12 Ιανουαρίου 2015

ΚΑΙ ΠΟΥ ΝΑ ΒΓΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ! Στάση πληρωμών από τους πολίτες λόγω των εκλογών – Κατέρρευσαν τα δημόσια έσοδα

Εικόνα κατάρρευσης παρουσιάζουν τα έσοδα του προϋπολογισμού συνεπεία του εκλογικού κύκλου και της αβεβαιότητας που προκαλεί στους φορολογουμένους η επόμενη μέρα.

Χαρακτηριστικό της τάσης που καταγράφεται στο υπουργείο Οικονομικών είναι η απομάκρυνση των οφειλετών από τη ρύθμιση των 100 δόσεων, τα μειωμένα έσοδα του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) και η ανακοπή από την τακτοποίηση χρεών στα ασφαλιστικά Ταμεία.

Πρόκειται για μία άτυπη στάση πληρωμών από τους πολίτες που περιμένουν τις πολιτικές εξελίξεις, δεδομένου ότι οι θέσεις των δύο κομμάτων στη φορολογία είναι εκ διαμέτρου αντίθετες με: α) τον ΣΥΡΙΖΑ να καταργεί τον ΕΝΦΙΑ και να κάνει λόγο ακόμα και για σεισάχθεια στα κόκκινα δάνεια, ενώ β) η Ν.Δ. αναγνωρίζει μεν τις δυσκολίες, πλην όμως, και πέρα των μονομερών ενεργειών (ρύθμιση 100 δόσεων) αποφεύγει να ανοίξει ζητήματα που θα δημιουργήσουν μεγαλύτερα προβλήματα και δημοσιονομικές συνέπειες.

Η κατάρρευση των εσόδων καθιστά την επόμενη μέρα και τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της χώρας ακόμα πιο δύσκολες, δεδομένου ότι αυξάνεται το δημοσιονομικό κενό.

Το οικονομικό επιτελείο θα βρεθεί αντιμέτωπο όχι μόνο με νέα μέτρα, αλλά και με την αγωνία για να εξυπηρετήσει μισθούς, συντάξεις και λειτουργικά έξοδα. Πόσο μάλλον όταν δεν θα έχουν εισπραχθεί ή θα είναι σε εκκρεμότητα τουλάχιστον οι δόσεις από ΕΚΤ, Ε.Ε. και ΔΝΤ. Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μιλώντας στην «Καθημερινή», επιβεβαίωσε την ανακοπή των αιτήσεων για ένταξη στη ρύθμιση, σημειώνοντας ότι οι πολίτες βρίσκονται σε στάση αναμονής «περιμένοντας πως θα ξημερώσει».

Ταυτόχρονα αναφέρεται στις μετεκλογικές συνέπειες που θα υπάρξουν, εξαιτίας της υστέρησης που καταγράφεται στα δημόσια έσοδα. Ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός είναι αδρανοποιημένος, ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξάνονται λόγω της αναμονής που τηρούν οι φορολογούμενοι αλλά και του περιορισμού των ελέγχων.

Το ίδιο στέλεχος σημειώνει ότι παραδοσιακά τα έσοδα ακολουθούν πτωτική πορεία σε προεκλογικές περιόδους, ωστόσο υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια αποκλίσεων. Προς το παρόν δεν υπάρχει ενημέρωση για το πότε θα γίνει η νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ για το 2015, τι θα γίνει με τις φοροαπαλλαγές αλλά και το πότε θα υποβληθούν οι νέες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.