02 Ιανουαρίου 2015

Κράξιμο και από τον Κον-Μπεντίτ: Ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται πολλά πράγματα, αλλά τα ταμεία είναι άδεια


Την άποψη του για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα εξέφρασε ο πρώην επικεφαλής των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γαλλικό ραδιοσταθμό «Europe1» όταν ρωτήθηκε αν τελικά «παίζουμε με τους φόβους στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, για τον ερχομό στην εξουσία της ριζοσπαστικής αριστεράς» ο Κον-Μπεντίτ επισήμανε  ότι χρειάζεται λογική για την ανάλυση της κατάστασης: «Θα πρέπει να είμαστε λογικοί. Είναι σαφές ότι εάν έλθει στην εξουσία ο Τσίπρας δεν θα θελήσει να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα σαν αυτό του Μελανσόν (γαλλικό Αριστερό Μέτωπο, που υποστηρίζει την έξοδο από το ευρώ) ή άλλων παρόμοιων. Για τον πολύ απλό λόγο ότι δεν μπορεί να το κάνει».

Ωστόσο, ο έμπειρος γαλλογερμανός πολιτικός τονίζει με σημασία :« Ο κίνδυνος βρίσκεται στο ότι υπόσχεται πολλά πράγματα, όπως αύξηση των συντάξεων, αύξηση του ελάχιστου μισθού κλπ για τα οποία χρειάζεται χρήματα. Τα ταμεία, όμως, είναι άδεια, επομένως θα πρέπει να δανεισθεί, άρα να έλθει σε έναν συμβιβασμό με την Ευρώπη, αλλά και η Ευρώπη να έλθει σε έναν συμβιβασμό με την Ελλάδα».

Καταληγoντας δηλώνει χαρακτηριστικά ότι μια πιθανή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ  θα έχει δύο αποτελέσματα :«Πιστεύω -και για πρώτη φορά λέω "ναι"- εάν η ριζοσπαστική αριστερά πάρει την εξουσία στην Ελλάδα είναι κάτι καλό, γιατί θα υποχρεώσει τη μεν ριζοσπαστική αριστερά να καταλάβει ότι για το (πολιτικό) μαγείρεμα απαιτείται "ύδωρ" που είναι το ίδιο για όλους, τους δε Ευρωπαίους να καταλάβουν ότι θα πρέπει να καταλήξουν σε έναν συμβιβασμό για το ελληνικό χρέος για να μπορέσει να υπάρξει πρόοδος».