Τάσος Τέλλογλου
Εμείς και η Lazard
Τον ρόλο του συμβούλου του Υπουργείου Οικονομικών σε θέματα δημοσίου χρέους και δημοσιονομικής διαχείρισης, παίρνει μια εταιρεία χρηματοοικονομικών συμβούλων. Πρόκειται για την εταιρεία Lazard, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης.
Προηγουμένως ο ισχυρός άνδρας της Lazard, Ματιέ Πιγκάς, που είχε συνεργαστεί στενά με τις κυβερνήσεις του Γ. Παπανδρέου για την πώληση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στον Λιβανέζο Ισκαντάρ Σάφα και την πώληση των τεσσάρων Airbus της Ολυμπιακής στην Apollo (δύο εντελώς αποτυχημένες μεταβιβάσεις), είχε συβουλεύσει τον Γ. Παπακωνσταντίνου και τον Β. Βενιζέλο στο πρώτο «κούρεμα» του 2012. Η εταιρεία συνδέεται στενά με το σοσιαλιστικό κόμμα στη Γαλλία και ο σημερινός υπουργός Αμύνης της κυβέρνησης Τσίπρα, Πάνος Καμμένος, την είχε κατηγορήσει για πολλά και διάφορα χωρίς να μπορέσει να αποδείξει κάτι από όλα αυτά. Ο Πιγκάς είχε προσληφθεί από την κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου μετά από σύσταση του Ντομινίκ Στρος Καν, του ανθρώπου που έμαθε τη «δουλειά» στον Πιγκάς. Ο Πιγκάς το 2007 αυτοχαρακτηρίζεται ως κεντροαριστερός, υποστηρίζει την ιδέα μιας ομοσπονδιακής Ευρώπης και θεωρεί καταστροφή την διάλυση της ευρωζώνης.
Μιλώντας σε εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής, ο Πιγκάς είχε πει τον Δεκέμβριο του 2012:
«Η κρίση που βιώνουμε δεν είναι ελληνική κρίση, αλλά κρίση ευρωπαϊκή, μια κρίση του μοντέλου ανάπτυξης. Η συρρίκνωση του ΑΕΠ στην Ελλάδα από το 2007 έως το 2012 ήταν 25%, ποσοστό τεράστιο και τρομακτικό. Η αντίστοιχη μείωση του ΑΕΠ στις ΗΠΑ τη δεκαετία του ’30 ήταν 24%. Τα ποσοστά παραπέμπουν επομένως στη Μεγάλη Ύφεση. Το αναπτυξιακό μοντέλο έχει διαρραγεί για μεγάλο βάθος χρόνου, το κοινωνικό μοντέλο επίσης. Πρόκειται, λοιπόν, για συνολική κρίση: χρηματοπιστωτική, οικονομική και κοινωνική, που οδηγεί σε κρίση πολιτική και άνοδο των άκρων. (…) Τα τελευταία 15 χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες τα 2/3 της συνολικής ανάπτυξης τα έχει καρπωθεί το 1% του πληθυσμού! (…) Απέναντι στην κρίση, η Ευρώπη άργησε να απαντήσει και απάντησε με κινήσεις ανεπαρκείς, βασισμένες σε λάθος διάγνωση. Στην περίπτωση της Ελλάδας θεωρούσαν ότι ήταν μια κρίση ρευστότητας, δεν είδαν ότι επρόκειτο για κρίση φερεγγυότητας.(…) Η πολιτική της λιτότητας και της δημοσιονομικής πειθαρχίας υπήρξε ανόητη και εγκληματική. Ισοδυναμεί με κοινωνική σφαγή και κοινωνική βαρβαρότητα, χωρίς κανένα οικονομικό αποτέλεσμα. Πρόκειται για πολιτική επιλογή εξαιρετικά υψηλού κινδύνου, που οδηγεί στην κατάρρευση του ΑΕΠ και την άνοδο των εξτρεμιστών. (…) Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Ελλάδα έπαιξε το ρόλο του πυρομανή πυροσβέστη. (…) Χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή επανάσταση. Κατανοώ όσους αναρωτιούνται «αξίζει τον κόπο;», «αξίζουν όσα υποφέρουμε για να μείνουμε στο ευρώ;». Η απάντηση είναι «ναι», αλλά σε άλλη Ευρώπη και σε ένα άλλο ευρώ. (…) Εάν αποχωρούσε η Ελλάδα από την ευρωζώνη η μετάδοση θα ήταν άμεση, θα οδηγούσε αμέσως στο τέλος της ζώνης του ευρώ. Ο πραγματικός πατριωτισμός είναι ο ευρωπαϊκός πατριωτισμός. Πρέπει να δώσουμε τη μάχη κατά των άκρων. (…) Είναι ανάγκη να προχωρήσουμε στην αμοιβαιοποίηση του χρέους. (…) Με εντυπωσιάζει το πώς η Ευρώπη επιτρέπει στις αγορές να ποντάρουν στη μια χώρα σε βάρος της άλλης».
Πριν την ανακοίνωση της ανάληψης του ρόλου του συμβούλου, χθες το μεσημέρι, ο Πιγκάς είχε δηλώσει σε εκπομπή του γαλλικού ραδιοφώνου ότι το χρέος μπορεί να μειωθεί από την επιμήκυνση, τη μείωση των επιτοκίων ή το «κούρεμα» στο κεφάλαιο κατά 50% έτσι ώστε να πιάσει το βιώσιμο 120% του ΑΕΠ. Σχεδόν αμέσως ανακοινώθηκε η επίσπευση της συνάντησης Βαρουφάκη-Σαπέν και αμέσως μετά βγήκε η σύντομη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών με την οποία δίνεται στη Lazard εκ νέου ο ρόλος του συμβούλου.
Ο Πιγκάς αγόρασε με τον βιομήχανο Πιερ Μπερζέ και έναν επιχειρηματία του διαδικτύου τη «Μοντ», σε μια κίνηση που είχε εξοργίσει τον Νικολά Σαρκοζί που ήθελε, ως πρόεδρος, να ελέγξει την εφημερίδα που ακόμα παραμένει η ναυαρχίδα του γαλλικού Τύπου.