15 Φεβρουαρίου 2015

Λίστα με 3.500 ονόματα και φοροδιαφυγή 7 δισ.

«Αφήστε κάτω τα μολύβια από τους άλλους φακέλους, πάρτε τους και ξετινάξτε τους». Ετσι μεταφέρουν, κατά λέξη, υψηλόβαθμα στελέχη του ΣΔΟΕ την εντολή που δόθηκε από τον νέο υπουργό κατά της διαφθοράς Παναγιώτη Νικολούδη για την επικέντρωση των ελέγχων στη «σορτ λιστ» της φοροδιαφυγής.

Η λίστα με ονόματα από τον κόσμο των επιχειρήσεων αλλά και των ελευθέρων επαγγελμάτων παραδόθηκε ήδη από τον νέο υπουργό στο ΣΔΟΕ για σαφάρι ελέγχων, καθώς από την προεργασία προκύπτει εκτεταμένη φοροδιαφυγή που φθάνει τα 7 δισ. ευρώ. Η εντολή του νέου υπουργού, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», αφορά περί τις 3.500 περιπτώσεις (επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα) που έχουν εντοπιστεί από τις ελεγκτικές υπηρεσίες που καιρό «χτένιζαν» λίστες και στοιχεία από εμβάσματα στο εξωτερικό αλλά και καταθέσεις σε ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα.

Οι προσδοκίες του νέου υπουργού, που εμφανίζει νούμερα και δεδομένα για το πρώτο πακέτο εισπράξεων από το μέτωπο της πάταξης της φοροδιαφυγής, είναι ρεαλιστικές, καθώς, όπως λέει ο ίδιος, «άμεσα μπορεί να πέσουν στο δημόσιο ταμείο περί τα 2,5 με 3 δισ. ευρώ». Ο κ. Νικολούδης, που βρίσκεται σε συχνότατη επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, ανέλαβε να τρέξουν οι διαδικασίες των ελέγχων για φοροδιαφυγή, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση ετοιμάζει τη νομοθετική ρύθμιση που θα δίνει –και επίσημα πια– την αρμοδιότητα στους ελεγκτές του ΣΔΟΕ όχι μόνον να ελέγχουν αλλά να βεβαιώνουν και τους φόρους.

Η ρύθμιση αναμένεται να είναι από τα πρώτα μέτρα που θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή και ο κ. Νικολούδης έχει συνεννοηθεί με τον πρωθυπουργό να κατατεθεί άμεσα για ψήφιση και να διαχωριστεί από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο για να υπάρξουν απτά αποτελέσματα εισπράξεων από τους ελεγχόμενους για φοροδιαφυγή. Παράλληλα, η εν λόγω ρύθμιση, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από την παροχή της αρμοδιότητας στους ελεγκτές του ΣΔΟΕ να βεβαιώνουν τους φόρους, θα περιλαμβάνει και ισχυρά κίνητρα στους ελεγχόμενους ώστε να μην επιλέγουν τη συνήθη πρακτική της προσφυγής στα διοικητικά δικαστήρια.

Στα κίνητρα θα περιλαμβάνονται, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», σημαντικές εκπτώσεις στους βεβαιωμένους φόρους, που κατά περίπτωση μπορεί να φθάνουν και το 25% ή 30%, αν ο ελεγχόμενος καταβάλει μέσα σε συγκεκριμένη προθεσμία, ενώ μειώσεις θα προβλέπονται –σε κατώτερα επίπεδα– και για τμηματικές καταβολές. Αντίθετα, τα κίνητρα θα μεταβάλλονται σε αντικίνητρα όταν επιλέγεται η οδός των δικαστικών προσφυγών, καθώς θα προβλεφθούν αυξημένες προκαταβολές φόρου για να προσφύγει κανείς στα διοικητικά δικαστήρια αλλά και θα προσμετρούνται προσαυξήσεις και πρόστιμα στον τελικό λογαριασμό για την καταβολή των φόρων.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, για τους πρώτους 100 μεγαλοκαταθέτες, που αποτέλεσαν και τη «μαγιά» των ελέγχων, οι σχετικές διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί, επιβεβαιώνοντας τα υπάρχοντα στοιχεία για εκτεταμένη και προκλητική φοροδιαφυγή. Ο εντοπισμός αδήλωτων εισοδημάτων, που ξεπερνούν σε ορισμένες περιπτώσεις και τα 80 -100 εκατ., δεν προκαλεί έκπληξη στους υπευθύνους των ελέγχων. Ενδεικτικό των ευρημάτων είναι το σχόλιο οικονομικού εισαγγελέα στην «Κ», ο οποίος με νόημα ανέφερε: «Με ποσά του ενός εκατομμυρίου δεν ασχολείται πια κανείς»!

