18 Ιανουαρίου 2015

New York Times: Ο Τσίπρας προσφέρει στους Έλληνες ένα λαϊκιστικό όραμα

Αν και στην πρόσφατη συνέντευξη μέσω Twitter είχε πει ότι «δεν θα υποσχεθώ πράγματα που δεν μπορούμε να κάνουμε»

Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη που έδωσε μέσω Twitter να δήλωσε ότι «δεν θα υποσχεθώ πράγματα που δεν μπορούμε να κάνουμε» ωστόσο όπως σημειώνουν οι New York Times όσα λέει αρκούν για να υποδηλώσουν ότι η Ελλάδα υπό την πρωθυπουργία του θα αλλάξει την πορεία που έχει πάρει τα τελευταία πέντε χρόνια.

«Αλλά μετά από τόσα χρόνια στα οποία οι Έλληνες έχουν δει λίγο ή καθόλου όφελος από τις πολιτικές σκληρής λιτότητας και με την κυβέρνηση ανήμπορη να εκτελέσει βασικές λειτουργίες όπως η συγκέντρωση φόρων, ο Τσίπρα προσφέρει στους ψηφοφόρους ένα λαϊκιστικό όραμα στο οποίο αυτοί έρχονται πρώτοι» σημειώνει η αρθρογράφος Suzanne Daley

Η κυρία Daley περιγράψει τον Αλέξη Τσίπρα ως τον κάποτε φλογερό αριστερό που αποτελούσε το 2012 «φονική απειλή» για το ευρώ, την ΕΕ ακόμα και την παγκόσμια οικονομία αν υλοποιούσε τις απειλές του να αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει ή να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, και τώρα έχει μαλακώσει τη ρητορική του και κάνει επαφές με τους ηγέτες σε όλο τον κόσμο. Σήμερα, σημειώνει η αρθρογράφος, ο κ. Τσίπρας είναι πιθανότερο να μιλήσει για τη διαπραγμάτευση και την ανάγκη δημιουργίας μιας μοντέρνας Ευρώπης απελευθερωμένης από τη διαφθορά παρά να υποστηρίξει τη χρεοκοπία.

Εξηγώντας τα περί «λαϊκιστικού οράματος» η αρθρογράφος υπενθυμίζει τις υποσχέσεις του Αλέξη Τσίπρα για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης σε φτωχά νοικοκυριά και την προμήθεια φαγητού σε οικογένειες με δυσχέρια από την πρώτη ημέρα της διακυβέρνησής του.

Ο κ. Τσίπρας έχει κάνει σαφές ότι αναμένει παραχωρήσεις αναφορικά με το δυσβάστακτο χρέος της Ελλάδας, γενικότερα από την Ευρώπη, αλλά και ειδικότερα από την Γερμανία. Σε πρόσφατη συνέντευξη του, αφήνοντας κατά μέρος τις απειλές για χρεοκοπία, δήλωσε ότι θα ήταν προς όφελος όλων να διαπραγματευτούν μια συμφωνία.

Σύμφωνα με τους ΝΥΤ, σε μια περίοδο που η Ιταλία και η Γαλλία, ανάμεσα σε άλλες χώρες, αμφισβητούν την Γερμανική ορθοδοξία περί λιτότητας, ο κ. Τσίπρας θα μπορούσε να παίξει έναν καθοριστικό ρόλο στην σχηματοποίηση αυτού του ευρωπαϊκού debate.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι απόψεις του κ. Τσίπρα -οι υποσχέσεις του για σταδιακή αποκατάσταση του κατώτατου μισθού και κατάργηση των μεταρρυθμίσεων περί εργασιακή ευελιξίας- σε συνδυασμό με το κομμουνιστικό του παρελθόν, έχει ωθήσει κάποιους ευρωπαίους αξιωματούχους σε δηλώσεις ότι μια νίκη του θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια επικίνδυνη περίοδο αστάθειας.