16 Ιανουαρίου 2015

Τόλιος καλεί τους πολίτες να μην πληρώσουν δόσεις ΕΝΦΙΑ-ΝΔ: Είστε ανεύθυνοι και τυχοδιώκτες

Η Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Ευρωβουλευτής κα Μαρία Σπυράκη απάντησε στις δηλώσεις του κορυφαίου στελέχους και υποψήφιου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τόλιου να μην πληρώσουν οι πολίτες τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ.

«Ο κ. Τόλιος, κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος βουλευτής,  καλεί τους πολίτες να μην πληρώσουν τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ.

Προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται να τετραπλασιάσει το φόρο των ακινήτων για όλη τη μεσαία τάξη και γι” αυτό προεκλογικά υιοθετεί το δόγμα δεν πληρώνω, αδιαφορώντας κραυγαλέα για τη ζημιά που προκαλεί στα δημόσια έσοδα της χώρας.

Η ανευθυνότητα και ο τυχοδιωκτισμός σε όλο τους το μεγαλείο».

Προσπαθεί να το μαζέψει ο Τόλιος

Να «μαζέψει» τις εντυπώσεις που προκλήθηκαν από την συνάντησή του με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), όπου φέρεται να κάλεσε τους πολίτες να μην πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ, επιχείρησε ο Γιάννης Τόλιος, υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά και από έντονες συστάσεις της Κουμουνδούρου, καθώς η δήλωσή του πήρε έκταση και επικρίθηκε από την Νέα Δημοκρατία, ο κ. Τόλιος υποστήριξε ότι «οι εκπρόσωποι τύπου της ΝΔ προσπαθούν να αλλοιώσουν την ουσία των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ».

Σε δήλωσή του, διέψευσε τις αιτιάσεις της Μαρίας Σπυράκη ότι κάλεσε τους πολίτες να μην πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ. «Ουδέποτε ελέχθη κάτι τέτοιο» είπε και επικαλέστηκε την επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ που είναι «η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και των συνακόλουθων δόσεων μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου που θα φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως επίσης και οι άλλες ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία».

«Οι ευθύνες της ΝΔ παραμένουν ακέραιες για την ψήφιση και εφαρμογή του ΕΝΦΙΑ» επισημαίνει ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που είχε εκδώσει μετά την συνάντησή του με την ΠΟΜΙΔΑ, ο Γιάννης Τόλιος, είχε δηλώσει μεταξύ άλλων:

  • Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας. Για όσους δεν μπορούν λόγω κρίσης να εξοφλήσουν το στεγαστικό δάνειο, πρέπει να εφαρμοστεί πολιτική με φιλοσοφία «Σεισάχθειας». Δηλαδή για οικογένειες με εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας διαγραφή δανείου, με εισόδημα πάνω απ’ το ελάχιστο όριο ως 25.000 € μερική διαγραφή (ώστε η δόση να μην ξεπερνάει το 30% του εισοδήματος), ενώ με μεγαλύτερο εισόδημα να υπάρχει διευκόλυνση. Τέλος για τους μικρομεσαίους ιδιοκτήτες που δεν έχουν άλλα εισοδήματα και διαθέτουν δύο, τρία ακίνητα, να ισχύσουν ειδικές φορολογικές ρυθμίσεις (απαλλαγή για διαθέσιμο εισόδημα κάτω από το ελάχιστο εισόδημα διαβίωσης, κά) ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, κά.
  • Αναπροσαρμογή αντικειμενικών αξιών ακινήτων στις πραγματικές τιμές (τουλάχιστον 30% ως 35%) και εφαρμογή προοδευτικής κλίμακας με ικανό αφορολόγητο όριο (πχ. 400.000 €) που να προστατεύει τη μικρομεσαία ιδιοκτησία, καθώς και κατάργηση των «φορολογικών παραδείσων» των off-shore εταιριών και της προνομιακής μεταχείρισης της μεγάλης περιουσίας.
  • Άμεση Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και εφαρμογή φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας (ΦΜΑΠ). Ο φόρος αυτός θα έχει προοδευτική κλιμάκωση και υψηλό αφορολόγητο όριο. Δεν θα αφορά την πρώτη κατοικία, εκτός από περιπτώσεις υπερπολυτελών κατοικιών, ούτε τη μικρομεσαία ιδιοκτησία. Η εισαγωγή του ΦΜΑΠ εντάσσεται στην προοδευτική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, η οποία θα αποκαταστήσει τη συνταγματική αρχή της επιβάρυνσης ανάλογα με τη φοροδοτική ικανότητα του πολίτη και θα περιορίσει σημαντικά τη φοροαποφυγή και τη φοροδιαφυγή.
  • Καθιέρωση προοδευτικότητας φορολογικής κλίμακας φυσικών προσώπων, αυξάνοντας τον αριθμό των φορολογικών κλιμακίων και επαναφέροντας το αφορολόγητο όριο στα €12.000 για όλους, μειώνοντας παράλληλα τον ΦΠΑ σε βασικά είδη ανάγκης.
  • Όσον αφορά τις τελευταίες εξελίξεις στα στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο, θα πρέπει η αποπληρωμή τους να γίνεται στη βάση της ισοτιμίας που ίσχυε κατά την ημέρα έγκρισης των δανείων, δεδομένου ότι προκύπτει σοβαρό πρόβλημα ουσιαστικής πληροφόρησης των δανειοληπτών εκ μέρους των τραπεζών.