02 Ιανουαρίου 2015

Σε απόγνωση ο Βενιζέλος για το κόμμα του Γιώργου, στέλνει non paper στα στελέχη (κείμενο)

Σε κατάσταση «αν με πιάσεις από τη μύτη, σκάω», βρίσκεται ο Ευάγγελος Βενιζέλος, βλέποντας ότι το νέο κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου του εκμηδενίζει τις πιθανότητες παρουσίας του στη νέα Βουλή.
Στο πλαίσιο αυτό επιμένει στην… αρλούμπα του περί «νέας ΔΗΜΑΡ» και ωθεί τα εναπομείναντα σε αυτόν στελέχη, να τη χρησιμοποιούν στο δημόσιο προεκλογικό λόγο του. «βασικά σημεία για το δημόσιο διάλογο», που τους απέστειλε και το οποίο έχει ως εξής:

• Έφτασε η ώρα της αλήθειας για όλους. Ο κάθε Έλληνας και η κάθε Ελληνίδα κρατούν τη μοίρα τους στα χέρια τους. Είναι η ώρα μιας μεγάλης ιστορικής ευθύνης που θα καθορίσει τη μοίρα του τόπου μας για τις επόμενες δεκαετίες.

• Η χώρα οδηγείται σε πρόωρες εκλογές μέσα από τον εκβιασμό των θεσμών από την αντιπολίτευση μαζί με τις ψήφους της Χρυσής Αυγής. Αυτό είναι όνειδος για τη Δημοκρατία.

• Οι εκλογές δεν έχουν κριθεί. Θα κριθούν τώρα, αυτές τις 26 μέρες. Και θα κριθούν με όρους ουσιαστικής πολιτικής και όχι με όρους τεχνητού διπολισμού μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ.

• Η Αντιπολίτευση αγωνίστηκε όχι μόνο να αποτρέψει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά να καταστρέψει μακροχρόνια τις προϋποθέσεις της συναίνεσης. Ο λαός δεν ήθελε εκλογές, επιβλήθηκαν εκλογές.

• Ο ελληνικός λαός θέλει συναίνεση, θέλει σταθερότητα, θέλει ενότητα των πολιτικών δυνάμεων γύρω από τους θεμελιώδεις εθνικούς στόχους. Και αυτή τη συναίνεση, αυτή την ενότητα, μπορεί να την επιβάλλει μέσω των εκλογών. Για το τι θα γίνει την επομένη των εκλογών αποφασίζει ο λαός που καθορίζει τη μοίρα του.

• Το διακύβευμα των εκλογών δεν είναι το ποιος θα είναι πρώτο κόμμα ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και το ΣΥΡΙΖΑ. Το διακύβευμα των εκλογών είναι συνολικά η εθνική στρατηγική και η εθνική προοπτική, η προστασία των θυσιών και των επιτευγμάτων του ελληνικού λαού, η ολοκλήρωση της εξόδου από το Μνημόνιο και την κρίση, το άνοιγμα της νέας σελίδας που θα βλέπει προς το μέλλον, κι όχι προς το παρελθόν.

• Γιατί ενώ έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ φτάνουμε στο δημοσιονομικό πλεόνασμα, ενώ έχουμε θετικό ρυθμό ανάπτυξης, ενώ έχουμε ανακεφαλαιοποιημένες και ισχυρές Τράπεζες, ενώ έχουμε αναδιαρθρωμένο χρέος, ενώ αρχίζουμε και μειώνουμε την ανεργία, έχουμε πρόβλημα; Και γιατί έχουμε πρόβλημα, ενώ ήδη το Eurogroup έχει συμφωνήσει τη δίμηνη παράταση του προγράμματος τεχνικά; Γιατί έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας.

• Το Μνημόνιο πρέπει να πάψει να υπάρχει ως ένας ασφυκτικός κλοιός μαζί με την τρόικα. Άρα πρέπει να πάμε σε μια νέα σελίδα: στην προληπτική πιστωτική γραμμή, ώστε η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της ως παραγωγικός μηχανισμός, να δώσει στον εαυτό της τη δυνατότητα μιας ανταγωνιστικότητας και μιας ανάπτυξης που θα δώσει δουλειές, ελπίδα, προσδοκίες και θα καλύψει το χαμένο έδαφος. Για να γίνει αυτό πρέπει να έχει ολοκληρωθεί με έγκυρο και επίσημο τρόπο η διαδικασία και γι’ αυτό έχουμε δύο μήνες. Και έχουμε δύο μήνες. Δεν έχουμε τρεις.

• Δεν πιστεύουμε στην στρατηγική του φόβου. Πιστεύουμε στη στρατηγική της αλήθειας, της ακρίβειας, της εντιμότητας στη διανομή των πληροφοριών μεταξύ όσων χειρίζονται τα θέματα και της κοινής γνώμης. Επίσης δεν θέλουμε καθοδήγηση από το εξωτερικό. Ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει μόνος του, θα αποφασίσει κυρίαρχα, θα αποφασίσει στο πλαίσιο των συνταγματικών διαδικασιών, αναλαμβάνει την ευθύνη του, θα προσδιορίσει τη μοίρα του. Δεν θέλουμε υποδείξεις, δεν θέλουμε δάχτυλο που κουνιέται απ’ έξω.

