12 Ιανουαρίου 2015

ΥΠΟΙΚ προς Τσίπρα: Άκου να μαθαίνεις για τα έντοκα γραμμάτια που λες ότι θα βγάλεις τον Μάρτιο

Δύο περιορισμοί στην έκδοση εντόκων γραμματίων το Μάρτιο

Δύο περιορισμούς για την έκδοση εντόκων γραμματίων επισημαίνει στον ΣΥΡΙΖΑ το υπουργείο Οικονομικών, με αφορμή συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στην οποία αναφέρει ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύει να πληρώσει κανονικά τα ομόλογα που λήγουν το Μάρτιο -ακόμα και αν η διαπραγμάτευση με τους δανειστές είναι σε εξέλιξη- χρησιμοποιώντας τα ίδια εργαλεία άντλησης ρευστότητας που έχουν χρησιμοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, δηλαδή την έκδοση εντόκων γραμματίων.

«Η έκδοση εντόκων γραμματίων δεν θα είναι απλή διαδικασία ρουτίνας» προειδοποιεί το υπουργείο. «Η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει την έγκριση και των δανειστών και να έχει έρθει σε πρώτη συνεννόηση μαζί τους για να προχωρήσει στην έκδοση έντοκων γραμμάτιων που θα καλύψουν τις δανειακές υποχρεώσεις του Μαρτίου» τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.

Το υπουργείο Οικονομικών υπενθυμίζει ακόμα ότι μια δεύτερη προϋπόθεση είναι να υπάρχουν ενδιαφερόμενοι δανειστές που θα αγοράσουν τα έντοκα γραμμάτια.

Σύμφωνα με το υπουργείο, δεδομένου ότι λόγω της αβεβαιότητας δεν υπάρχουν ξένοι επενδυτές θα πρέπει να καλύψουν την έκδοση, οι ελληνικές τράπεζες οι οποίες θα πρέπει να συνεχίζουν να έχουν ρευστότητα από την ΕΚΤ και συνακόλουθα η χώρα να βρίσκεται σε πρόγραμμα και μετά τις 28 Φεβρουαρίου. «Οι τράπεζες θα δυσκολεύονται να έχουν την απαραίτητη ρευστότητα, άρα και να αγοράσουν έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου, αν η χώρα δεν έχει κλείσει την αξιολόγηση του υπάρχοντος Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής ή δεν έχει πάρει παράταση για να την κλείσει αργότερα, πέραν της καταληκτικής ημερομηνίας στις 28 Φεβρουαρίου» αναφέρει χαρακτηριστικά το ΥΠΟΙΚ.

Και η πλατεία Συντάγματος καταλήγει: «το δεύτερο σημαντικό βήμα συνεννόησης λοιπόν με την πλευρά των δανειστών είναι η αίτηση για παράταση και η προσπάθεια κλεισίματος της αξιολόγησης το νωρίτερο δυνατό. Διότι όσο αυτό καθυστερεί, οι ταμειακές ανάγκες του κράτους θα αυξάνονται και οι ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις απέναντι στους πολίτες θα μεγαλώνουν, εντείνοντας την ανησυχία τους και ανατρέποντας τη σταθερότητα και ανάκαμψη των τελευταίων μηνών στην οικονομία.»

Πηγή: http://www.skai.gr