Δεσμεύσεις περιουσιών

Και ενώ οι πρώτοι έλεγχοι έχουν ξεκινήσει για τα καλά, σε πλήρη εξέλιξη και παράλληλα κινούνται, σε συνεργασία με τους οικονομικούς εισαγγελείς που συνδράμουν ενεργά την προσπάθεια Νικολούδη, οι δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων για να πιεστούν οι φοροφυγάδες να καταβάλουν τους οφειλόμενους φόρους. Σημαντικά περιουσιακά στοιχεία, ολόκληρες επιχειρήσεις ή ακίνητα μεγάλης αξίας δεσμεύονται, ενώ ο κ. Νικολούδης έχει δώσει εντολή για διεύρυνση του μέτρου.

Κρίσιμη παράμετρο, ωστόσο, για τον εντοπισμό αδήλωτου χρήματος θεωρεί την ενίσχυση της συνεργασίας με τις ευρωπαϊκές αρχές για το ξέπλυμα. Ηδη βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με πρώην ομολόγους του για παροχή στοιχείων για καταθέσεις και άλλα περιουσιακά στοιχεία Ελλήνων στο εξωτερικό. Προς την κατεύθυνση αυτή, νευραλγικής σημασίας αναμένεται να είναι και οι άτυπες συζητήσεις του κ. Τσίπρα με Ευρωπαίους ομολόγους του που επιθυμούν να παράσχουν σχετική συνδρομή στην Ελλάδα.

Ο νόμος για την επιστροφή των «κλεμμένων»

Την έκδοση της υπουργικής απόφασης προκειμένου να εφαρμοστεί στην πράξη ο νόμος που ψηφίστηκε για την επιστροφή των χρημάτων από τους διωκόμενους ως καταχραστές του Δημοσίου ή τους εμπλεκομένους σε οικονομικά σκάνδαλα, θέτει ως προτεραιότητα ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος. Με την έκδοση της απόφασής του αναμένουν οι δικαστικές αρχές να ενεργοποιηθεί ο σχετικός νόμος σε πολλές εκκρεμείς υποθέσεις, προκειμένου να κατατεθούν υπέρ του Δημοσίου σημαντικά χρηματικά ποσά.

Ο νόμος για την επιστροφή των «κλεμμένων», όπως ευρύτερα είναι γνωστός, ψηφίστηκε πριν από τις γιορτές, όμως ακόμη δεν έχει εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση ενώ σε πολλές εκκρεμείς υποθέσεις οι εμπλεκόμενοι αναμένουν για να καταθέσουν χρήματα προκειμένου να έχουν ευνοϊκή ποινική μεταχείριση. Χαρακτηριστική η περίπτωση των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας Ellas Power και Energa, που οι υπεύθυνοί τους έχουν δηλώσει στο δικαστήριο ότι επιστρέφουν στο Δημόσιο περί τα 120 εκατ. ευρώ.

Συνολικά οι εισαγγελικές και δικαστικές αρχές εκτιμούν με βάσιμα στοιχεία και μόνον από τις υποθέσεις οικονομικής εγκληματικότητας που βρίσκονται σε εξέλιξη, ότι μπορούν να εισπραχθούν από το Δημόσιο 1,5 ή 2 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, οι εισαγγελικές αρχές θέτουν θέμα διεύρυνσης της νομοθεσίας για την επιστροφή των καταχρασθέντων με την υιοθέτηση και στη χώρα μας ρυθμίσεων που ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και δίδουν τη δυνατότητα της διαπραγμάτευσης στις αρμόδιες αρχές και της άμεσης καταβολής των οφειλομένων πριν από την άσκηση της ποινικής δίωξης.

ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΝΔΡΟΥ
kathimerini.gr