23 Ιανουαρίου 2015

ΑΚΟΜΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΥΝ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ;Σόιμπλε: Χωρίς πρόγραμμα η ΕΚΤ δεν θα αγοράζει ελληνικά ομόλογα

«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να ωφεληθεί από το QE αν αρνηθεί τα προγράμματα»

Ξεκάθαρος ως προς τις ερμηνείες που έχουν δοθεί από την Πέμπτη σχετικά με τη συμμετοχή της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζες ήταν ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: «Η Ελλάδα δεν πρόκειται να ωφεληθεί από το QE αν αρνηθεί τα προγράμματα (σ.σ βοήθειας)» δήλωσε από το Νταβός.

Ο κ. Σόιμπλε υπογράμμισε, επίσης, πως η Γερμανία δεν επεξεργάζεται κανένα σχέδιο για την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, καθώς η κυρίαρχη άποψη είναι πως η Οικονομική και Νομισματική Ένωση πρέπει να παραμείνει ενωμένη.

Ο κ. Σόιμπλε επανέλαβε ωστόσο πως τα προβλήματα της Ελλάδας δεν οφείλονται στο ευρώ, αλλά σε σφάλματα που διέπραξαν στο παρελθόν Έλληνες πολιτικοί.

«Η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική πρόοδο, καλύτερη από το αναμενόμενο και βρίσκεται στο σωστό δρόμο. Ωστόσο η Ελλάδα δεν πρόκειται να ωφεληθεί από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωση της ΕΚΤ αν αρνηθεί τα προγράμματα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας. Διαβάστε περισσότερα εδώ

Ο ίδιος σχολίασε ότι «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κάνει καλά τη δουλειά της, όμως υπάρχει ο κίνδυνος κάποιες χώρες να παρερμηνεύσουν την απόφασή της να προχωρήσει σε ένα πρόγραμμα μαζικής αγοράς αξιόγραφων».

«Κάποιοι άνθρωποι ενδέχεται να παρανοήσουν (και να πιστέψουν) ότι δεν χρειάζεται να κάνουν αυτό που πρέπει ως κυβερνήσεις και ως κοινοβούλια, να εφαρμόσουν δηλαδή διαρθρωτικές αλλαγές διότι είναι δύσκολο» επισήμανε ο Σόιμπλε.