δεν ήταν ποτέ πρόθεσή μας να δράσουμε μονομερώς στο ζήτημα του ελληνικού χρέους.
Η υποχρέωσή μου να σεβαστώ την καθαρή εντολή του ελληνικού λαού για τέλος της λιτότητας και επιστροφή σε μία αναπτυξιακή ατζέντα, σε καμιά περίπτωση δεν περιλαμβάνει τη μη εκπλήρωση των δανειακών μας υποχρεώσεων μας απέναντι στην ΕΚΤ και στο ΔΝΤ.
Αντιθέτως, αυτό που σημαίνει είναι ότι χρειαζόμαστε χρόνο ώστε να αναπνεύσουμε και να δημιουργήσουμε το δικό μας μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ανάκαμψης, το οποίο –μεταξύ άλλων- θα ενσωματώνει τους στόχους των πρωτογενώς ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και των ριζικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και του πελατειακού κράτους.
Είμαι πεπεισμένος ότι μία συμφωνία σε αυτό το πλαίσιο θα γίνει αποδεκτή από τους εταίρους μας, αφού το κοινό μας συμφέρον είναι η οικονομική σταθερότητα και η ανάκαμψη για το κοινό μας σπίτι, την Ευρώπη.
Αλέξης Τσίπρας»
Στο δρόμο της κωλοτούμπας ο Τσίπρας: Τηλεφωνικές επικοινωνίες με Ντράγκι, Σουλτς και Ντάισεμπλουμ
Σειρά τηλεφωνικών επαφών είχε το βράδυ της Παρασκευής και το Σάββατο ο Αλέξης Τσίπρας λίγες ώρες μετά την ένταση στο υπουργείο Οικονομικών στη συνέντευξη τύπου του Γιάννη Βαρουφάκη με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Ο πρωθυπουργός μίλησε κατά σειρά με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τον Ολλανδό επικεφαλής του Eurogroup και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και η αίσθηση που δίνεται από την ελληνική πλευρά είναι ότι και στα τρια τηλεφωνήματα δόθηκε η αίσθηση ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται σε μια προσπάθεια να μετριαστούν οι εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής ανάμεσα στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών και τον Ολλανδό ομόλογό του.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την κυβέρνηση πρώτος κάλεσε τον κ. Τσίπρα ο Μάρτιν Σούλτς λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση του γεύματος στο Στρασβούργο στο οποίο εκτός του ιδίου παραβρέθηκαν η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο Γερμανός πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου ενημέρωσε τον κ. Τσίπρα ότι τόσο η κυρία Μέρκελ όσο και ο κ. Ολάντ περιμένουν να προχωρήσουν οι ενέργεις προκειμένου να προχωρήσει η διαπραγμάτευση και να υπάρξει συμφωνία.
Ακολούθησε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον πρωταγωνιστή του σκηνικού έντασης στο υπουργείο Οικονομικών σε «ζωντανή σύνδεση» το απόγευμα της Παρασκευής, ο οποίος φέρεται να είπε στον Αλέξη Τσίπρα ότι μετά την ένταση αυτή δεν θα ήθελε να υπάρξει η αίσθηση ότι δεν θα προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις.
Τελευταία ήταν η επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι με τον οποίο συζήτησαν την κατάσταση με τον Έλληνα πρωθυπουργό να επαναλαμβάνει τη θέση του ότι θα εργαστεί για μια αμοιβαία επωφελή λύση