23 Φεβρουαρίου 2015

Διάκριση για τις Ακαδημίες του ΠΑΟΚ: 27 παίκτες από τα φυτώρια του παίζουν στην Ευρώπη [λίστα]

Ενας εκ των βασικών στόχων στις μεγάλες ομάδες, είναι να «παράγουν» ποδοσφαιριστές που θα μπορούν να στελεχώσουν την πρώτη ομάδα.

Και εν συνεχεία να πωλούνται στο εξωτερικό με σκοπό το οικονομικό όφελος. Η ιστοσελίδα «football-observatory» έκανε την σχετική καταγραφή για τις ομάδες και πόσους παίκτες έχουν δώσει σε ομάδες της Ευρώπης οι σύλλογοι.
Στην κορυφή βρίσκεται ο Άγιαξ, ο οποίος στα 31 κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα της Ευρώπης, έχει δώσει αυτή την στιγμή 77 παίκτες που προέρχονται από τα φυτώριά του. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι ο "Αίαντας" έχει παράδοση σε αυτό το κομμάτι εδώ και δεκαετίες.

Στην δεύτερη θέση έπεται η Παρτιζάν με 74 ποδοσφαιριστές να προέρχονται από την ακαδημία της, ενώ πιο πίσω βρίσκουμε την Μπαρτσελόνα. Αυτή την στιγμή, 57 ποδοσφαιριστές που έχουν βγει από τη "Μασία" παίζουν σε ομάδα της πρώτης κατηγορίας σε κάποια από τα 31 τοπ πρωταθλήματα της «Γηραιάς Αλβιόνας».

Οι Ντιναμό Ζάγκρεμπ και Σαχτάρ Ντόνετσκ είναι στην 4η και 5η θέση αντίστοιχα, μετρώντας από 50 παίκτες, ενώ μετά την κροατική Χάιντουκ Σπλιτ (49 ποδοσφαιριστές) βρίσκουμε τη Ρεάλ Μαδρίτης με 47.

Όσο για την Ελλάδα, πρώτος είναι ο ΠΑΟΚ που βρίσκεται στην 46η θέση με 27 παίκτες, ενώ ο ΠΑΟ είναι στην 74η με 23 ποδοσφαιριστές.