22 Φεβρουαρίου 2015

ΤΙ ΔΕ ΔΙΝΟΥΝ ΧΥΜΑ ΛΕΦΤΑ ΟΙ ΜΑΛ@ΚΕΣ; Μπλόκο της Κομισιόν σε 4,2 δισ. για τους αγρότες

Πονοκέφαλο στην Αθήνα προκαλεί το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση 4,2 δισ. ευρώ προς τους αγρότες.

Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής» η Κομισιόν όχι μόνο δεν έχει εγκρίνει τον ελληνικό φάκελο για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά έχει αποστείλει στην Αθήνα περισσότερα από 350 ερωτήματα και παρατηρήσεις, πριν εγκρίνει το πακέτο.

Έτσι, είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος να βαλτώσουν τα προγράμματα για τους νέους αγρότες, τις ορεινές ή μειονεκτικές περιοχές, τα σχέδια βελτίωσης (εκσυγχρονισμός γεωργικών εκμεταλλεύσεων) κ.τ.λ.

Με τα χρονικά περιθώρια να έχουν στενέψει σε βαθμό ασφυξίας, η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΑΠΕΝ) βρίσκεται μπροστά στο πρόβλημα άμεσα να αντιμετωπίσει τα ζητήματα που έχουν ανακύψει σχετικά με την εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) 2015-2020.

Μέσα σε μόλις τρεις μήνες πρέπει να κατανεμηθούν σε 750.000 αγρότες δικαιώματα αξίας 2,1 δισ. ευρώ, με έναν Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) αποδεκατισμένο και αποδιοργανωμένο, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Την ίδια ώρα ο Βαγγέλης Μπούτας έχει ήδη αναρτήσει κατάλογο αιτημάτων για τις κινητοποιήσεις του Μαρτίου. Μάλιστα ο αγροτοσυνδικαλιστής του ΚΚΕ μιλώντας σε σύσκεψη της πανελλαδικής επιτροπής των μπλόκων στη Λάρισα κάλεσε τους αγρότες να μη δείξουν καμία αναμονή στη νέα κυβέρνηση αλλά με ψυχραιμία και αγωνιστικότητα να συνεχίσουν στον δρόμο του αγώνα που ξέρουν.