29 Ιανουαρίου 2015

Citi: Εκροές 11 δισ. ευρώ από τις ελληνικές τράπεζες

Το περιβάλλον ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών είναι πολύ πιο σκληρό και η τάση βελτίωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων βρίσκεται σε παύση, με τον κίνδυνο μάλιστα η τάση αυτή να αναστραφεί, τονίζει η Citi σε σημερινή ανάλυσή της, μετά τη συνάντηση που είχε την Τρίτη 27 Ιανουαρίου, με τις 4 μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες.

Το βασικό ερώτημα που τίθεται τώρα, όπως λέει η Citi, είναι το εάν η ανάκαμψη θα καθυστερήσει κατά τρεις μήνες, 12 μήνες ή δεν θα έρθει καθόλου;

Όπως αναφέρει, το στόρι ανάκαμψης στα μέσα του 2014 διήρκεσε μέχρι και το δ' τρίμηνο του προηγούμενου έτους όμως τους τελευταίους δύο μήνες η κατάσταση έχει αλλάξει.

Εκροές καταθέσεων

Όσο αφορά τις εκροές καταθέσεων, αρκετές από τις τράπεζες παρακολούθησαν τα ποσά που αναφέρθηκαν στα διάφορα μέσα ενημέρωσης και τοποθετούν το ποσό στα 10 δισ. ευρώ ή και παραπάνω από τα μέσα Δεκεμβρίου εκ των οποίων 3 δισ. σημειώθηκαν το Δεκέμβριο και περίπου 8 δισ. τον Ιανουάριο. Πάντως οι εκροές ήταν πολύ μικρότερες τη Δευτέρα 26 Ιανουαρίου, την επομένη των ελληνικών εκλογών, σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Η φύση των εκροών

Οι μεγαλύτερες εκροές του Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκαν από εταιρικούς πελάτες των τραπεζών, ενώ τον Ιανουάριο έγιναν κυρίως σε μετρητά από ιδιώτες. Εκροές ύψους 10 δισ. ευρώ αντιστοιχούν στο 6% του συνόλου, με βάση τα στοιχεία Νοεμβρίου, διευκρίνιζει η Citi.

Οι εκροές προκλήθηκαν, σύμφωνα με τους τραπεζίτες που μίλησαν στη Citi, από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της ανησυχίας σχετικά με τον φόρο καταθέσεων και το ενδεχόμενο Grexit.

Οι εκροές, της τάξεως του 6% του συνόλου δεν επιδέχονται σύγκριση με τις εκροές σε ποσοστό 37% στην κρίση του 2010-2012. Ωστόσο, η καταθετική βάση προσεγγίζει τα χαμηλά του 2012, στα 151 δισ. ευρώ.

Χρηματοδότηση

Η χρήση κεφαλαίων από την ΕΚΤ και την Τράπεζα της Ελλάδος ανερχόταν στα 56 δισ. ευρώ ή στο 15% του συνολικού ενεργητικού στα τέλη Δεκεμβρίου, έναντι 30% στο αποκορύφωμα της προηγούμενης κρίσης (Ιούνιος του 2012).
Μια τράπεζα εκτίμησε ότι η χρηματοδότηση από την ΕΚΤ ενδέχεται να έχει φθάσει στα 75 δισ. ευρώ ή στο 20% του συνολικού ενεργητικού των τραπεζών έως τώρα.

Μεγαλύτερη χρηματοδότηση από την ΕΚΤ αντανακλά εκροές καταθέσεων, μειωμένη χρηματοδότηση μέσω των repo και άλλους παράγοντες (όπως την ανατίμηση του ελβετικού φράγκου, όπως υπογράμμισε μια τράπεζα).

ELA

Καμία τράπεζα δεν είχε προσφύγει έως και τη Δευτέρα στον Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος, τονίζει η Citi. Ωστόσο, σημείωσε, ότι αυτό είναι πιθανόν να αλλάξει, καθώς και οι τέσσερις έχουν κάνει τα αναγκαία βήματα για να προσφύγουν στον ELA.
Επιπλέον του ρίσκου νέων εκροών καταθέσεων, οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να αντικαταστήσουν κεφάλαια 30 δισ. ευρώ με χρηματοδότηση από τον ELA καθώς πλέον δεν γίνονται αποδεκτά από την ΕΚΤ τα ομόλογα με εγγύηση δημοσίου.

Ορισμένες τράπεζες αναφέρουν ότι οι τάσεις στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια βελτιώθηκαν περαιτέρω το δ' τρίμηνο, συνεχίζοντας την τάση που διαμορφώθηκε τα προηγούμενα τρίμηνα, ενώ μία τράπεζα σημείωσε ότι ο καθαρός αριθμός νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων ήταν μηδενικός – ένα ενθαρρυντικό μήνυμα, σχολιάζει η Citi.
Ωστόσο, η συζήτηση περί απομείωσης του χρέους έχει αυξήσει τους φόβους για το ποιά θα είναι η τάση των κόκκινω δανείων στο πρώτο εξάμηνο του 2015.

Προβλέψεις

Οι προβλέψεις για το ΑΕΠ της χώρας κάνουν λόγο για ανάπτυξη έως 2,9% φέτος (ΔΝΤ). Ωστόσο, οι οικονομικές προοπτικές παραμένουν ιδιαίτερα αβέβαιες, λέει η Citi.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο ελληνικής τράπεζας η ανάπτυξη θα μπορούσε να διαμορφωθεί από +3% έως -1% αλλά είναι πολύ νωρίς για προβλέψεις, καθώς οι κινήσεις των πελατών είναι προς το παρόν "παγωμένες"..

Διαπραγματεύσεις

Σύμφωνα με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών δεν υπάρχει στήριξη στην Ελλάδα σε ένα μέλλον χωρίς ευρώ. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να γίνουν συμβιβασμοί στο πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης για να διατηρηθεί η χώρα στο κοινό νόμισμα.

Οι επόμενες εβδομάδες αναμένεται να χαρακτηρισθούν από έντονη μεταβλητότητα. Ημερομηνίες-κλειδιά η σύνοδος κορυφής της 12ης Φεβρουαρίου και το Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου.

Αποτιμήσεις

Οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται σε επίπεδα 0,3 - 0,5 με βάση τη λογιστική αξία γ' τριμήνου του 2014. Ο οίκος σημειώνει ότι στις αναδυόμενες αγορές, η αυστριακή Raiffeisen διαπραγματεύεται στο 0,3, οι τράπεζες της Νιγηρίας στο 0,5 και οι ρωσικές στο 0,6.

Ωστόσο, σημειώνει ότι σε περιβάλλον κρίσης, οι αποτιμήσεις μπορούν να υποχωρήσουν περαιτέρω. Όμως δεδομένου του βασικού σεναρίου για παραμονή στο ευρώ, οι ελληνικές τράπεζες είναι ελκυστικά αποτιμημένες, αν και το 2015 προδιαγράφεται δύσκολο.