02 Ιανουαρίου 2015

Πόσο ισχυρός είναι ο Αλέξης Τσίπρας εντός του ΣΥΡΙΖΑ όταν δεν τολμάει να διαψεύσει τον Τόλιο;

Πόσο ισχυρός είναι ο Αλέξης Τσίπρας εντός του ΣΥΡΙΖΑ; Το ερώτημα μπορεί να φαντάζει προβοκατόρικο, ιδίως για τα μέλη και τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το δικαίωμα να τεθεί το έδωσε ο ίδιος ο αρχηγός, ενώ τίθεται και από την απαίτηση του λαού έχει πλήρη και ολοκληρωμένη ενημέρωση για την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ αν σχηματίσει κυβέρνηση.

Την ώρα που ο Γιάννης Τόλιος μιλάει για άρνηση καταβολής τόκων και χρεολυσίων επικαλούμενος το συνέδριο και τροφοδοτώντας με επιχειρήματα τη Νέα Δημοκρατία για να κατηγορεί το ΣΥΡΙΖΑ ότι έχει κρυφό σχέδιο χρεοκοπίας της χώρας.

Την ώρα που το ίδιο στέλεχος προχωράει ένα βήμα περισσότερο τονίζοντας ότι θα εκδοθούν έντοκα γραμμάτια τα οποία θα; αγοράσουν οι Ελληνες καταθέτες, βάζοντας σε κίνδυνο το τραπεζικό σύστημα και καταδικάζοντας έτσι την οικονομία η οποία θα στερηθεί και τις τελευταίες σταγόνες της ρευστότητας που έχουν ανάγκη οι επιχειρήσεις, ιδίως οι μικρομεσαίες, για να επιβιώσουν. Την ώρα που ο Γιάννης Μηλιός ανοίγει και αυτός παράθυρο σε στάση πληρωμών, ο Αλέξης Τσίπρας παραμένει σιωπηλός και δεν επαναφέρει στην τάξη τα στελέχη του.

Νωρίτερα η Αριστερή Πλατφόρμα είχε κανονιοβολήσει τη συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ και πριν αλέκτωρ… ο Αλέξης Τσίπρας αναγκάστηκε να αδειάσει το Φώτη Κουβέλη και να ματαιώσει την εκλογική σύμπραξη.
Πολλά τα φαινόμενα και οι πράξεις της πολυγλωσσίας. Κι΄ αυτό παρά τις όποιες δειλές, είναι γεγονός, προσπάθειες για συντονισμό και τάξη στην έκφραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Είναι φαινόμενα που αν τώρα επιζητούν μία απάντηση, αυτή ενόψει τυχόν εκλογικής νίκης γίνεται αναγκαία, επιτακτική και υποχρεωτική για να ξέρει ο λαός ποιος κάνει κουμάντο στο ΣΥΡΙΖΑ και πόσο ισχυρός είναι ο Αλέξης Τσίπρας για να επιβάλλει τις θέσεις του.

Βεβαίως, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πολυσυλλεκτικό. Όμως, από αυτό το σημείο μέχρι εκείνο που η κάθε συνιστώσα, το κάθε στέλεχος κάνει όποια δήλωση θέλει επικαλούμενο, συνέδρια, συνδιασκέψεις, προγράμματα ή λέγοντας απλώς την άποψή του η απόσταση είναι τεράστια.

Γιατί πολυσυλλεκτικό ήταν και το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά δεν φαντάζομαι οι Κουρομπλήδες και οι Μητρόπολοι να τολμούσαν τότε να κάνουν δήλωση εκτός του πλαισίου που είχε χαράξει ο αρχηγός. Αν το έκαναν θα είχαν θέσει εαυτόν εκτός κινήματος.

Στο ΣΥΡΙΖΑ γιατί τολμούν να φτάνουν μέχρι του σημείου να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας και της εξόδου από το ευρώ και να τροφοδοτούν με επιχειρήματα τη Νέα Δημοκρατία; Γιατί τολμούν ορισμένοι να συμβάλλουν με τις δηλώσεις τους στην καλλιέργεια του κλίματος φόβου που επιχειρεί η Νέα Δημοκρατία, η οποία με αυτή τη στρατηγική ελπίζει πως θα κερδίσει τους ψηφοφόρους που φοβούνται την έξοδο από το ευρώ;

Ο Αλέξης Τσίπρας γιατί σιωπά; Αν σήμερα δεν μπορεί να επιβάλλει σιωπητήριο σε εκείνους που παίζουν το παιχνίδι της Νέας Δημοκρατίας, θα μπορέσει να τους χαλιναγωγήσει αν σχηματίσει κυβέρνηση;

Αν τώρα η ισορροπία δυνάμεων είναι εσωτερικό ζήτημα του ΣΥΡΙΖΑ, αν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχηματίσει κυβέρνηση θα πρόκειται για ζήτημα που αφορά ολόκληρη τη χώρα, όλους τους πολίτες. Οι πολίτες έχουν δικαίωμα να ξέρουν και ο ΣΥΡΙΖΑ υποχρέωση να τους πληροφορήσει ποια ακριβώς πολιτική θα εφαρμόσει αν κερδίσει τις εκλογές. Το απαιτούν οι πολίτες και είναι μέγιστη δημοκρατική υποχρέωση του ΣΥΡΙΖΑ να ενημερώσει. Μπορεί να το κάνει ο Αλέξης Τσίπρας και να το εγγυηθεί ή θα τον διαψεύσει ο Γιάννης Τόλιος;

Θανάσης Λυρτσογιάννης
newsit.gr