14 Ιανουαρίου 2015

Ανδρεάδης στο Bloomberg: Οι Γερμανοί τουρίστες ακυρώνουν τις κρατήσεις τους

Η συζήτηση γύρω από το grexit επηρεάζει τον κλάδο του τουρισμού, τονίζει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ - Τι υποστήριξε για το μοντέλο «all inclusive»

Για τους παράγοντες που θα επηρεάσουν τον ελληνικό τουρισμό το 2015, τις συνέπειες που έχει προκαλέσει στον τομέα η πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα αλλά και τις απόψεις του σχετικά με ένα πιθανό Grexit αναλύει σε συνέντευξή του στο Bloomberg o πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Ανδρέας Ανδρεάδης.

Ο κ. Ανδρεάδης επισήμανε αρχικά ότι το 2014 ήταν μια πολύ καλή χρονιά τουριστικά αφού η χώρα δέχθηκε 24.000.000 επισκέπτες και πρόσθεσε 100.000 θέσεις εργασίας, ενώ το 2015 αναμένεται να είναι μια εξίσου καλή χρονιά.

Αναφερόμενος στην πολιτική αβεβαιότητα που έχει κατακλύσει την χώρα εξαιτίας των εθνικών εκλογών, υποστήριξε πως σε γενικές γραμμές οι εκλογές δεν επηρεάζουν τον τουρισμό σε μια δημοκρατική χώρα. Αυτό όμως που μπορεί να τον επηρεάσει είναι οι συζητήσεις που γίνονται γύρω από το Grexit.

Μάλιστα ανέφερε πως ήδη έχουν σημειώσει μια ελαφριά πτώση οι κρατήσεις από Γερμανούς τουρίστες τον τελευταίο μήνα. Ωστόσο, προς το παρόν αυτό δεν είναι ανησυχητικό.

Ερωτηθείς αν πιστεύει πως η ελληνική τουριστική βιομηχανία θα ενισχυθεί σημαντικά σε περίπτωση που η χώρα επιστρέψει στη δραχμή, ο ίδιος υποστήριξε πως είναι εντελώς αντίθετος σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

«Ο τουρισμός αντανακλά τη ζωή των πολιτών στην Ελλάδα. Δεν μπορούν οι Έλληνες πολίτες να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Περιμένουν να δουν την αγορά  να αναπτύσσεται με την χώρα να προσπαθεί να τους προσφέρει αυτή τη στιγμή ευημερία. Πιστεύουμε, ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε ενώ είμαστε στη ζώνη του ευρώ».

Ο κ. Ανδρεάδης υποστήριξε επίσης, πως ο ΣΕΤΕ, δηλώνει πολιτικά ουδέτερος και αυτό που ζητάει αυτή τη στιγμή από τους πολιτικούς είναι να συνεργαστεί με τους Ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ  προκειμένου να εξετασθεί η κατάσταση στην Ελλάδα προσεκτικά.

Σχετικά με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να απαγορευτεί το τουριστικό μοντέλο του «all inclusive», ο ίδιος υποστήριξε πως αυτή την στιγμή η Ελλάδα επιχειρεί να φτιάξει το δικό της «all inclusive» το οποίο θα περιλαμβάνει υπηρεσίες όπως εστιατόρια, ταβέρνες ή μπαρ έξω από τα ξενοδοχεία.

«Η χώρα θα προωθήσει αυτό το πακέτο τόσο καλά, ώστε να μην χαθούν 2 δισ. ευρώ που φέρνει το all inclusive στη χώρα» επισήμανε.

Τέλος, μιλώντας για την πτώση που κατέγραψαν οι Ρώσοι τουρίστες το 2014, ο κ. Ανδρέαδης επισήμανε πως το 2015 αναμένεται να καταγράψουν περαιτέρω πτώση ωστόσο λόγω και της ύφεσης της ρωσικής οικονομίας, αυτό όμως όπως είπες δεν ιδιαίτερα ανησυχητικό αφού το τελευταίο καιρό έχει παρουσιαστεί μικρή αύξηση των Γάλλων, των Βρετανών, των Αμερικανών, των Γερμανών αλλά και των Πολωνών τουριστών.

Πηγή: newmoney.gr