06 Ιανουαρίου 2015

FAZ: Η Ελλάδα θα ξεπληρώσει τα δάνειά της του «Αγίου Ποτέ»

Η δράση φέρνει αντίδραση. Όπως και ο εκβιασμός μπορεί να οδηγήσει σε εκπαραθύρωση. Η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ακολουθεί τη γνωστή γερμανική τακτική του «μαστίγιου και του καρότου».

Ήτοι: φιλοξενεί άρθρο που προσπαθεί να βάλει στη... θέση της την Ελλάδα, ενώ σε άλλο σημείο κάνει λόγο για δεύτερο «κούρεμα» και για το εξόφληση των δανείων από την Ελλάδα του «Αγίου Ποτέ» με την αποδοχή των πιστωτών.

Συγκεκριμένα, με αφορμή τη δήλωση εκπροσώπου της Κομισιόν περί αμετάκλητου χαρακτήρα της συμμετοχής των χωρών στην ευρωζώνη, η Frankfurter Allgemeine Zeitung εκτιμά: «Ένα Grexit είναι πολιτική απόφαση, για την οποία θα μπορούσε κάλλιστα να βρεθεί ένα νομικό θεμέλιο. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να είναι σαφές στους Έλληνες ψηφοφόρους ότι οι εκλογές έχουν συνέπειες. Δεν μπορούν να ξεσηκώνονται περήφανα ενάντια στην πίεση και τον ''εκβιασμό'', αλλά να μην περιμένουν ότι το ''σκίσιμο'' των συμφωνιών με την ΕΕ, την ΕΚΤ, και το ΔΝΤ δεν θα έχει επιπτώσεις».

Πάντως, σχόλιο στις οικονομικές σελίδες της ίδιας εφημερίδας εκφράζει τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξει δεύτερη απομείωση του ελληνικού χρέους, εκτιμώντας ότι μακροπρόθεσμα δεν είναι βιώσιμο. Όπως υπογραμμίζει ο σχολιαστής, «θα ξαναγίνει κούρεμα χρέους. Ωστόσο, θα γίνει μάλλον κρυφά. Η εξόφληση των δανείων θα αναβληθεί (…) για την ημέρα του ''Αγίου Ποτέ''. Εκ των πραγμάτων θα χαθεί έτσι μεγάλο μέρος των πιστώσεων. Απλά δεν πρέπει να το παραδεχθεί κανείς ανοιχτά έναντι των ψηφοφόρων».