16 Ιανουαρίου 2015

«Δεν είναι σίγουρη η νίκη ΣΥΡΙΖΑ-Το Grexit δεν θα επηρεάσει την ΕΕ και θα λειτουργήσει ως παράδειγμα για άλλες χώρες»

Στις οικονομικές συνέπειες που θα μπορούσε να έχει η ελληνική πολιτική κρίση αναφέρεται το αμερικανικό think rank, Atlantic Council, εντάσσοντας τη χώρα στις αρνητικές προοπτικές του 2015.

Ο αντιπρόεδρος του think tank,  Frances G. Burwell, σε ανάλυσή του με τον τίτλο «Another Greek Crisis for Europe? Not This Time...» («Άλλη μία ελληνική κρίση για την Ευρώπη; Όχι αυτή τη φορά...»), υποστηρίζει ότι η κρίση μπορεί εκτός από πολιτική να γίνει και οικονομική.

Ο αναλυτής σημειώνει πως «δεν είναι σίγουρο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει στις εκλογές, καθώς το προβάδισμά του μειώνεται και οι ψηφοφόροι πιθανόν να αντιμετωπίσουν αυτές τις εκλογές με μεγαλύτερη υπευθυνότητα από ό,τι στις ευρωεκλογές».

Πάντως, συνεχίζει ο F. G. Burwell «όποια κυβέρνηση κι αν εκλεγεί θα βρει μικρή ανταπόκριση στην Ευρώπη σε ενδεχόμενο αίτημα ακύρωσης ή έστω χαλάρωσης του οικονομικού προγράμματος. Από την άλλη πλευρά, η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ προκαλεί μικρή ανησυχία στους Ευρωπαίους.

Αντιθέτως, θα μπορούσε να λειτουργήσει υποδειγματικά για άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως η Ιταλία και η Γαλλία».