• «Πάταξον μεν, άκουσον δε». Αυτοί που δεν μας χωνεύουν, αυτοί που μας λοιδορούν, μας φτύνουν, μας μέμφονται, αυτοί που μας κατακρίνουν μπορούν να εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους ακόμη και την απέχθειά τους. Είναι δημοκρατικό δικαίωμα. Αλλά τους θερμοπαρακαλούμε να μας ακούσουν. Να ακούσουν τι είναι αυτό που έγινε, πού βρισκόμαστε σήμερα, ποιοί είναι οι κίνδυνοι και πώς πρέπει να πορευτούμε.

• Ο ρόλος και ο στόχος του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Παράταξης σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση είναι να είναι το τρίτο κόμμα, να λάβει την τρίτη εντολή. Θα ήταν τραγικό η τρίτη εντολή να δοθεί στους εκπρόσωπους του νεοναζισμού και του φασισμού.

• Το ΠΑΣΟΚ θα είναι, μαζί με όλη τη Δημοκρατική Παράταξη, παρόν ως εγγυητής των ομαλών εξελίξεων.

• Όχι αυτοδυναμία, όχι δεύτερες εκλογές, όχι ακυβερνησία, πρέπει να υπάρξει Κυβέρνηση την επομένη των εκλογών.

• Το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Παράταξη είναι ο εγγυητής της εθνικής σταθερότητας.

• Τι είναι αυτό το ελάχιστο και βασικό που εγγυάται το ΠΑΣΟΚ, τι είναι αυτό που συνιστά τον πυρήνα της εθνικής σταθερότητας αλλά και της προοπτικής της χώρας;

1. Η πολιτική σταθερότητα, μετά τις εκλογές, που σημαίνει όχι αυτοδυναμία, όχι δεύτερες εκλογές, όχι ακυβερνησία, σημαίνει όμως και εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης.

2. Η οικονομική σταθερότητα, εγγυόμαστε την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, εγγυόμαστε ότι δε θα υπάρξει πιστωτικό γεγονός, δε θα υπάρξει ασύντακτη χρεοκοπία, δε θα ζήσουμε το 2015 αυτό που δε ζήσαμε το 2009-2010. Θα υπάρξει σεβασμός των θυσιών και των επιτευγμάτων του ελληνικού λαού.

3. Η μακροπρόθεσμη δημοσιονομική σταθερότητα. Έχουμε καταφέρει να αναδιαρθρώσουμε και να κουρέψουμε το χρέος. Αλλά αυτό το χρέος πρέπει να είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμο για πολλές επόμενες δεκαετίες. Αυτό πρέπει να γίνει αμέσως μετά τη διαμόρφωση της προληπτικής πιστωτικής γραμμής και αυτό πρέπει να το πετύχει η εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης.

4. Η θεσμική σταθερότητα. Πλήρης σεβασμός της Δημοκρατίας και του πλουραλισμού και των εγγυήσεων του κράτους δικαίου. Κανένας ενθουσιασμός κομματικός, καμία αίσθηση ιστορικής ρεβάνς δεν μπορεί να θέσει σε αμφισβήτηση ακόμη και τις αποχρώσεις των ευρωπαϊκών δημοκρατικών θεσμών που ισχύουν σε κάθε κράτος της Ευρώπης και φυσικά του κράτους δικαίου. Πρέπει να υπάρξει συναινετική εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας μετά τις εκλογές, όχι βεβαίως εκλογή με σχετική πλειοψηφία ενός κομματικού Προέδρου της Δημοκρατίας. Πρέπει να υπάρξει συναινετική αναθεώρηση του Συντάγματος. Πρέπει αν υπάρξει αλλαγή του εκλογικού συστήματος.

5. Η προστασία της εθνικής ασφάλειας, της κυριαρχίας και της ακεραιότητας.

6. Η μετάβαση στη νέα φάση μετά το μνημόνιο και την κρίση, όχι ως επιστροφή στο παρελθόν, αλλά ως άνοιγμα στο μέλλον.

Η πρότασή μας για το κυβερνητικό σχήμα του 2012 όπως διατυπώθηκε στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου πριν 2,5 χρόνια έχει απόλυτη επικαιρότητα. Ο τόπος χρειάζεται Κυβέρνηση εθνικής ενότητας, όλων των πραγματικά δημοκρατικών, πραγματικά ευρωπαϊκών δυνάμεων, όλου του φάσματος. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, ας γίνει μια Κυβέρνηση των υπεύθυνων δυνάμεων ευρωπαϊκού προσανατολισμού με προοδευτικό πρόσημο.

• Τον εγγυητικό ρόλο δεν μπορεί να τον παίξει κανείς άλλος μέσα στο πολιτικό σύστημα. Δεν μπορούμε να ζήσουμε την εμπειρία μιας “νέας ΔΗΜΑΡ”, δηλαδή κάποιων οι οποίοι εμφανίζονται ως το καινούριο, το αθώο, το ανεπίληπτο και τελικά δεν είναι τίποτα άλλο παρά η νέα ΔΗΜΑΡ, δηλαδή η αναπαλαίωση. Δε θα πέσουμε θύματα της αντιφατικότητας και της αμφιθυμίας, η χώρα χρειάζεται εθνική στρατηγική καθαρή και καθαρή εγγύηση της εθνικής στρατηγικής.

• Έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία αυτό που λέμε, «κρατάμε ψηλά την ευθύνη», να το εννοούμε. Γιατί η ευθύνη είναι η πατρίδα, ευθύνη είναι το μέλλον, αλλά ευθύνη είναι και η μνήμη, είναι η συνείδηση της ατομικής ευθύνης, ιδίως όταν για κάποια πρόσωπα η ατομική ευθύνη έχει και πρόσθετα χαρακτηριστικά τα οποία είναι ιστορικά, παραταξιακά και θεσμικά