10 Φεβρουαρίου 2015

Πανεπιστημιακοί εναντίον φασισμού Κοτζιά: Υπερασπιζόμαστε τον κριτικό λόγο

Με ένα κείμενο που φέρει τίτλο «Υπερασπιζόμαστε τον κριτικό λόγο», 43 πανεπιστημιακοί καθηγητές ασκούν δριμεία κριτική στον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, επειδή αξιώνει αποζημίωση ύψους 250.000 ευρώ από την Athens Review of Books, λόγω μιας επιστολής που είχε δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα της Αθηναϊκής Επιθεώρησης του Βιβλίου και καταφερόταν εναντίον του.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το κείμενο που υπογράφουν οι ακαδημαϊκοί, αφορμή για το θέμα στάθηκε μιας επιστολής αναγνώστη ο οποίος τον χαρακτήριζε ως «τον πιο ακραίο και φανατικό, σκληρό και αμείλικτο κνίτη της γενιάς μας/του, έναν πραγματικό γκαουλάιτερ του σταλινισμού», δηλαδή φανατικό προπαγανδιστή των αλήστου μνήμης σταλινικών καθεστώτων (Γιαρουζέλσκι, Χόνεκερ, Μπρέζνιεφ κ.λπ.).
Και σημειώνουν οι πανεπιστημιακοί στο κείμενό τους:

«Ο Ν. Κοτζιάς, προκειμένου να θεμελιώσει τις απαιτήσεις του, ισχυρίζεται, με τον πιο παράλογο και αυθαίρετο τρόπο, ότι ο συντάκτης της επιστολής (και άρα και η Athens Review of Books που την φιλοξένησε) τον χαρακτήρισε δήθεν σαν ‘Ράινχαρτ Χάιντριχ’ και ‘Γιούλιους Στράιχερ’ και ‘Γιόζεφ Γκέμπελς’, σαν ‘επιτελάρχη ακραίων απολυταρχικών, γενοκτονικών, καθεστώτων!’ και άλλα παρόμοια. Οι συνέπειες της όλης κατασκευής του είναι καφκικές / οργουελιανές».

«Μια τέτοια μεθόδευση, η οποία διαστρέφει την ουσία της κριτικής στο πρόσωπο του Κοτζιά, δεν απειλεί μόνο την Athens Review of Books, απειλεί ανοιχτά την ελευθερία του Τύπου.

Ο Ν. Κοτζιάς, ενώ έχει ενεργή δημόσια παρουσία και πολιτική δράση δεκαετίες τώρα, αξιώνει να μην αντιμετωπίζεται ως πολιτικό πρόσωπο, όποτε τον βολεύει, αλλά ως ιδιώτης του οποίου το πολιτικό παρελθόν και η δράση μένουν στο απυρόβλητο της δημόσιας κριτικής», συμπληρώνουν – μεταξύ άλλων – οι υπογράφοντες το κείμενο.

http://lykavitos.gr/archives/171068