19 Ιανουαρίου 2015

Morgan Stanley: Αδύνατον για τον ΣΥΡΙΖΑ να υλοποιήσει αυτά που λέει

Αντίστροφη μέτρηση πριν από τις εκλογές, είναι ο τίτλος σημερινής ανάλυσης της Morgan Stanley για τις εκλογές στην Ελλάδα την Κυριακή 25 Ιανουαρίου.

Κατά την άποψη της Morgan Stanley, η παραμονή στο ευρώ, η ανάληψη της εξουσίας και η αναίρεση του προγράμματος διάσωσης, είναι μια «αδύνατη τριάδα» για τον ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι τέτοιο είναι ασυνεπές, επομένως ένα από τα τρία θα πρέπει να φύγει.

Καθώς η Ελλάδα χρειάζεται μια προληπτική πιστωτική γραμμή για να διευκολύνει την πρόσβαση στην αγορά, δεδομένου του χρηματοδοτικού της κενού, είναι πιθανός ένας συμβιβασμός μεταξύ της τρόικας και της επόμενης ελληνικής ηγεσίας, ιδιαίτερα δεδομένων των προοπτικών για ένα ήπιο OSI.

Αλλά με προοπτική 3-6 μηνών, η διαδικασία μοιάζει κάθε άλλο παρά ομαλή.

Η ελληνική κατάσταση περιπλέκει το QE της ΕΚΤ, αλλά δεν το αποκλείει. Καθώς η Ελλάδα δεν έχει investment grade, χρειάζεται να βρίσκεται υπό ένα πρόγραμμα και να συμμορφωθεί με τις συστάσεις της τρόικας.

Επομένως, αν δεν διαπραγματευτεί μια ακόμη παράταση μετά τις εκλογές (το βασικό σενάριο της Morgan Stanley), η ΕΚΤ ίσως να μην αγοράσει ελληνικά κρατικά ομόλογα όταν ξεκινήσει το πρόγραμμα των 500 δισ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο.

Με την πιθανότητα της βραχυπρόθεσμης μεταβλητότητας να αυξάνεται, «θα είμαστε επιφυλακτικοί σε ό,τι αφορά τα ελληνικά κρατικά ομόλογα στο πλαίσιο των ισχυρών επιδόσεων την τελευταία εβδομάδα.

Ωστόσο, θα παραμείνουμε εποικοδομητικοί σε μακροπρόθεσμη βάση και επισημαίνουμε ότι η αγορά ίσως να δίνει μικρή προσοχή στο σενάριο όπου η Ελλάδα τελικά επιστρέφει σε πρόγραμμα, και τα ομόλογά της καθίστανται επιλέξιμα σε ένα QE της ΕΚΤ».