22 Ιανουαρίου 2015

ΣΥΡΙΖΑ Βενεζουέλα: Κινήσεις απελπισίας από το Μαδούρο στο συνάλλαγμα

Ο πρόεδρος Μαδούρο δίνει τη δυνατότητα για ανταλλαγή μπολιβάρ με δολάρια μέσω ιδιωτών broker. Για "καλυμμένη υποτίμηση" κάνουν λόγο οι αναλυτές παρά τη σύγχυση που επικρατεί με το πολύπλοκο σύστημα της χώρας.

Με τη Βενεζουέλα να βυθίζεται στην ύφεση, ο πρόεδρος Νικολά Μαδούρο προχωρά στην ύστατη λύση: την αναδιάρθρωση του περίπλοκου συστήματος συναλλαγματικών ισοτιμιών της χώρας, που κατά πολλούς αναλυτές, ανοίγει το δρόμο για την υποτίμηση του μπολιβάρ.

Επί Μαδούρο, όπως και επί Τσάβες, ο βασικός μηχανισμός προστασίας του εθνικού νομίσματος παραμένει η Επιτροπή Διαχείρισης Συναλλάγματος (Cadivi), η οποία ορίζει τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες οι Βενεζουελάνοι μπορούν να ανταλλάσσουν ένα νόμιμο ποσοστό των μπολίβαρ τους με δολάρια. Στη χώρα το δολάριο έχει επίσημα τρεις ισοτιμίες ανάλογα με την χρήση του. Βάσει των νέων αποφάσεων του Μαδούρο, η ανώτερη ισοτιμία είναι στα 6,3 μπολιβάρ για την αγορά τροφίμων και φαρμάκων και η ελάχιστη ισοτιμία στα 50 μπολίβαρ ανά δολάριο για την αγορά μη βασικών προϊόντων.

Πλέον όμως, ο πρόεδρος Μαδούρο δίνει τη δυνατότητα και σε ιδιώτες να κάνουν συναλλαγές μπόλιβαρ με αμερικανικά δολάρια μέσω συγκεκριμένων broker. Δεν έδωσε περισσότερα στοιχεία, αλλά χαρακτήρισε το ενοποιημένο σύστημα συναλλαγματικών ισοτιμιών «μη βιώσιμο». «Αυτή είναι η απόφαση που πήρα, ένα σύστημα τριών αγορών» δήλωσε μιλώντας στους βουλευτές της χώρας και συμπλήρωσε:«Αυτό το σύστημα είναι μεταβατικό για να στηριχθούν οι ανάγκες ανάπτυξης της χώρας».

Οι Financial Times κάνουν λόγο  για «καλυμμένη υποτίμηση» και επισημαίνουν πως από το θάνατο του Ούγκο Τσάβεζ, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας «ψευτομαστορεύει» τους συναλλαγματικούς ελέγχους. Στη μαύρη αγορά άλλωστε, το δολάριο πωλείται έναντι 180 μπολιβάρ σύμφωνα με το dolartoday.com.