02 Φεβρουαρίου 2015

Γ. Κατρούγκαλος – ΑΔΕΔΥ ξηλώνουν τις αλλαγές και επαναφέρουν τους 3.500 που απέλυσε ο Κυριάκος

Ρε φίλε Κυριάκο, απέλυσες 3.500 χιλιάδες όταν η τρόικα και ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΣΕ ΨΗΦΙΣΑΝ ζητούσαν να απολύσεις πολλούς περισσότερους για να μειώσεις το κράτος και να μην μας βάζετε φόρους και κόντρα φόρους, δηλ. ρε φίλε μας κορόιδευες κατάμουτρα μιλώντας για 10 και 15.000 απολύσεις και τώρα μας λές ότι ο Κατρούγκαλος ξηλώνει όλα τα καλά που έκανες... ρε άντε από κει

Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Tίτλους τέλους στις αλλαγές που προώθησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης από τον Ιούνιο του 2013 έως και το Δεκέμβριο του 2014, επιχειρεί να βάλει ο διάδοχος του, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Συγκεκριμένα:

· Οι απολυμένοι δημόσιοι υπάλληλοι (πλην εκείνων που είχαν πλαστά δικαιολογητικά ή ήταν επίορκοι) ξαναγυρνούν στη δουλειά.

Αυτό αφορά άμεσα 3448 άτομα (καθαρίστριες ΥΠΟΙΚ, καθηγητές ΕΠΑΛ, σχολικούς φύλακες, δημοτικούς αστυνόμους). Οι εργαζόμενοι της πρώην ΕΡΤ θα αντιμετωπιστούν με ξεχωριστό νομοσχέδιο. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr οι απολυμένοι νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου που καταργήθηκαν θα μετατεθούν σε άλλο φορέα του δημοσίου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι εργαζόμενοι που μετακινήθηκαν από μία υπηρεσία σε μία άλλη στη βάση του προγράμματος κινητικότητας θα αποκατασταθούν μισθολογικά, δηλαδή θα λάβουν το μισθό της υπηρεσίας από την οποία προήλθαν και όχι σε εκείνη που πήγαν (σ.σ. στην περίπτωση φυσικά που ο παλιός μισθός είναι μεγαλύτερος από τον νέο).

· Η αξιολόγηση αποσυνδέεται από κάθε διαθεσιμότητα. Θα υπάρξει νέο σύστημα που θα εισαχθεί μετά από διάλογο με την ΑΔΕΔΥ σε αντίποδα όχι μόνο με το παλιό  το οποίο δεν εφαρμόστηκε (σ.σ. που έβγαζε το 15% των υπαλλήλων λιγότερο αποδοτικό) ή εκείνο που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση ο κ. Μητσοτάκης προεκλογικά (σ.σ. ατομικό πλάνο απόδοσης).

· «Παγώνει» ο έλεγχος –με επαναπροσδιορισμένα κριτήρια- των μονιμοποιήσεων (αλλά όχι των πλαστών δικαιολογητικών) με βάση το διάταγμα Παυλόπουλου (2004).

· Καταργείται  ο νόμος περί επιλογής προϊσταμένων ο οποίος εισήγαγε τη γνωμοδότηση του ΑΣΕΠ αλλά και στελεχών του ιδιωτικού τομέα.

· Το πειθαρχικό  των δημοσίων υπαλλήλων αναδιαμορφώνεται με βάσει το κριτήριο της αθωώτητας και, έτσι, δεν θα τίθεται σε αυτόματη αργία οποιοσδήποτε υπάλληλα στο οποίο ασκείται πειθαρχική δίωξη.

Συμμέτοχη  στη διαδικασία κατάργησης των νόμων που πέρασαν στα πλαίσια των Μνημονίων βάζει ο κ. Κατρούγκαλος την Ανώτατη Διοίκηση Δημοσιοϋπαλληλικών Ενώσεων (ΑΔΕΔΥ), με την οποία συναντήθηκε την περασμένη Παρασκευή, κατά «παράβαση» οποιουδήποτε μέχρι πρότινος «πρωτοκόλλου» που δεν ήθελε κανένα νέο Πρωθυπουργό ή υπουργό  να συναντά κανένα συνδικαλιστικό ή άλλο εκπρόσωπο πριν λάβει η νέα κυβέρνηση ψήφο εμπιστοσύνης και κάνει προγραμματικές δηλώσεις. Το τελευταίο γεγονός σε συνδυασμό, κυρίως, με το περιεχόμενο της «άτυπης συμφωνίας» μεταξύ του κ. Κατρούγκαλου και της ηγεσίας της ΑΔΕΔΥ για τις ανωτέρω αλλαγές στο Δημόσιο, σημείωσε έντονα ο βουλευτής Β’ Αθήνας, κ. Μητσοτάκης, που είναι πλέον κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας.

Με δήλωση του ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως «έχω μια έντονη ανησυχία ότι το πολύ σημαντικό έργο που έγινε στη Δημόσια Διοίκηση τους τελευταίους 18 μήνες βρίσκεται στη διαδικασία της γρήγορης αποδόμησης. Λυπάμαι από τις εξαγγελίες του Υπουργού Αναπκηρωτή που έχει αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της Δημόσιας Διοίκησης διότι δεν φαίνεται να υπάρχει κοινός τόπος συνεννόησης ούτε για κάποιες από τις αυτονόητες αλλαγές που είχαν δρομολογηθεί εκ των ημερών μου. Αυτό δείχνει το συνολικό χαρακτήρα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και ενδεχομένως τα «γραμμάτια» που πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να πληρώσει στους συνδικαλιστές του Δημοσίου, οι οποίοι τόσο λυσσαλέα τον στήριξαν στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου».

Ο κ. Μητσοτάκης επίσης δήλωσε πως «θυμίζω οτι αυτή η κυβέρνηση δεν έχει πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Διαπραγματεύεται χωρίς ακόμα ο πρωθυπουργός να έχει αναγνώσει τις προγραμματικές δηλώσεις. Και δεν είμαι απολύτως βέβαιος ότι πρέπει να θεωρείται απολύτως δεδομένη η δεδηλωμένη στη Βουλή».



Πηγή:www.capital.gr