17 Φεβρουαρίου 2015

JPMorgan: Δεν ξέρει τι θέλει η Αθήνα – Ποιες οι επιλογές της

Οι ελληνικές θέσεις είναι από τις μεγαλύτερες δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις λέει η JP Morgan σε σημερινή της έκθεση τονίζοντας, ότι, όλοι προσπαθούν να καταλάβουν ποιες είναι οι ελληνικές θέσεις. Η θέση της υπόλοιπης Ευρώπης φαίνεται ξεκάθαρη, προσθέτει.

Θέλουν να επεκταθεί το σημερινό πρόγραμμα του EFSF και μετά να ολοκληρωθεί επιτυχημένα, ώστε στην συνέχεια να πραγματοποιηθούν οι εκταμιεύσεις. Όμως, συνεχίζει η έκθεση της JP Morgan χρειάζονται oορισμένα μέτρα να λάβουν χώρα, ώστε να ολοκληρωθεί επιτυχημένα το πρόγραμμα.

Mόνη της η διαδικασία της επέκτασης δεν απελευθερώνει τα χρήματα, επισημαίνει ο αναλυτής. Ακριβώς, τι μέτρα πρέπει να παρθούν ( για να εκταμιευθούν τα χρήματα ) είναι ανοικτά σε διαπραγμάτευση.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν χρειάζεται να συμφωνήσει σε μέτρα που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά να επεκτείνει εκείνα που χρειάζονται αλλαγές και να προσφέρει ισοδύναμα μέτρα ( εναλλακτικές).

Κατά την άποψη της υπόλοιπης Ευρώπης το τρέχον πρόγραμμα έχει ολοκληρωθεί επιτυχημένα, και οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν για μελλοντική χρηματική στήριξη. Στην καλύτερη περίπτωση η Ελλάδα θα χρειαστεί προληπτική γραμμή στήριξης και στην χειρότερη περίπτωση θα χρειαστεί ένα τρίτο πακέτο στήριξης.

Κατά την άποψη της JP Morgan η θέση της Ελλάδος δεν είναι ξεκάθαρη: Κατά καιρούς, η Ελλάδα εμφανίζεται να αρνείται το τρέχον πρόγραμμα κάτω απο οποιοσδήποτε περιπτώσεις. Σε άλλες περιπτώσεις, εμφανίζεται πρόθυμη να επεκτείνει το πρόγραμμα, κάτω απο διαφορετικές δεσμεύσεις που είναι απαραίτητες για να απελευθερωθούν τα χρήματα.

Όμως, εμφανίζεται ότι, δεν υπάρχουν ειδικές προτάσεις στο πώς υιοθετηθούν μέτρα που είναι απαραίτητα για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα. Η JP Morgan, όμως, που έχει προτείνει ελληνικά ομόλογα απο τις αρχές Ιανουαρίου (30 ετη) τονίζει πως αυτά είναι στρεσσαρισμένα, καθώς θεωρεί ότι, στο τέλος θα ολοκληρωθεί η συμφωνία.