14 Ιανουαρίου 2015

Η Γερμανία διαψεύδει ότι εξουσιοδότησε τον Άσμουσεν να έχει επαφές με ΣΥΡΙΖΑ

Διέψευσε η γερμανική κυβέρνηση πληροφορίες που ήθελαν τον υφυπουργό Εργασίας Γιέργκ Ασμουσεν να αποτελεί μυστικό συνδετικό κρίκο με τον ΣΥΡΙΖΑ. Διευκρίνισε πάντως πως και αν υπάρχουν τέτοιες επαφές είναι ανεπίσημες, χωρίς την έγκριση της κυβέρνησης.

Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι ο κ. Ασμουσεν είχε συνάντηση με υψηλόβαθμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πριν από τα Χριστούγεννα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κάποια εντολή για τέτοιες επαφές: «Ο συνομιλητής μας στην Ελλάδα είναι, όπως και σε άλλες χώρες, η κυβέρνηση. Επίσημη εντολή από τη γερμανική κυβέρνηση για τέτοιες συνομιλίες - εφόσον υπάρχουν, κάτι που δεν το γνωρίζω - δεν υπάρχει». Διευκρίνισε μάλιστα πως δεν υπάρχει κάποια αρμοδιότητα γι’ αυτό το θέμα η οποία να προέρχεται από το προηγούμενο αξίωμά του κ. Ασμουσεν στην ΕΚΤ . «Ο συνομιλητής της κυβέρνησης είναι, όπως ισχύει και για όλους τους Ευρωπαίους εταίρους μας, η κυβέρνηση της χώρας. Και με αυτήν οι επαφές είναι πολύ στενές» δήλωσε και διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχουν ανεπίσημες επαφές του υπουργείου Οικονομικών με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οταν ρωτήθηκε αν η Μέρκελ είναι ενήμερη για την φημολογούμενη συνάντηση, είπε πως η Καγκελάριος.είναι απολύτως ενήμερη για το συνολικό θέμα «Ελλάδα» και για τη συνεργασία με την Ελλάδα.

Από την πλευρά του γερμανικού υπουργείου Εργασίας, ο Ντομινίκ Ερεντράουτ επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κάποια εντολή για τον κ. 'Ασμουσεν. «Δεν είναι εντεταλμένος για τις επαφές με την Ελλάδα. Είναι υφυπουργός Εργασίας. Είναι σαφές ότι κατά το παρελθόν, ως υφυπουργός Οικονομικών και ως στέλεχος της ΕΚΤ είχε, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, επαφές με την Ελλάδα και εάν αυτές οι επαφές συνεχίζονται, έχουν οπωσδήποτε ανεπίσημο χαρακτήρα. Αν υπάρχουν, δεν μπορώ να σας το πω. Μπορώ να σας ενημερώσω μόνο για τον ρόλο του υφυπουργού Εργασίας και σε αυτόν δεν υπάρχει κάποια επίσημη εντολή» δήλωσε, αλλά αρνήθηκε να διαψεύσει ή να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες.

Σενάρια για νέα δίμηνη παράταση του προγράμματος στήριξης

Την ίδια στιγμή στην συζήτηση μπήκε το ενδεχόμενο νέας παράτασης του προγράμματος στήριξης κατά άλλους δύο μήνες. «Θα ήταν υπόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να υποβάλει ένα τέτοιο αίτημα» δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γιέγκερ, απαντώντας σε ερώτηση εάν Βρυξέλλες και Βερολίνο εξετάζουν τέτοια περίπτωση.

«Το αν κάτι τέτοιο είναι πιθανό αποτελεί μια εικασία, μια υποθετική ερώτηση, όπως τόσες πολλές, τις οποίες τις τελευταίες ημέρες έχουμε συζητήσει εδώ σχετικά με την Ελλάδα. Σε αυτό δεν θα ήθελα να τοποθετηθώ» πρόσθεσε.