Η πηγή τόνισε πως ο κ. Ντράγκι δεν διευκρίνισε αν ή πότε η Ευρωτράπεζα θα διακόψει την παροχή του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας ELA στις ελληνικές συστημικές τράπεζες, όμως προσέθεσε πως από τα λεγόμενα του ευρωπαίου κεντρικού τραπεζίτη ήταν «ξεκάθαρο» πως «αυτό γίνεται ζήτημα».
Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ συνεδριάζει αύριο Τετάρτη προκειμένου να αξιολογήσει εκ νέου την παροχή του ELA και το μέγεθος της ρευστότητας που δίνεται, η οποία αυτή τη στιγμή ανέρχεται σε 65 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η ρευστότητα των ελληνικών ιδρυμάτων έχει πληγεί από τη μεγάλη εκροή καταθέσεων που παρατηρείται από τον Δεκέμβριο, με τραπεζικά στελέχη να δηλώνουν στην «Καθημερινή της Κυριακής» πως οι απώλειες αποταμιεύσεων ανέρχονται σε 20 δισ. ευρώ σε διάστημα 70 ημερών.
Υπενθυμίζεται, πως σε περίπτωση που η Αθήνα και οι πιστωτές της δεν καταλήξουν σε συμφωνία έως τις 28 Φεβρουαρίου, οπότε εκπνέει, το τρέχον πρόγραμμα στήριξης, τότε θα πρέπει να επιστραφεί στην Ευρώπη το απόθεμα των 11 δισ. ευρώ που διαθέτει για τις ανάγκες των ελληνικών τραπεζών το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).
Την ίδια στιγμή, περιορισμό του ELA που δίνεται στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, με βάση τις δυνατότητες της Τράπεζας της Ελλάδος, ζητά ο Γερμανός οικονομολόγος Χανς Βέρνερ Ζιν.