15 Ιανουαρίου 2015

Reuters: Εκροή καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες αλλά δεν υπάρχει συναγερμός

Οι Έλληνες ενέτειναν τις εκταμιεύσεις καταθέσεων τον τελευταίο μήνα, μεγάλωσε η απειλή κατάρρευσης της κυβέρνησης, αλλά τα λεφτά έχουν παραμείνει (σε μεγάλο βαθμό) στη χώρα, με καμία ένδειξη μέχρι στιγμής για μια μαζική φυγή καταθέσεων όπως το 2012, αναφέρουν τρεις τραπεζίτες στο Reuters.

Οι αποσύρσεις καταθέσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, υπολογίζονται σε περίπου 3 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο, δήλωσαν τρεις υψηλόβαθμοι τραπεζίτες, ποσό που συνιστά πτώση 2% σε σχέση με το Νοέμβριο, και σηματοδοτεί την μεγαλύτερη πτώση από την κορύφωση της ελληνικής κρίσης χρέους τον Ιούνιο του 2012.

«Οι καταθέτες ανησυχούν και παρακολουθούν στενά το πολιτικό θερμόμετρο όσο πλησιάζουμε στις εκλογές. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν βλέπουμε μια επανάληψη του 2012 μέχρι στιγμής», δήλωσε τραπεζίτης σε μία από τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες της Ελλάδας στο Reuters.

Τραπεζίτες και ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας, δήλωσε πως οι εκταμιεύσεις οφείλονται εν μέρει στις υψηλότερες πληρωμές φόρων και στην χριστογεννιάτικη περίοδο. «Δεν υπάρχει κανένας κόκκινος συναγερμός ότι αυτά τα λεφτά έφυγαν στο εξωτερικό. Υπήρξαν αυξημένες υποχρεώσεις προκειμένου να πληρωθούν φορολογικές υποχρεώσεις, αλλά τα λεφτά που έφυγαν από τους λογαριασμούς των νοικοκυριών πήγαν σε λογαριασμούς του δημοσίου, παραμένοντας στο σύστημα», ανέφερε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας.

Οι τραπεζίτες δήλωσαν ότι ορισμένοι καταθέτες έχουν λάβει προληπτικά μέτρα όπως την εναλλαγή των μετρητών σε ομόλογα, την αγορά αμοιβαίων κεφαλαίων που πωλούνται από τράπεζες που εδράζουν εκτός Ελλάδας ή την ανανέωση των καταθέσεων για μικρότερη διάρκεια.



Πηγή:www.capital.gr