02 Ιανουαρίου 2015

ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΥΝ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΞΕΦΟΡΤΩΘΟΥΝ ΜΙΑ ΩΡΑ ΑΡΧΥΤΕΡΑ-Handelsblatt σε Τόλιο: Χρεοκοπία; Και τι έγινε;

Τα γερμανικά ΜΜΕ συνεχίζουν να υποτιμούν τη σημασία ενός Grexit-«Μόνο πολιτικοί τυχοδιώκτες και περιφερόμενοι πανεπιστημιακοί σπεκουλάρουν σε μια έξοδο από το Ευρώ»

Οι πρόσφατες δηλώσεις του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, οικονομολόγου Γιάννη Τόλιου περί «διακοπής πληρωμών τόκων και χρεολυσίων» από την πλευρά της Ελλάδας έφτασαν μέχρι τη... Γερμανία.
Συγκεκριμένα, η γερμανική εφημερίδα, Handelsblatt, στο πρωτοχρονιάτικο άρθρο της για την Ελλάδα, με τίτλο: «Χρεοκοπία: και τι έγινε;», συνεχίζοντας να υποστηρίζει την άποψη της υποτίμησης των συνεπειών μιας εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και οικονομολόγο, Γιάννη Τόλιο. Ξεκινώντας το άρθρο αναφέρει ότι ο προεκλογικός αγώνας ξεκίνησε στην Ελλάδα και επικαλούμενο τις δημοσκοπήσεις προβάλλει ως φαβορί τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ.

Η εφημερίδα επικαλείται συνέντευξη του κ. Τόλιου στο Action 24 την προηγούμενη εβδομάδα ο οποίος δήλωσε πως «χωρίς διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους αποκλείεται να ανασάνει η χώρα. Η αποπληρωμή του θα γίνει με αναπτυξιακή και κοινωνική ρήτρα. Αφού πρώτα εξασφαλιστεί για ικανή περίοδο η διακοπή πληρωμής τόκων και χρεολυσίων. Δεν γίνεται διαφορετικά». Είναι χαρακτηριστικό πως στο άρθρο γίνεται εκτενής αναφορά στις συγκεκριμένες δηλώσεις, οι οποίες αντικρούονται με το επιχείρημα πως δεν θα ήταν πρόβλημα η χρεοκοπία της Ελλάδας.


Πάντως, ο αντιπρόεδρος της ομοσπονδιακής οργάνωσης των Χριστιανοδημοκρατών εργαζομένων, κ. Κρίστιαν Μπέουμλερ δήλωσε στη Handelsblatt πως «μία έξοδος της Ελλάδας από την νομισματική ένωση θα ήταν ένα πείραμα με αβέβαιη έκβαση» και πως «μόνο πολιτικοί τυχοδιώκτες και περιφερόμενοι πανεπιστημιακοί σπεκουλάρουν γύρω από αυτό το ζήτημα».